Kuchenne sposoby na...

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: Iga51 »

Tadziu, ale w tym wątku wolałabym oglądać Twoje smaczne wypieki i kombinacje garnkowe, niż robale. Wiem, że to " tylko" chrząszcz, ale ...............brrr. Pewnie w innym wątku tak by mnie nie wstrząsało, ale przy jedzonku?
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Kuchenne sposoby na... różową babkę

Post autor: tadek »

Masz rację Igo.
Wobec tego pokażę wam... różową babkę! :mrgreen:

Czy kiedyś udało się wam upiec takie cudo?
1-P1080140.JPG
Obrazek
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: Iga51 »

No nie, różowej jeszcze nie upiekłam. Napisz coś więcej. Jogurtowa, budyniowa, czy z kisielem. Skąd ten kolor?
P.S. Jeżyk może być.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: mmmm5 »

Ciasteczka piekę tak jak juz pisałam z orzechów a także maku,białego sera,otrębów i tyko na wyjatkowe okazje takie typowe z białej mąki.A chlebek razowy bardzo dobry jest z tzw.humusem robionym z ciecierzycy lub fasoli z dobrą oliwą a jeszcze lepiej olejem rzepakowym.
Nie znaczy to ,że całkowicie nie jadam chleba z masłem ;)
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

Marysiu, a dokładniej - jak robisz chlebek z fasoli albo z ciecierzycy? :zdziwko:

A wracając do różowej babki, to jest to najzwyklejsza babka z dodatkiem różowego kisielu.
To on ją tak zabarwił. Przepis na babę znajdziecie TUTAJ link.

Tak wygląda baba z poleconego ( mojego :zawstydzony: ) przepisu.

Obrazek

A tak wyglądała babka różowa:
1-P1080123.JPG
Oraz ponizej - już napoczęta, chociaż zdjęcie nie oddaje faktycznego koloru.
2-P1080124.JPG
___________________________________________
Obrazek POR
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4123
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: mmmm5 »

Tadku ! skąd Ci wpadło do głowy,że ja piekę chleb z fasoli albo z cicierzycy ? Ja przygotowywuję z nich smarowidło do chleba ,które nazywa sie humus.Ugotowane ziarna fasoli lub ciecierzycy miksuję i dodaję oliwę lub olej a nastepnie przyprawy jakie lubię: sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i suszone zioła i to smakuje na ciemnym pełnoziarnistym chlebie :ok:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

Marysiu, wywnioskowałem to z twojej odpowiedzi w której napisałaś.

Cytuję:
A chlebek razowy bardzo dobry jest z tzw.humusem robionym z ciecierzycy lub fasoli z dobrą oliwą a jeszcze lepiej olejem rzepakowym.

Objaśniam:
Napisałaś że chlebek jest dobry z humusem. Teraz wiem że to smarowidło. :wstyd:
Ja takiego smarowidła nie znam, wobec tego przyjąłem go jako humusowy zaczyn, z którego po sfermentowaniu piecze się smaczny, razowy chlebek.

__________Na zdjeciu: nasz chleb powszedni...___________________________________
Pszenno żytnie pieczywo zwykle
Pszenno żytnie pieczywo zwykle
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Kuchenne sposoby na... MAKOWIEC JAPOŃSKI

Post autor: tadek »

Drogie gospodynie, drodzy gospodarze, czy znacie ciasto MAKOWIEC JAPOŃSKI ? :zdziwko:
Postawiliście kiedykolwiek na swoim stole taki specjał?

Ja pierwszy raz słyszę o tego typu cieście, a przepis jak upiec taki makowiec znalazłem w książce napisanej przez znaną aktorkę teatralną, Panią Adriannę Godlewską zatytułowanej: "Życie, kochanie i gotowanie".

Jak na razie nie posiadam maku, muszę dopiero kupić.
Tak się zastanawiam, może ktoś z Was podejmie się trudu, i jako pierwszy (a) upiecze według podanego przepisu ciasto, i się pochwali jak wyszło w smaku i w ogóle?
1-P1100169.JPG
Cytuję, strona 77:
Makowiec japoński:
Potrzebujemy ok. pól kilograma maku, trzeba go sparzyć i zemleć ze szklanką cukru.
Z drugą szklanką cukru utrzeć pół kostki masła, dodać żółtka z dziewięciu jajek, poddusić pół kilo jabłek i też dodać, dosypując sześć łyżek kaszki manny, z połowę paczki proszku do pieczenia.
Można dosypać garść bakali a na końcu pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy, najlepiej na papier do pieczenia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.


.............................. Obrazek

Pani Adrianna po podaniu powyższego przepisu zastanawia się "dlaczego ten makowiec nosi nazwę japoński"?
Może wy znacie odpowiedź?

Cytuję, strona 77:
A tak na marginesie, zapytam, dlaczego ten makowiec nosi nazwę japoński. Ponieważ nie było odpowiedzi uznałam, że ten sam problem dotyczy ryby po grecku, o której Grecy nie mają zielonego pojęcia, czy klusek francuskich.
Ciekawą reakcję zaobserwowałam kiedyś u moich francuskich przyjaciół, gdy zaprosiłam ich do jednej z polskich restauracji i wyczytali w menu, że można zamówić schab ze śliwkami i kluski półfrancuskie.
Nie byłam wstanie im tego wytłumaczyć.

3-P1100171.JPG
________________________________ :P _______

Rośliny trujące w ogrodzie
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lawender
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1153
Rejestracja: 2014-01-12, 11:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lawender »

No dobrze przyznaję się:) ja piekłam często ten specjał, jest naprawdę bardzo smaczne, jabłek nie podduszam poprostu ścieram na tarce na grubych oczkach i w moim przepisie jest mniej jajek:) ale dlaczego nazywa się japoński? nie wiem....
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
Posty: 1872
Rejestracja: 2007-12-06, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: rafaloku »

Sposób na szybkie oddzielenie żółtek od jaja. Ktoś próbował?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iAp8pEaWB1Y[/youtube]
Rafał
Awatar użytkownika
lawender
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1153
Rejestracja: 2014-01-12, 11:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: lawender »

Na taki sposób bym w życiu nie wpadła :rotfl:
Pozdrawiam serdecznie Ola - Lawender:)
Awatar użytkownika
elza
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1389
Rejestracja: 2008-09-25, 22:40

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: elza »

Witaj rafaloku.
Sposób bardzo oryginalny i wprost nieprawdopodobny.
Super!!!Dzięki-wypróbuję na pewno.Po co przelewać ze skorupki do skorupki.
Bomba!!!
Eliza - Działka to moje życie
Działka Elizy po harówce
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: Iga51 »

Zgadzam się z Olą i Elizą. Sposób rewelacyjny Rafale. :super: Tyle lat piekę ciasta, różne już sposoby wypróbowywałam, ale tego nie znałam. Też wypróbuję. :-D
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Post autor: tadek »

A na czym właściwie ten figiel polega?
Czy to możliwe aby żółtka same wskakiwały do butelki? :zdziwko:

Rafale, normalnie BOMBA!
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 3614
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38

Re: Kuchenne sposoby na... MAKOWIEC JAPOŃSKI

Post autor: lilia0405 »

tadek pisze:Makowiec japoński:
Potrzebujemy ok. pól kilograma maku, trzeba go sparzyć i zemleć ze szklanką cukru.
Z drugą szklanką cukru utrzeć pół kostki masła, dodać żółtka z dziewięciu jajek, poddusić pół kilo jabłek i też dodać, dosypując sześć łyżek kaszki manny, z połowę paczki proszku do pieczenia.
Można dosypać garść bakali a na końcu pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy, najlepiej na papier do pieczenia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Kiedyś piekłam taki makowiec ale nie widziałam , że on japoński :oczami:
ODPOWIEDZ