Kuchenne sposoby na...
Re: Kuchenne sposoby na...
Tadziu, ale w tym wątku wolałabym oglądać Twoje smaczne wypieki i kombinacje garnkowe, niż robale. Wiem, że to " tylko" chrząszcz, ale ...............brrr. Pewnie w innym wątku tak by mnie nie wstrząsało, ale przy jedzonku?
Kuchenne sposoby na... różową babkę
Masz rację Igo.
Wobec tego pokażę wam... różową babkę!
Czy kiedyś udało się wam upiec takie cudo?
Wobec tego pokażę wam... różową babkę!
Czy kiedyś udało się wam upiec takie cudo?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
No nie, różowej jeszcze nie upiekłam. Napisz coś więcej. Jogurtowa, budyniowa, czy z kisielem. Skąd ten kolor?
P.S. Jeżyk może być.
P.S. Jeżyk może być.
Re: Kuchenne sposoby na...
Ciasteczka piekę tak jak juz pisałam z orzechów a także maku,białego sera,otrębów i tyko na wyjatkowe okazje takie typowe z białej mąki.A chlebek razowy bardzo dobry jest z tzw.humusem robionym z ciecierzycy lub fasoli z dobrą oliwą a jeszcze lepiej olejem rzepakowym.
Nie znaczy to ,że całkowicie nie jadam chleba z masłem
Nie znaczy to ,że całkowicie nie jadam chleba z masłem
Re: Kuchenne sposoby na...
Marysiu, a dokładniej - jak robisz chlebek z fasoli albo z ciecierzycy?
A wracając do różowej babki, to jest to najzwyklejsza babka z dodatkiem różowego kisielu.
To on ją tak zabarwił. Przepis na babę znajdziecie TUTAJ link.
Tak wygląda baba z poleconego ( mojego ) przepisu.
A tak wyglądała babka różowa:
Oraz ponizej - już napoczęta, chociaż zdjęcie nie oddaje faktycznego koloru.
___________________________________________
POR
A wracając do różowej babki, to jest to najzwyklejsza babka z dodatkiem różowego kisielu.
To on ją tak zabarwił. Przepis na babę znajdziecie TUTAJ link.
Tak wygląda baba z poleconego ( mojego ) przepisu.
A tak wyglądała babka różowa:
Oraz ponizej - już napoczęta, chociaż zdjęcie nie oddaje faktycznego koloru.
___________________________________________
POR
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
Tadku ! skąd Ci wpadło do głowy,że ja piekę chleb z fasoli albo z cicierzycy ? Ja przygotowywuję z nich smarowidło do chleba ,które nazywa sie humus.Ugotowane ziarna fasoli lub ciecierzycy miksuję i dodaję oliwę lub olej a nastepnie przyprawy jakie lubię: sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i suszone zioła i to smakuje na ciemnym pełnoziarnistym chlebie
Re: Kuchenne sposoby na...
Marysiu, wywnioskowałem to z twojej odpowiedzi w której napisałaś.
Cytuję:
A chlebek razowy bardzo dobry jest z tzw.humusem robionym z ciecierzycy lub fasoli z dobrą oliwą a jeszcze lepiej olejem rzepakowym.
Objaśniam:
Napisałaś że chlebek jest dobry z humusem. Teraz wiem że to smarowidło.
Ja takiego smarowidła nie znam, wobec tego przyjąłem go jako humusowy zaczyn, z którego po sfermentowaniu piecze się smaczny, razowy chlebek.
__________Na zdjeciu: nasz chleb powszedni...___________________________________
Cytuję:
A chlebek razowy bardzo dobry jest z tzw.humusem robionym z ciecierzycy lub fasoli z dobrą oliwą a jeszcze lepiej olejem rzepakowym.
Objaśniam:
Napisałaś że chlebek jest dobry z humusem. Teraz wiem że to smarowidło.
Ja takiego smarowidła nie znam, wobec tego przyjąłem go jako humusowy zaczyn, z którego po sfermentowaniu piecze się smaczny, razowy chlebek.
__________Na zdjeciu: nasz chleb powszedni...___________________________________
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Kuchenne sposoby na... MAKOWIEC JAPOŃSKI
Drogie gospodynie, drodzy gospodarze, czy znacie ciasto MAKOWIEC JAPOŃSKI ?
Postawiliście kiedykolwiek na swoim stole taki specjał?
Ja pierwszy raz słyszę o tego typu cieście, a przepis jak upiec taki makowiec znalazłem w książce napisanej przez znaną aktorkę teatralną, Panią Adriannę Godlewską zatytułowanej: "Życie, kochanie i gotowanie".
Jak na razie nie posiadam maku, muszę dopiero kupić.
Tak się zastanawiam, może ktoś z Was podejmie się trudu, i jako pierwszy (a) upiecze według podanego przepisu ciasto, i się pochwali jak wyszło w smaku i w ogóle?
Cytuję, strona 77:
Makowiec japoński:
Potrzebujemy ok. pól kilograma maku, trzeba go sparzyć i zemleć ze szklanką cukru.
Z drugą szklanką cukru utrzeć pół kostki masła, dodać żółtka z dziewięciu jajek, poddusić pół kilo jabłek i też dodać, dosypując sześć łyżek kaszki manny, z połowę paczki proszku do pieczenia.
Można dosypać garść bakali a na końcu pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy, najlepiej na papier do pieczenia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
..............................
Pani Adrianna po podaniu powyższego przepisu zastanawia się "dlaczego ten makowiec nosi nazwę japoński"?
Może wy znacie odpowiedź?
Cytuję, strona 77:
A tak na marginesie, zapytam, dlaczego ten makowiec nosi nazwę japoński. Ponieważ nie było odpowiedzi uznałam, że ten sam problem dotyczy ryby po grecku, o której Grecy nie mają zielonego pojęcia, czy klusek francuskich.
Ciekawą reakcję zaobserwowałam kiedyś u moich francuskich przyjaciół, gdy zaprosiłam ich do jednej z polskich restauracji i wyczytali w menu, że można zamówić schab ze śliwkami i kluski półfrancuskie.
Nie byłam wstanie im tego wytłumaczyć.
________________________________ _______
Rośliny trujące w ogrodzie
Postawiliście kiedykolwiek na swoim stole taki specjał?
Ja pierwszy raz słyszę o tego typu cieście, a przepis jak upiec taki makowiec znalazłem w książce napisanej przez znaną aktorkę teatralną, Panią Adriannę Godlewską zatytułowanej: "Życie, kochanie i gotowanie".
Jak na razie nie posiadam maku, muszę dopiero kupić.
Tak się zastanawiam, może ktoś z Was podejmie się trudu, i jako pierwszy (a) upiecze według podanego przepisu ciasto, i się pochwali jak wyszło w smaku i w ogóle?
Cytuję, strona 77:
Makowiec japoński:
Potrzebujemy ok. pól kilograma maku, trzeba go sparzyć i zemleć ze szklanką cukru.
Z drugą szklanką cukru utrzeć pół kostki masła, dodać żółtka z dziewięciu jajek, poddusić pół kilo jabłek i też dodać, dosypując sześć łyżek kaszki manny, z połowę paczki proszku do pieczenia.
Można dosypać garść bakali a na końcu pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy, najlepiej na papier do pieczenia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
..............................
Pani Adrianna po podaniu powyższego przepisu zastanawia się "dlaczego ten makowiec nosi nazwę japoński"?
Może wy znacie odpowiedź?
Cytuję, strona 77:
A tak na marginesie, zapytam, dlaczego ten makowiec nosi nazwę japoński. Ponieważ nie było odpowiedzi uznałam, że ten sam problem dotyczy ryby po grecku, o której Grecy nie mają zielonego pojęcia, czy klusek francuskich.
Ciekawą reakcję zaobserwowałam kiedyś u moich francuskich przyjaciół, gdy zaprosiłam ich do jednej z polskich restauracji i wyczytali w menu, że można zamówić schab ze śliwkami i kluski półfrancuskie.
Nie byłam wstanie im tego wytłumaczyć.
________________________________ _______
Rośliny trujące w ogrodzie
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na...
No dobrze przyznaję się:) ja piekłam często ten specjał, jest naprawdę bardzo smaczne, jabłek nie podduszam poprostu ścieram na tarce na grubych oczkach i w moim przepisie jest mniej jajek:) ale dlaczego nazywa się japoński? nie wiem....
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Re: Kuchenne sposoby na...
Sposób na szybkie oddzielenie żółtek od jaja. Ktoś próbował?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iAp8pEaWB1Y[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iAp8pEaWB1Y[/youtube]
Rafał
Re: Kuchenne sposoby na...
Na taki sposób bym w życiu nie wpadła
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Re: Kuchenne sposoby na...
Witaj rafaloku.
Sposób bardzo oryginalny i wprost nieprawdopodobny.
Super!!!Dzięki-wypróbuję na pewno.Po co przelewać ze skorupki do skorupki.
Bomba!!!
Sposób bardzo oryginalny i wprost nieprawdopodobny.
Super!!!Dzięki-wypróbuję na pewno.Po co przelewać ze skorupki do skorupki.
Bomba!!!
Re: Kuchenne sposoby na...
Zgadzam się z Olą i Elizą. Sposób rewelacyjny Rafale. Tyle lat piekę ciasta, różne już sposoby wypróbowywałam, ale tego nie znałam. Też wypróbuję.
Re: Kuchenne sposoby na...
A na czym właściwie ten figiel polega?
Czy to możliwe aby żółtka same wskakiwały do butelki?
Rafale, normalnie BOMBA!
Czy to możliwe aby żółtka same wskakiwały do butelki?
Rafale, normalnie BOMBA!
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Re: Kuchenne sposoby na... MAKOWIEC JAPOŃSKI
Kiedyś piekłam taki makowiec ale nie widziałam , że on japońskitadek pisze:Makowiec japoński:
Potrzebujemy ok. pól kilograma maku, trzeba go sparzyć i zemleć ze szklanką cukru.
Z drugą szklanką cukru utrzeć pół kostki masła, dodać żółtka z dziewięciu jajek, poddusić pół kilo jabłek i też dodać, dosypując sześć łyżek kaszki manny, z połowę paczki proszku do pieczenia.
Można dosypać garść bakali a na końcu pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy, najlepiej na papier do pieczenia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.