Tej rośliny dobrze nie znam. Wiem tylko, że jak na parapecie masz słonecznie, gorąco, upalnie, to wymaga regularnego nawadniania. Nadmiar wody koniecznie zlej z podstawki, gdyż roślina jest też wrażliwa na przelanie.Co około 3 tygodnie zasila się nawozem.
Objawy widoczne na Twojej roślince, tj. jaśniejsza barwa liści ale widoczne ciemniejsze unerwienie, mogą wskazywać na chlorozę. A ta jest związana z niedoborami niektórych składników odżywczych. Może trochę za mało nawozisz i zwróć uwagę aby używać nawozu zawierającego odpowiedni dla tej rośliny zestaw makro- i mikroelementów.
Chloroza liści może być efektem braku azotu, żelaza czy np. potasu. Czasem może wynikać też ze złego pH gleby, przy którym roślina nie może z gleby pobrać potrzebnych jej składników, mimo iż one tam są. Więc sprawdź też pod kątem pH. Niestety nie wiem jakiego pH wymaga drzewo storczykowe ale może uda Ci się gdzieś to znaleźć.
Więcej o chlorozie w naszym poradniku w artykule
niedobory makro- i mikroelementów. Akurat na pierwszym zdjęciu w artykule masz chlorozę. Ja to miałem na kalamondynie i pomógł nawóz do cytrusów z mikroelementami. Nie wiem jaki nawóz powinien być dla drzewa storczykowego ale na pewno nie taki jak do storczyków, bo nazwa jest ze względu na podobne kwiaty, natomiast rośliny te nie są ze sobą spokrewnione. Może po prostu nawóz uniwersalny ale wzbogacony o mikroelementy.
Jutro jeszcze jak będę w robocie to sprawdzę w moich książkach, może znajdę coś więcej o drzewie storczykowym, a może w międzyczasie ktoś inny z forum coś zasugeruje