Kuchenne sposoby na...

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2012-07-14, 21:39

Drogie Panie, drodzy Panowie

Czy zdarzyło się wam robić cuda w kuchni jakie się nie śniły nawet filozofom? Jeżeli tak to proszę, opiszcie je.
Może ktoś na ich podstawie znajdzie właśnie Kuchenny sposób na...

Ja opiszę jako pierwszy moją przypadłość:
Któregoś dnia, mając kawał mięsiwa postanowiłem z ciekawości użyć pojemnik blendera z ostrzem miksującym do pomielenia mięsa na kotlety mielone! (A może do zmiksowania ?) :zdziwko:
Muszę zaraz sprostować że posiadam ręczną maszynkę do mielenia mięsa, ale ilość do zmielenia była nie wielka, przez co nie widziałem sensu aby rozkładać ją, mając pod ręką wspomniany wyżej blender.
Zresztą jak wielu pamięta, w dawnych czasach a może i jeszcze i dzisiaj ktoś zamiast mielić, siecze drobno mięsko na kotlety nie mielone a siekane.
Ja kucharz amator, miałem właśnie cichą nadzieję że takie siekane mięsko z blendera mi wyjdzie.
Guzik! Po zmiksowaniu okazało się że konsystencja mielonego jest podobna do tego ze sklepu, nic innego.

Używając maszynki do zmielenia mięska, używam sitka o jak największych oczkach. Wtedy smak kotletów jest zupełnie inny. Nie mniej pomysł użycia blendera do zmiksowania mięsiwa uważam za godny uwagi, szczególnie jak jest go za dużo.

100_6872.JPG
Pojemnik blendera z ostrzem miksującym, oraz uszykowane mięsiwo do zmiksowania

100_6873.JPG
Mięsiwo pokroiłem na mniejsze kawałki i wrzuciłem do pojemnika.
Aby jego konsystencja była ciut wilgotniejsza, dołożyłem sporą cebulę i ząbek czosnku.

100_6875.JPG
Chwila strachu i zrobione. Mięsko zostało zmiksowane.

100_6876.JPG
Następnie wystarczyło przyrządzić mięsko według znanego nam przepisu, uformować klopsy, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię.

100_6880.JPG
Klopsy po chwili zostały usmażone z jednym ale...
Gdzie są do nich ugotowane ziemniaczki, oraz gdzie jest przygotowana na obiad jakaś jarzynka...
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: Danka » 2012-07-14, 23:46

Ziemniaczki i jarzynki rosną jeszcze w ogrodzie i nie po drodze im na obiad :lol:
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 13053
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2012-07-15, 18:54

Oj! Nie po drodze było jarzynkom na obiad.
Jak mówi przysłowie: Co się odwlecze to nie uciecze. Zatem ziemniaczki z jarzynką niech mają się lepiej na baczności! :rotfl:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Kuchenne sposoby na... - Kompot z rabarbaru

Postautor: tadek » 2013-05-19, 19:29

Rabarbar, - fantastyczna roślina dzięki której mam pierwsze wiosenne plony z mojego ogródka.
:| Czy i ty możesz pochwalić się rabarbarem z własnego ogródka, a nie kupionym na rynku?
Jeżeli nie, to zachęcam do zapoznania się z artykułem o rabarbarze, do którego prowadzi poniższy cytat, a za nim link przekierowujący do Poradnika Ogrodniczego, gdzie znajdziecie cały artykuł.

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum), zwany również rzewieniem ogrodowym, jest jednym z ponad 20 gatunków należących do rodziny rdestowatych i najczęściej spotykany w uprawie rodzimej. Kiedyś chętnie uprawiany, jednak w ostatnich latach nieco zapomniany. Być może dlatego, że jego zbiór i spożycie trwa przez bardzo krótki, wiosenny okres. Mimo to warto się nim ponownie zainteresować i skusić na jego uprawę, gdyż ciasto z rabarbarem lub rabarbarowy kompot, mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak, znany nam głównie z dzieciństwa. Poza tym rabarbar to roślina mało kłopotliwa w uprawie, doskonała do uprawy amatorskiej.
Czytaj więcej -Rabarbar ogrodowy - uprawa na działce, odmiany, zastosowanie

1-P1070931.JPG
Oto mój rabarbar z którego każdą wiosna gotuje kompot, oraz piekę placek drożdżowy.

Dzisiaj proponuje kompocik z rabarbaru, z dodatkiem jabłek.

1-P1070935.JPG
Rabarbar z mojego ogródka.

1-rabarbar, kompot.jpg

1. Przynieś z ogrodu pęczek rabarbaru, uszykuj dwa jabłuszka, garnek i odrobinę cukru.
Następnie obierz jabłka ze skórki, pokrój na plastry, oraz umyj i pokrój rabarbar.

2. Całość wrzuć do garnka, nasyp odrobinę cukru (według uznania), zalej odpowiednią ilością wody, postaw na ogień i gotuj do miękkości.

3. Po ostudzeniu podawaj do obiadu, lub pij samodzielnie, dla ochłody i ugaszenia pragnienia.

Smacznego! :zawstydzony:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: pogodynka » 2013-05-19, 20:19

Kompot może być ,ale ja zdecydowanie lubię kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.Mmmmmm
pogodynka
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 174
Rejestracja: 2013-03-20, 11:57

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: rafaloku » 2013-05-19, 20:29

Ja jestem łasuchem - lubię i jedno i drugie :zawstydzony: Trzeba korzystać bo rabarbar jest przez krótki czas w roku :hyhy:
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1592
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: lilia0405 » 2013-05-21, 08:40

Kompot rabarbarowy wspomnienie dzieciństwa, ale od zeszłego roku i u mnie na działce zawitał.
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3796
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38
Lokalizacja: Mazowsze Zachodnie strefa6B

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2013-05-21, 20:53

Chi, chi, chi, :lol:
Moi drodzy, nawet nie zauważyliście że na jednym zdjęć które mieści się w kolarzu, widać surowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które czekało na wsadzenie do pieca. Oprócz kompotu był też placek drożdżowy z...

Pogodynko, pisząc ciasto kruche masz na myśli placek skubany, czy tradycyjne kruche?

Poniżej wstawiłem podgląd wspomnianego wyżej zdjecia:

1-P1070941.JPG
Na zdjeciu: Placek drożdżowy czekający na upieczenie i pokrojone łodygi rabarbaru na kompot.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: halszka31 » 2013-05-26, 15:55

tadek pisze:Guzik! Po zmiksowaniu okazało się że konsystencja mielonego jest podobna do tego ze sklepu, nic innego.


Tadziu, konsystencję mięsa można ustawić poprzez czas działania blendera. Tak robię i sobie chwalę :-)
Kiedyś grubo mielone mięso zwało się stekiem w odróżnieniu od kotleta mielonego drobno.

Do mięsa wyrywam z ogrodu dorodny zeszłoroczny por i doprawiam szczypiorem, czy inną siedmiolatką :-) z upłynnieniem jabłek, które całkiem dobrze jeszcze się trzymają.
Halszka i jej nowy ogród

Jeśli o czymś marzysz to na pewno tego dokonasz
Awatar użytkownika
halszka31
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 543
Rejestracja: 2010-09-23, 13:44
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2013-05-27, 20:30

Halszko, mieląc mięsko w blenderze, również staram się jego konsystencję ustalić długością pracy noża blendera.
Mielenie w tym urządzeniu jest zaskakująco szybkie, i proste. :lol:

A co do steków siekanych nożem, to za dawnych czasów, jak nie było jeszcze chłodziarek, to podobno dochodziły jeszcze posiekane nożem muchy... Wiesz coś o tym?

O tym obrzydlistwie czytałem kiedyś w książce podróżniczej, ale nie pamiętam już jej tytułu... :niepewny:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: halszka31 » 2013-05-28, 08:08

Tadziu
...u brudasków jeszcze i teraz to się zdarza. :-)
Ludzie dawali sobie radę, pamiętam jeszcze u babci szafę do której sprowadzało się lód...
i połacie mięsa zasolonego w beczkach...i wiszące na strychu szynki balerony i boczki - to dopiero była smakowita wędlina. ;) Moim zdaniem lodówki wyjaławiają żywność ze smaku i zapachu, coś mi z tej filozofii zostało bo używam lodówki dorażnie, dla małej ilości żywności w bardzo krótkim czasie.
Bardzo często szukam smaków dzieciństwa i niestety nie odnajduję ich. Moje pokolenie wie co straciło :mrgreen:
Współczesną żywność "je się oczami" (sposób podania, wyeksponowania) - gorzej ze smakiem...
Halszka i jej nowy ogród

Jeśli o czymś marzysz to na pewno tego dokonasz
Awatar użytkownika
halszka31
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 543
Rejestracja: 2010-09-23, 13:44
Lokalizacja: dolnośląskie

Kuchenne sposoby na... niedzielną babkę

Postautor: tadek » 2013-07-07, 21:31

:super:
Na poniższym zdjęciu przedstawiam wam dużą, na sześciu jajkach, babkę wielkanocną, którą upiekłem na pierwszą lipcową niedzielę zwykłą, aby domownicy mieli coś smacznego do kawy.

1-P1080762.JPG

Na tą babkę będziecie potrzebowali:
- Kostkę masła
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dużą łyżkę octu

Margarynę utrzyjcie z cukrem do białości, i dodawajcie do masy ciągle mieszając po jednym całym jajku.
Po połączeniu jajek, cukru, i masła wsypcie proszek do pieczenia i dodawajcie po trochu mąkę.
Na końcu gdy ciasto naszej babki będzie miało gładką konsystencje, dodajcie ocet i jeszcze trochę mieszajcie.

Ciasto wylejcie do baaardzo dużej formy babkowej, i pieczcie według zaleceń producenta piekarnika.
Ja moją babkę piekłem godzinę i piętnaście minut.
:zdziwko: Po tym czasie wyszło mi coś takiego:

2-P1080763.JPG
Do babki dla fantastycznego wzorku, możecie dodać kakao

3-P1080755.JPG
Taka babka najlepiej smakuje w kręgu najbliższych osób, jedzona na łonie natury

=========== :niepewny: ======================================

:serce: Zioła w domu
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: mamina » 2013-07-07, 23:00

Mają domownicy dobrze z Tobą :padam:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
mamina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-27, 10:10
Lokalizacja: Śląskie

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2013-07-24, 21:05

Czy ktoś z Was drodzy użytkownicy Ogrodowego Forum, zgadnie co przedstawiłem za poniższych fotografiach?
Jako podpowiedź powiem wam, że to coś postawiłem na stół jako deser, i nawet było dobre...
- Przepis znalazłem w Internecie. :oczami:

2-P1080913.JPG

3-P1080911.JPG

1-P1080909.JPG
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7079
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: halszka31 » 2013-07-26, 16:09

Takie roladki z owocami mogą być z każdego ciasta.
W zapasach w lodówce zawsze mam gotowe francuskie ciasto, które nadziewam tym co się nawinie :-) - na słodko lub pikantnie,
Zdradzisz tajemnicę?
Halszka i jej nowy ogród

Jeśli o czymś marzysz to na pewno tego dokonasz
Awatar użytkownika
halszka31
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 543
Rejestracja: 2010-09-23, 13:44
Lokalizacja: dolnośląskie

Następna

Wróć do Kącik smakosza