Mieczyki Elżbiety
- Elzbieta M
- Mistrz dyskusji!
Mieczyki Elżbiety
Są tak piękne i dostojne , że zasługują na oddzielny wątek. Pokazywane w moim ogrodowym temacie giną pośród innych informacji - tu będą wyeksponowane. Swoją przygodę z mieczykami rozpoczęłam wiosną 2014. Mam nadzieję , że moja fascynacja nimi będzie trwać nadal. Są wymagające , ale mam nadzieję , że sobie poradzę.
Moje mieczyki należały do wczesnych , średnich i późnych , dlatego też kwitnienie ciągnęło się od lipca do października.
Jako pierwszy pojawił się kwiat odmiany Listopad
Następnego dnia pokazał kwiat Deneb Exotic Levandulova Rapsodia - na pędzie kwiatowym naliczyłam 16 kwiatów Ciemnoróżowa , wpadająca w bordo , mocno falbaniasta Iluzja ( Iluze) W lipcu zakwitł jeszcze Purpurovy Prsten Tyle zakwitło w lipcu. Oczywiście ich kwitnienie ciągnęło się jeszcze w pierwszej dekadzie sierpnia.
Moje mieczyki należały do wczesnych , średnich i późnych , dlatego też kwitnienie ciągnęło się od lipca do października.
Jako pierwszy pojawił się kwiat odmiany Listopad
Następnego dnia pokazał kwiat Deneb Exotic Levandulova Rapsodia - na pędzie kwiatowym naliczyłam 16 kwiatów Ciemnoróżowa , wpadająca w bordo , mocno falbaniasta Iluzja ( Iluze) W lipcu zakwitł jeszcze Purpurovy Prsten Tyle zakwitło w lipcu. Oczywiście ich kwitnienie ciągnęło się jeszcze w pierwszej dekadzie sierpnia.
Zapraszam do siebie - Elżbieta M
Jest takie miejsce, a w nim me oczko i skalniak
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Re: Mieczyki Elżbiety
Witaj Elu. Jak wiesz, podzielam Twoją fascynację mieczykami. Wspaniale je znowu zobaczyć. Czasem tez oglądam zdjęcia swoich.Widzę, że część już ponazywałaś. Muszę śledzić Twój wątek, to i swoje może dopasuję. Bo domyślam się, że będzie ciąg dalszy. Dobrze, że zdecydowałaś się na ten wątek. Jest co podziwiać.
Zastanawiam się, czy wiosną szykować im nową rabatę, czy jednak sadzić je w różnych miejscach. Bo nie mogą rosnąć na tym samym miejscu rok po roku. Zresztą rabatę, która im stworzyłam w tym roku, już inaczej zagospodarowałam.
Zastanawiam się, czy wiosną szykować im nową rabatę, czy jednak sadzić je w różnych miejscach. Bo nie mogą rosnąć na tym samym miejscu rok po roku. Zresztą rabatę, która im stworzyłam w tym roku, już inaczej zagospodarowałam.
Podobają mi się te ciemne mieczyki, pokazane przez Elę na drugim i trzecim zdjęciu.
Elu, czy nie jest to czasem ten sam kwiat?

Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Piękną masz kolekcję mieczyków Elu ,pozdrawiam .
- Elzbieta M
- Mistrz dyskusji!
Tak Tadziu , oba to Deneb Exotic tylko w innym oświetleniu.tadek pisze:Podobają mi się te ciemne mieczyki, pokazane przez Elę na drugim i trzecim zdjęciu.
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
- Elzbieta M
- Mistrz dyskusji!
Staram się , Iguś dopasować nazwy odmian do zdjęć. Z różnym skutkiem - z jednymi się uda , z innymi jest problem. Ale zima przed nami , prac w ogrodzie nie ma , więc można się bawić inaczejIga51 pisze: Jak wiesz, podzielam Twoją fascynację mieczykami. Wspaniale je znowu zobaczyć. Czasem tez oglądam zdjęcia swoich.Widzę, że część już ponazywałaś.Jest co podziwiać.

Ja też muszę zmienić miejsce nasadzeń, zrezygnuję z części warzywnika , nie ma wyjścia. I w ten sposób działka zmienia sie z uprawnej w kwiatową.

Tak jak przewidywałaś jest ciąg dalszy zdjęć
Duża cebula odmiany Jarni Vaclavik 499 LM dała 2 pędy kwiatowe .Pierwszy pęd rozkwitł pod koniec lipca , drugi - nieco mniejszy 1 sierpnia. Mieczyk ten u mnie wyrósł bardzo wysoko , może z 1.70m.Mimo iż posadzony głęboko , musiał byc podwiązany do bambusowej tyczki. Koniec lipca - Isle of Fire 453M. Zachwyciły mnie jego intensywne barwy i mocne falbanki. On również na początku sierpnia zakwitł drugim pędem z tej samej cebuli. Maslovacka 310 EM - gladiola zidentyfikowana po delikatnych kreskach na dolnym płatku i białych pylnikach i słupku. Jedna z moich ulubionych - niestety , cebula dała mały przyrost - czyli wsadziłam jedną cebulę i wykopałam jedną - z małymi dzieciaczkami, które wsieję do kwitnienia po kilku latach. To być może jest Rubinova Hviezda 458 M. Aksamitne ciemnobordowe płatki c.d.n.

Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Elzbietko,zdrowia i pięknych ulubionych mieczyków w 2015r życzę
M
M
- Elzbieta M
- Mistrz dyskusji!
Dziękuję , Marysiu.
Odnośnie mieczyków , to pokażę teraz kilka z tych , których nie udało mi się zidentyfikować. A bardzo bym chciała te piękności nazwać właściwymi imionami
. Niektóre niewiele się od siebie różnią.Zresztą różnice w odcieniach mogą być wynikiem m.in.różnych warunków - gleba , nawożenie. A miałam posadzone w kilku miejscach. Tu jednak pokazałam różne mieczyki. Gorzej z czerwonymi - nie dość , że nie mogę moim aparatem oddać niekłamanej czerwieni, to na dodatek miałam kilka bardzo podobnych gladioli , różniących się odcieniem barwy. Trudno mi powiedzieć , czy to były różne odmiany ,czy jedna.
Odnośnie mieczyków , to pokażę teraz kilka z tych , których nie udało mi się zidentyfikować. A bardzo bym chciała te piękności nazwać właściwymi imionami

Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
Jest takie miejsce cz.2
Mieczyki Elżbiety
piękne mieczyki, ja też miałam kilka w tym roku posadzonych(mam nadzieje, że przezimują bez szwanku), niestety nie znam ich imion, bo szczerze mówiąc nie przywiązywałam wagi do nazw. Kupowałam jak mi się podobały kolory. 
wstawię kilka zdjęć ale nie są najlepszej jakości.

wstawię kilka zdjęć ale nie są najlepszej jakości.
- Załączniki
-
- 1406219993142.jpg (30.6 KiB) Przejrzano 8631 razy
-
- 1406314803869.jpg (27.75 KiB) Przejrzano 8631 razy
-
- 1406314797144.jpg (24.72 KiB) Przejrzano 8631 razy
-
- 1406220016061.jpg (31.76 KiB) Przejrzano 8631 razy
-
- 1406314779787.jpg (24.29 KiB) Przejrzano 8631 razy
-
- 1406219990320.jpg (29.82 KiB) Przejrzano 8631 razy
Elu podziwiam Cię
oznaczenie na 6
Szkoda,że mieszkasz daleko pomogła byś mi w prowadzeniu kolekcji.
Rozszyfruję odmiany tylko proszę o cierpliwość.
To ,że jeden mieczyk musiałaś podwiązać myślę ,że przyczyną jest wyciągnięcie się w kierunku świtała widać przy nim żywopłot.
Mam stare zdjęcie Masławickiej ,ale chyba pasuje.

Szkoda,że mieszkasz daleko pomogła byś mi w prowadzeniu kolekcji.
Rozszyfruję odmiany tylko proszę o cierpliwość.
To ,że jeden mieczyk musiałaś podwiązać myślę ,że przyczyną jest wyciągnięcie się w kierunku świtała widać przy nim żywopłot.
Mam stare zdjęcie Masławickiej ,ale chyba pasuje.

Cieplutko pozdrawiam.
Anita
Anita
Czyżby mieczyki mogły zimować w gruncie ? Nie będę ich uprawiać bo wszystkie leżały jak "bochenek chleba za 5 zł" i żadne podpórki nie pomagały.... Chetnie będę oglądać u Ciebie Elzbietko ,bo i mieczyki i zdjęcia b.piękne 

mmmm5 są odmiany botaniczne co zimują.
Wielkokwiatowe nie zimują,czasem przezimują pozostawione nieliczne siewki tylko.
Za płytko były posadzone.
Wielkokwiatowe nie zimują,czasem przezimują pozostawione nieliczne siewki tylko.
Za płytko były posadzone.
Cieplutko pozdrawiam.
Anita
Anita
Elżbieto mogę myli się co do odmiany,ale porównajmy.
Mój Aldea 435 - LM Konicek - 99 jako młody mógł u Ciebie lepiej się wybarwić chodzi mi o bródkę.

Twój mieczyk.

Mój Aldea 435 - LM Konicek - 99 jako młody mógł u Ciebie lepiej się wybarwić chodzi mi o bródkę.

Twój mieczyk.

Cieplutko pozdrawiam.
Anita
Anita