Monstera
-
- Witamy na forum!
Re: Monstera
Moje pytanie jest troszkę innej natury: dostałam monsterę z sześcioma liśćmi, korzeni powietrznych ma trzy. Gdzie mogę kupić i kiedy dostawić jej 'pień' żeby mogła się go złapać? I czy muszę go na prawdę porządnie umocować w doniczce? Lub czy kupię doniczkę z już przymocowanym pniem?
W sklepach ogrodniczych są różnej wielkości i grubości podpory. Monstera z wiekiem robi się dużą rośliną i trzeba ją mocno mocować i oczywiście potrzebna także odpowiednia doniczka. Mam na myśli wielkość doniczki. Nie widziałam gotowych doniczek z podporami 

W sklepach dostępne są różnej długości pałki z włókna kokosowego, do tego typu roślin. 

Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
-
- Witamy na forum!
Wiem, że będę musiała kupić większą doniczkę i dzęki za odp obojgu Państwu:-) w moim ogrodniczym nie widziałam takich podpór- będę musiała poszukać w innych. Tylko jeszcze pytanie czy powinnam już teraz ją zaopatrzyć w tę podporę czy poczekać aż trochę urośnie?
Jeżeli stoi wyprostowana możesz poczekać ale gdy zobaczysz, że chyli się ku upadkowi podpieraj. Chociaż dla bezpieczeństwa możesz już teraz ją podeprzeć 

-
- Witamy na forum!
Dzień Dobry, piszę z prośbą o poradę. Mam monsterę ukośną, od kliku lat rosła mi bez problemów. Niestety ostatnio zaczynają jej żółknąć liście i pojawiać się brązowe plamy. Myślę, że powodem może być przelanie (podczas mojego urlopu była podlewana przez inną osobę i wydaje mi się, ze została przelana). Od dwóch tygodni staram się jej nie podlewać, ale liście dalej marnieją
Mam obawy że może to jednak jakaś choroba.
Załączam zdjęcia, może ktoś będzie w stanie pomóc mi zidentyfikować jaki jest powód.
Pozdrawiam.

Załączam zdjęcia, może ktoś będzie w stanie pomóc mi zidentyfikować jaki jest powód.
Pozdrawiam.
Witaj, jeżeli ktoś ją mocno zalewał to może być kiepsko z jej uratowaniem. Na sam początek oberwij wszystkie liście, które są chore i ogranicz podlewanie. Podłoże musi przeschnąć, dlatego wystaw ją w jakieś przewiewne miejsce, a jeżeli możesz to balkon, taras, ogród. Aha monsterę trzeba podlewać letnią, miękką i lekko kwaśną wodą. Podlewając twardą i zimną wodą można również spowodować takie objawy na liściach. 

Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.
Dziękuję. Zrobię tak jak radzisz, w razie czego mam kilka szczepek, tylko szkoda mi tego czasu jakiś poświęciłam na jej hodowanie. Podlewam zawsze odstaną wodę w tem. pokojowej. Czy to wystarczy?
Czasem przez niedopatrzenia niestety tracimy rośliny
Może być temperatura pokojowa. Co 2-3 podlewania możesz wsypać połowę łyżeczki kwasku cytrynowego do 2 l butelki i tym podlać monsterę.

Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.
Czesc,
Czy wiecie co pojawiło mi się w doniczce z monstera? Załączam zdjęcia
Pozdrawiam!
Czy wiecie co pojawiło mi się w doniczce z monstera? Załączam zdjęcia
Pozdrawiam!
To pewnie jakieś strzępki grzyba-grzybni. Usuń to 

Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.