Globosum usycha
Globosum usycha
Hej, mam problem z moim klonem.
O co chodzi?
Klon Globosum szczepiony na pniu, posadozny zeszłej jesieni. W tym roku zaczął bardzo wczęsnie zółknąć a później usychać na rantach.
Znalazłem na liściach mszyce, choć wydaje mi się że może to być tylko zbieg okolicznosci a tak na prawdę mam tu do czynienia z werticilioza.
Jesteście w stanie rzucić okiem?
O co chodzi?
Klon Globosum szczepiony na pniu, posadozny zeszłej jesieni. W tym roku zaczął bardzo wczęsnie zółknąć a później usychać na rantach.
Znalazłem na liściach mszyce, choć wydaje mi się że może to być tylko zbieg okolicznosci a tak na prawdę mam tu do czynienia z werticilioza.
Jesteście w stanie rzucić okiem?
Re: Globosum usycha
Wertyciliozę trudno rozpoznać po samych zdjęciach liści. Możesz obciąć uszkodzoną gałąź i zobaczyć czy występuje zbrunatnienie wewnętrznych pierścieni drewna. Taki objaw potwierdzi Twoje podejrzenia.
Szkodnik to rzeczywiście mszyca, włochatka klonowa.
Szkodnik to rzeczywiście mszyca, włochatka klonowa.
Rafał
Cześć. Szkodnik to jak już Rafał wspomina to mszyca. Zasychanie brzegów liści u klonów to efekt niedostatku wody podczas długotrwałych susz. W terenach miejskich jakie podsychanie to wpływ siarki lub przypalenia od słońca. U Ciebie te liście wyglądają jakby były po infekcji mączniaka prawdziwego- mączysty nalot już zmył deszcz i zostało samo suche uszkodzenie całego liścia.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Pozdrawiam, Piotr.
Korona już spsikana Mospilanem. Jednakże wszystkie liście już zdążyły opaść.
Zbierz opadłe liście żeby nie były wektorem do zarażania w przyszłym roku.
Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.
Na bieżąco były zbierane. Czy coś jeszcze należałoby zrobić w tym kierunku na jesieni/wiosną przyszłego roku?
Z góry dzięki, pozdrawiam.
Z góry dzięki, pozdrawiam.
Teraz już nic klon nie potrzebuje. W przyszłym obserwuj drzewo. Jak pojawią się szkodniki, opryskuj. W upalne dni podlewaj, gdy gleba będzie sucha.
Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.