Na stronie o zastosowaniu krwawnika do przygotowania ekologicznego środka ochrony roślin jest informacja:
cytat:
Wyciąg z krwawnika ... Opryskujemy rośliny przeciwko takim chorobom jak: mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistości liści, kędzierzawość liści brzoskwini. Stosuje się zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia drzew owocowych i po zaobserwowaniu objawów chorobowych.
Moje pytania są następujące:
1. jak często należy dokonywać oprysku brzoskwini, śliw i jabłoni zapobiegawczo przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych/ziarnkowych?
2. przez jak długi okres wykonywać takie opryski? Proszę o doprecyzowanie określenia "Stosuje się zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia drzew owocowych i po zaobserwowaniu objawów chorobowych"
3. jakie postępowanie będzie właściwe w razie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych na owocach?
Serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje.
Pozdrawiam Granczar
Ekologiczne środki ochrony roślin
Re: Ekologiczne środki ochrony roślin
Rozumiem, że mówimy cały czas o wyciągu z krwawnika? Typowym terminem oprysku jest okres kwitnienia. Choć na kwiatach objawy porażenia widać głównie tylko na wiśniach, to jednak choroba właśnie w okresie kwitnienia najsilniej się rozprzestrzenia również na pozostałych gatunkach drzew. Innymi słowy - podczas kwitnienia najczęściej dochodzi do infekcji brunatną zgnilizną. I dlatego w tym terminie wykonuje się opryski zapobiegawcze. Nie tylko krwawnikiem ale również chemicznymi środkami ochrony. Opryski wyciągiem z krwawnika wykonujemy od początku do końca kwitnienia co 7 dni. W późniejszym okresie jedynie, jeśli widać objawy wystąpienia choroby.1. jak często należy dokonywać oprysku brzoskwini, śliw i jabłoni zapobiegawczo przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych/ziarnkowych?
2. przez jak długi okres wykonywać takie opryski? Proszę o doprecyzowanie określenia "Stosuje się zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia drzew owocowych i po zaobserwowaniu objawów chorobowych"
W czasie kwitnienia proponuję też wykonać opryski wywarem ze skrzypu polnego oraz wywarem lub naparem z chrzanu. Najlepiej wykonywać różne opryski naprzemiennie co 7 dni.
Zerwać i usunąć porażone owoce. Najlepiej je spalić albo głęboko zakopać aby nie zakażały kolejnych. Wykonać oprysk wyciągiem z krwawnika i skrzypu.3. jakie postępowanie będzie właściwe w razie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych na owocach?
Rafał