Cześć,
mam pytanie o drzewo 'Judaszowiec Kanadyjski'
Chcę wyprowadzić je na drzewo do 5 metrów ile urośnie zoabczymy.
docelowo pierwsze 1,5m będę chciał, żeby gałęzie szły do góry dopiero potem niech idzie na boki.
W załączniku dodałem zdjęcie jak drzewo wygląda.
Mam dwa pytania:
1. czy mam coś przycinać, skracać, rozrzedzić, zostawić np tylko 3-4 gałęzie w górę czy tak zostawić ?
2. Co zrobić żeby kolejnej zimy nie przemarzł w tym roku póki miał nie więcej niż 1.5m to zbudowałem z prętów stelarz i ostreczowałem, taka mini szklarnia i jak widać zadziałało, przewiduję, że na jesień 2025 będzie już za duże
generalnie to 3 rok próbuję i co roku to drzewo przemarzało.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Judaszowiec Kanadyjski
Re: Judaszowiec Kanadyjski
Cześć. Jeżeli chcesz by judaszowiec rósł w górę musisz przycinać te boczne gałęzie, które rozchodzą się na boki i zostawiać te centralne, które kierują się ku górze.
Na razie jest młody dlatego podmarza, starsze okazy już lepiej zimują. Najlepiej właśnie sadzić judaszowce w miejscach osłoniętych od wiatrów. Z wiekiem będzie coraz wyższy to okrywanie będzie trudniejsze. Ewentualnie prowadzony na wąskie drzewo będzie można go owijać agrotkaniną z drabiny na te 3-5 metrów.
Na razie jest młody dlatego podmarza, starsze okazy już lepiej zimują. Najlepiej właśnie sadzić judaszowce w miejscach osłoniętych od wiatrów. Z wiekiem będzie coraz wyższy to okrywanie będzie trudniejsze. Ewentualnie prowadzony na wąskie drzewo będzie można go owijać agrotkaniną z drabiny na te 3-5 metrów.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Dzień dobry, również mam pytanie odnośnie judaszowca.
Od kilku dni judaszowiec ma pozwijane liście. Nie wiem czy to choroba grzybiczna, czy judaszowiec ma za dużo wody?
Judaszowiec stoi jeszcze w donicy, będzie przesadzony za jakiś czas.
Od kilku dni judaszowiec ma pozwijane liście. Nie wiem czy to choroba grzybiczna, czy judaszowiec ma za dużo wody?
Judaszowiec stoi jeszcze w donicy, będzie przesadzony za jakiś czas.
Cześć. Został albo mocno przesuszony i po podlaniu turgor liści jest zaburzony albo przelany i gorzenie gniją, dlatego więdnie. Jeżeli jest przelany, to trzeba go przesadzić, odpowiednio podlewać i najlepiej przyciąć dość mocno.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.