Jak "spowolnić" rozwój sadzonek

Wszystko co jest związane z uprawą warzyw
ODPOWIEDZ
Andrew89
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Jak "spowolnić" rozwój sadzonek

Post autor: Andrew89 »

Cześć wszystkim,

Pierwszy raz zdecydowałem się na samodzielną uprawę pomidorów i chyba trochę przesadziłem z terminem siewu. Moje sadzonki na koniec marca wyglądają już dość duże i boję się, że do maja, kiedy planuję ich wysadzenie do gruntu, będą zbyt wybujałe.

Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na spowolnienie ich wzrostu? Słyszałem o ograniczeniu temperatury czy podlewania, ale nie chciałbym im zaszkodzić. Może warto je przycinać albo zastosować inne triki?

Będę wdzięczny za każdą poradę!

Zdjęcie w załączniku.
pomidory.png
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Re: Jak "spowolnić" rozwój sadzonek

Post autor: Elzbieta M »

Nie sądzę aby przycinanie było dobrą metodą. Raczej trzeba by było zadbać o doświetlanie aby nie wybujały zbyt mocno i nie były wiotkie
Andrew89
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Są przy oknie tarasowym, ale często muszę je obracać, ponieważ wyginają się w stronę słońca. Myślisz, że jakaś lampa nad nimi będzie dobrym rozwiązaniem?
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: Bettiw »

Obniżenie temperatury (zakręcony grzejnik) i doświetlanie to dobry sposób. Ja swoje sadzonki które stoją na południowym parapecie w chłodnym pokoju po 18.00 doświetlam do 22.00 mam włączone ledy, przez szybę mocno nagrzewają się to i czasem cieniuję
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Awatar użytkownika
Elzbieta M
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Post autor: Elzbieta M »

Beatko , miałam nadzieję , że tu zaglądniesz i opowiesz o naświetlaniu - i nie pomyliłam się. Ja swoich pomidorków nie doświetlam tylko na noc przenoszę do komórki gdzie jest nieco niższa temperatura.
Andrew89
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Dziękuję za porady!
ODPOWIEDZ