Ligustr - choroby i szkodniki, zwalczanie, opryski

Uprawa i pielęgnacja drzew, krzewów i krzewinek liściastych, choroby i szkodniki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa697
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Ligustr - choroby i szkodniki, zwalczanie, opryski

Post autor: ewa697 »

Witam
Mam wielką prośbę , co jest przyczyną, że żywopłot liguster zwija liście i praktycznie usycha.
Jest to wieloletni żywopłot i dzieje się tak z jego połową.Bardzo proszę doświadczonych ogrodników o pomoc. Z góry dziękuję
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Znalazłam podobne objawy, więc być może to jest właśnie przyczyną.

Objawy mogą wskazywać na mszycę ligustrową. Żeruje ona na spodniej stronie liścia. Jest bardzo mała, jeżeli chcesz ją zobaczyć to powinnaś skorzystać z lupy. Objawem żerowania jest właśnie zwijanie się liścia wzdłuż nerwu środkowego. Najprostszym wyjściem na pozbycie się jej jest oprysk środkiem na mszyce (Mospilan 20 SP albo Confidor 200 SL itp.) . Jeżeli nie chcesz jednak pryskać, to po prostu jak najczęściej ścinaj żywopłot.
Awatar użytkownika
ewa697
Witamy na forum!
Witamy na forum!

żywopłot liguster

Dziękuję bardzo za odpowiedź, zaraz pójdę zaopatrzyć się w środki na oprysk.Napiszę jak poskutkowało jeszcze raz bardzo dziękuję
witeks1968
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: witeks1968 »

Lepiej najpierw upewnić się ,że to mszyca,choć oprysk nie zaszkodzi.Ja zauważyłem ostatnio w parku (w mojej wiosce) jakby przysychające krzewy(krzewuszka) i drzewko(klon zwyczajny purpurowy) i podejrzewam,że to nadmiar wilgoci w podłożu,ale głowy nie daję.
Awatar użytkownika
dyha
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Liguster

Post autor: dyha »

Witam. Od ponad dwudziestu lat sadzę i pielęgnuję ligustra. Takie objawy mogą wskazywać na chorobę gleby, co w konsekwencji powoduje chorobę ligustra. Pryskałem preparatem "Score". Może trochę pomogło. Ale proponuję zająć się glebą, pewnie w niej "zamieszkał" grzyb. W artykule Gnojówka, wywar, napar - ekologiczne środki ochrony roślin przedstawione jest jak przygotowywać preparaty z roślin.

Nas interesuje w tym momencie skrzyp polny, który według wspomnianej lektury ma niesamowite właściwości (mączniak prawdziwy, choroby wywoływane przez grzyby glebowe, uzdrawia glebę, rdza, parch itd). Mam ponad 500 metrów żywopłotu i wiem, że wycinanie czy przesadzanie nie wchodzi w rachubę. Można również mikstury robić z suszonego skrzypu. Proponuję tam zajrzeć i wydrukować nie tylko przepisy na mikstury ze skrzypu, ale i z pokrzywy. Pozdrawiam.
P.S. Z linku powyżej czasem pokazuje błąd, ale proszę próbować powtórnie, a wchodzi strona na pewno.
Awatar użytkownika
ewa697
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Popryskałam żywopłot środkiem Confidor jak na razie żywopłot puszcza nowe listki więc może poskutkowało. Dziękuję jeszcze raz za podpowiedź.
turysta77
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Re: Ligustr - choroby i szkodniki, zwalczanie, opryski

Post autor: turysta77 »

Witam. Mam problem z ligustrem, Sadzonki z tego roku ktoś mi je zjada, to wygląda mniej więciej tak jak na zdjęciu. Prosze o poradę
Załączniki
IMG_20250729_110220.jpg
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert

Post autor: Petrus »

Hej, sprawcą takich wygryzień mogą być małe ślimaki czy gąsienice. Na pewno musisz popatrzeć może gdzieś gąsienice się chowają wtedy można je wyłapać ręcznie. Inną opcją to oprysk preparatem chemicznym ligustru i roślin wokoło. Jak szkodników nie ma na liściach czy samej roślinie to lepiej używać systemiczne preparaty, które krążą w roślinie. Możes zużyć np pirimor, ortus, mospilan.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
turysta77
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Post autor: turysta77 »

Dzięki za poradę, spróbuje mospilanem
ODPOWIEDZ