moja nowa działka
Re: moja nowa działka
Witaj Elu
Miło Ciebie tutaj czytać,fajnie, że jedna osoba wróciła na forum. Goryczka jest piękna ma taki głęboki niebieski kolor,podobne widywałem w Tatrach.
Ilość owoców pigwowca imponująca no i pięknie kwitnie,nie mam takiego,a jest taki użyteczny, ładnie kwitnie i ma owoce do spożycia. Zdrowia życzę, choć wiem, że co roku tych sił mamy mniej,ja też to odczuwam.
Pozdrawiam
Miło Ciebie tutaj czytać,fajnie, że jedna osoba wróciła na forum. Goryczka jest piękna ma taki głęboki niebieski kolor,podobne widywałem w Tatrach.
Ilość owoców pigwowca imponująca no i pięknie kwitnie,nie mam takiego,a jest taki użyteczny, ładnie kwitnie i ma owoce do spożycia. Zdrowia życzę, choć wiem, że co roku tych sił mamy mniej,ja też to odczuwam.
Pozdrawiam
ANDU
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

To prawda, kiedyś było się inaczej byliśmy młodsi. Szkoda, że tak szybko czas leci. U mnie jest to samo, mimo, że jestem niepełnosprawna w dalszym ciągu uprawiam działkę, nie mam dużo warzyw, tylko kwiaty i krzewy. Teraz gdy kwitną juki pięknie jest na działce całe.
Jeżówki tak samo teraz kwitną ładnie papryki jeszcze nie ma
Jeżówki tak samo teraz kwitną ładnie papryki jeszcze nie ma
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

W Mazowieckim wszystko zalane, woda stoi na działce, ślimaków pełno. Nie wiadomo czy, coś urośnie. U mnie zarosło bardzo, nie ma mnie w domu. Czeka mnie koszenie i usuwanie chwastów.

Fajnie, że znów jesteś Elu. Juki cudne i pięknie kolorowe jeżówki. U nas też dużo wody, ale trochę przestało padać. Serdecznie Cię pozdrawiam 
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Teraz czeka mnie koszenie. Właśnie przyjechałam z sanatorium. Przez deszcze ulewne jakie padają ślimaki jedzą wszystko. Miałam ładną paprykę teraz nic prawie nie zostało.
zaczynają fibiskusy kwitnąć i jerzówki
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Jak rozmnożyć krzew o nazwie Pęcherznica, lub diablo
Elu może przez odkłady?,Natnij korę na gałązce i zakop do ziemi, po jakimś czasie powinna się ta gałązka ukorzenić,ale to dość długo trwa.Albo na wiosnę natnij gałązek,namocz w ukorzeniaczu i do doniczek , część powinna się ukorzenić, tą metodą zrobiłem bukszpany i chryzantemy.grudnik30@op.pl pisze: 2025-08-04, 11:01 Jak rozmnożyć krzew o nazwie Pęcherznica, lub diablo
IMG_20230608_144238666_MFNR.jpg
Pozdrawiam
ANDU
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Spróbować można, nie wiem, ale spróbować tak samo można metodą hortensji. Ostatnio kupiłam budleję w doniczce i tak samo zastanawiam się czy w słońcu będzie dobrze rosła czy w półcieniu. Na razie stoi w doniczce

Elu budleja w słońcu,nie lubi przesadzania.grudnik30@op.pl pisze: 2025-08-07, 18:59 Spróbować można, nie wiem, ale spróbować tak samo można metodą hortensji. Ostatnio kupiłam budleję w doniczce i tak samo zastanawiam się czy w słońcu będzie dobrze rosła czy w półcieniu. Na razie stoi w doniczce
![]()
ANDU
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Zobaczymy czy metoda hortensji zadziała. W tym roku trochę przemarzł mi winogron i nie ma tak dużo jak w zeszłym roku. 
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Na działce straszna susza, ale najważniejsze kwiaty trzeba podlać. Zaczynają wychodzić mi zimowity i nie za bardzo mam jak kosić, by nie skosić zimowitów. Jeszcze miesiąc i sok z pigwy będę robić, bo na razie jest jeszcze zielona jest jej trochę po przymrozkach jakie były gdy kwitła. Fibiskusy zaczynają kwitnąć, bardzo ładnie błotnisty fibiskus kwitnie

Cześć Elu,
ładnie kwitnie Twój hibiskus, piękne duże ma kwiaty, kiedy go posadziłaś?
ładnie kwitnie Twój hibiskus, piękne duże ma kwiaty, kiedy go posadziłaś?
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Mój fibiskup ma już dwa lata, kupiłam go na targu i co roku obcinam na wiosnę. Po ostatnich przymrozkach wszystko zmarzło. Fibiskusy, hortensje, winogron, tylko pigwa jeszcze trzyma się i codziennie robię soki z pigwy bo szkoda mi jej , a soki bardzo dobre są do herbaty i do wody.
Elu piękny ten hibiskus one chyba potrzebują dużo wody, jeżówki też super,ja mam jeżówki tylko purpurowe,nasiało się ich bez liku, wielka jeżówka wyrosła nawet pod słupkiem ogrodzenia,czyli w kamieniach,piachu i cemencie - czyli nie do zajechania roślina.grudnik30@op.pl pisze: 2025-09-02, 22:30 Na działce straszna susza, ale najważniejsze kwiaty trzeba podlać. Zaczynają wychodzić mi zimowity i nie za bardzo mam jak kosić, by nie skosić zimowitów. Jeszcze miesiąc i sok z pigwy będę robić, bo na razie jest jeszcze zielona jest jej trochę po przymrozkach jakie były gdy kwitła. Fibiskusy zaczynają kwitnąć, bardzo ładnie błotnisty fibiskus kwitnie
![]()
Muszę sobie kupić inne kolory białe, żółte,czerwone.
Pozdrawiam
ANDU
-
grudnik30@op.pl
- Lubi podyskutować

Teraz to tylko pigwa do zebrania pozostała. Wszystkie kwiaty zmarzły, ale na przyszły rok będą. Ja szukam jeżówki zielonej, może uda mi się kupić. Soków z pigwy jest już ponad 50 słoików i jeszcze będę robić bo szkoda mi owoców, ale jest jedno duże ALE jak ich kroić na pół bo bardzo twarde, aż ręce bolą przy krojeniu na pół.