Lobelia - jak wysiewać?
Lobelia - jak wysiewać?
Witam,
chciałabym po raz pierwszy zacząć upiększać mój balkon. Zupełnie nie mam w tym doświadczenia. Kupiłam nasiona lobelii i zastanawiam się, w jaki sposób je wysiewać. Jest koniec marca, przymrozków już raczej nie ma. W informatorze pisze, że siejemy w marcu w szklarniach, a że ja takową nie dysponuję, zastanawiam się, jak i co zrobić. Proszę o jakieś porady.
chciałabym po raz pierwszy zacząć upiększać mój balkon. Zupełnie nie mam w tym doświadczenia. Kupiłam nasiona lobelii i zastanawiam się, w jaki sposób je wysiewać. Jest koniec marca, przymrozków już raczej nie ma. W informatorze pisze, że siejemy w marcu w szklarniach, a że ja takową nie dysponuję, zastanawiam się, jak i co zrobić. Proszę o jakieś porady.
Jak się domyślam, jest to lobelia jednoroczna. Nasiona możesz wysiać pod koniec marca do ciepłego inspektu. Jeżeli nie wiesz co to inspekt, zobacz tutaj: szklarnie, tunele i inspekty. Myślę że można też wysiać do skrzynek na werandzie. W mieszkaniu będzie za ciepło. Temp. dla wysianych nasion powinna być około 13 st. C.
Nasiona wysiewa się na powierzchnię ziemi i nie przykrywa ich ziemią. Podlewamy przez podsiąkanie. Siewki będą wymagać pikowania (uwaga - są bardzo delikatne). Do ogrodu można wysadzić w drugiej połowie maja (najlepiej po "zimnych ogrodnikach"). Przed wysadzeniem trzeba zahartować (w ciągu dnia wietrzyć inspekt czy werandę aby stopniowo się przyzwyczajały).
Nasiona wysiewa się na powierzchnię ziemi i nie przykrywa ich ziemią. Podlewamy przez podsiąkanie. Siewki będą wymagać pikowania (uwaga - są bardzo delikatne). Do ogrodu można wysadzić w drugiej połowie maja (najlepiej po "zimnych ogrodnikach"). Przed wysadzeniem trzeba zahartować (w ciągu dnia wietrzyć inspekt czy werandę aby stopniowo się przyzwyczajały).
Rafał
Jeśli chodzi o lobelie jednoroczną to trochę późno jest na jej sianie
Można to zrobić na parapecie w domu.
Wysiewa się w lutym , ale i teraz jak wysiejesz to jeszcze będzie kwitła tylko trochę później.
Wysiewa się ją powierzchownie , lekko przyklepując bo to są bardzo drobne nasionka
Można też pojemnik z wysianymi nasionami , nakryć przezroczystą cienką folią / robiąc w niej
igłą dziurki .
Takim sposobem nie trzeba codziennie wietrzyć tylko od czasu do czasu .
Ja tak przetrzymuję do pokazania się siewek i wtedy odkrywam i sobie rośnie
później trzeba będzie po pikować , najlepiej małymi kępkami ,ale o tym pewnie wiesz
Powodzenia w jej uprawie

Można to zrobić na parapecie w domu.
Wysiewa się w lutym , ale i teraz jak wysiejesz to jeszcze będzie kwitła tylko trochę później.
Wysiewa się ją powierzchownie , lekko przyklepując bo to są bardzo drobne nasionka

Można też pojemnik z wysianymi nasionami , nakryć przezroczystą cienką folią / robiąc w niej
igłą dziurki .
Takim sposobem nie trzeba codziennie wietrzyć tylko od czasu do czasu .
Ja tak przetrzymuję do pokazania się siewek i wtedy odkrywam i sobie rośnie

później trzeba będzie po pikować , najlepiej małymi kępkami ,ale o tym pewnie wiesz

Powodzenia w jej uprawie

Też bardzo podobają mi się lobelie, szczególnie jak jest ich na rabacie dużo. Pierwsze nasionka (drobniejsze od maku) wysiałam w lutym, ładnie wzeszły, ale porażka przy pikowaniu. Kupkami, palcami, łyżeczką - chyba jednak korzonki się pourywały, bo padały jedna po drugiej. Uratowałam może z 10 kubeczków.
Drugą partię posiałam w marcu do doniczek pęczniejących. Wzeszły błyskawicznie i jak podrosną wsadzę je do ziemi. Dziś 2 tygodnie od wysiewu wyglądają tak:

Drugą partię posiałam w marcu do doniczek pęczniejących. Wzeszły błyskawicznie i jak podrosną wsadzę je do ziemi. Dziś 2 tygodnie od wysiewu wyglądają tak:

Re: Lobelia - jak wysiewać?
Ja zakupiłam dzisiaj (22.01.2013)lobelię-nasiona, wysieję je do małych doniczek, już się cieszę, że będą ładnie kwitły no i będę mogła podzielić się ze znajomymi. Mam mały niepokój, bo robię to pierwszy raz.Zdjęcia dodane zachęcają mnie i spróbuję. Pozdrawiam. 

Witaj reniadz11, niczego się nie obawiaj . Można kupić specjalną ziemię do wysiewu,
siej i pokazuj na forum efekty
Czekamy, powodzenia
siej i pokazuj na forum efekty

Czekamy, powodzenia

Pozdrawiam Jola
Witam,przed momentem wsialam lobelie juz drugi raz bo tydzien temu wysialam ale przkryłam ja ziemia. prawdopodobnie nic z niej nie bedzie, dzisiaj wsiałam i lekko podlałam tez niewiem czy dobrze zrobilam bo czytam, ze pleśn na niej siada
i ja kupiłam nasiona lobelii zwisającej. Myślałam o posianiu jej w plastkowej "kuwecie" ogrodniczej. Jak domyslam się te małe kwadraciki z dużym otworem na dnie powinnam wypełnic tylko ziemią, zasypac nasionami, podlac i tu sądząc po Waszych uwagach wystawic na klatkę, bo tam więcej światła i chłodniej. Czy poprawny jest mój tok myślenia?
Zapytam jeszcze , czy przykryc podziurkowaną folią na parę dni ( do momentu wykiełkowania)? 

Przepraszam teraz zauważyłam do mnie wiadomość, lobelię zasiałam, pięknie wzeszła ale póżniej padała jedna po drugiej, chyba dlatego,że podlałam z góry, posiałam drugą partię i podlewałam tylko z dołu ale wszystko może 1 szt. się uratowała inne zginęły, zżółkły i uschły,były w oświetlonej łazience z oknem w miarę ciepło, teraz 4 dni temu zakupiłam 2 kubki po 2 zł szt.i po 15 maja wysadzę do ogródka ale dalej będę próbowała,tylko czy teraz mogę zasiać , już nie chodzi mi o piękne kwiaty tylko czy przejdę pomyślnie ten moment wzrastania sadzonek.jola fol pisze:Witaj reniadz11, niczego się nie obawiaj . Można kupić specjalną ziemię do wysiewu,
siej i pokazuj na forum efekty![]()
Czekamy, powodzenia
Jeżeli ktoś mi chce pomóc dać jakąś radę to proszę krok po kroku, bardzo mi się podobają te kwiatki, chcę nauczyć się jak je pielęgnować. Pozdrawiam.
-- Ostatnio dodano 13 maja 2013, o 18:46 --
Moje też tak wzeszły i zdążyły urosnąć większe, potem pokazała się pleśń i wszystko utraciłam.Halina pisze:Też bardzo podobają mi się lobelie, szczególnie jak jest ich na rabacie dużo. Pierwsze nasionka (drobniejsze od maku) wysiałam w lutym, ładnie wzeszły, ale porażka przy pikowaniu. Kupkami, palcami, łyżeczką - chyba jednak korzonki się pourywały, bo padały jedna po drugiej. Uratowałam może z 10 kubeczków.
Nie poddam się będę próbowała dalej. Pozdrawiam.Renia
Witam, a ja mam pytanie czy jak sieje lobelie to mozna namoczyć nasiona wczesniej przed sianiem żeby szybciej wzeszły?
Można ale nasiona lobelii sa tak drobne że mokre potem zlepią się i cięzko będzie siać. Musiałyby przeschnąć. 

Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Zapraszam na moją stronę:
ogrodypetrusa.pl | Wszystko o trawach ozdobnych | Projektowanie i wykonanie ogrodów | Doradztwo ogrodnicze |
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Zapraszam na moją stronę:
ogrodypetrusa.pl | Wszystko o trawach ozdobnych | Projektowanie i wykonanie ogrodów | Doradztwo ogrodnicze |
- Agnieszka Lach
- Ekspert
Taki zabieg nie jest potrzeby w przypadku lobelii, której nasiona bardzo łatwo kiełkują w wilgotnym podłożu. Namaczanie stosujemy w przypadku nasion z twarda okrywą nasienną i najczęściej u roślin wieloletnich.
mgr inż. Agnieszka Lach
- Sylwia,Gosia
- Mistrz dyskusji!
Trzeba też pamiętać ,że nasiona lobelii kiełkują na świetle i nie trzeba ich przykrywać warstwą ziemi. Jeżeli jednak o tym zapomnimy ,to i tak jest szansa ,że wykiełkują ,ale nie tak licznie .Dlatego moje samosiejki zazwyczaj najładniej rosną
.

Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.