cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2404
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Bettiw »

Hi Hi ja pamiętam ten zapaszek brrrr fujjjj, czasem całe słoje wynosiłam do śmieci, tyle pracy pieniędzy i zmarnowane dobro to było najgorsze, a teraz ogóreczki jak z o0brazka
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 257
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: goja.k »

mmmm5 pisze:A ja nawet ogórki kiszone pasteryzuję.Nie wierzę w przepisy bez pasteryzowania chyba ,ze te zalewane spirytusem :lol:
Marysiu masz rację. Kiszone ogórki trzeba pasteryzować żeby przerwać proces kiszenia. Ja to właściwie wszystko pasteryzuję i jak trafi mi się 1 słoik zepsuty to zazwyczaj przez zakrętkę.
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goskamaja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1000
Rejestracja: 2014-07-13, 22:34

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: goskamaja »

Witajcie - Podłączę się do wątku,chyba będzie na temat:) Sezon w pełni dyniowy - w ogrodach,w sklepach, na targach i u mnie w kuchni. Dynia olbrzymia już w słoikach w formie pulpy przygotowana do zupy krem, którą uwielbiają moi wszyscy domownicy. A dziś na obiad były placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane ale smak jest zuuuuupełnie inny, i są delikatniejsze.
No więc dla chętnych na spróbowanie:
ok 1kg dyni obieramy ze skórki, trzemy na tarce na dużych oczkach
dodajemy jajko,
kilka łyżek mąki
odrobinę soli, cukru
Placuszki smażymy na oleju z obu stron tak żeby się zarumieniły, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym,
podajemy ze śmietaną i cukrem.
Polecam wszystkim dzieciom i wnukom, a także łasuchom:) Smacznego
Załączniki
Zdjęcie0878.jpg
włalaaaaaa....
włalaaaaaa....
pozdrawiam Gośka
goskamaja zapraszam do mnie:
a na mojej działce...
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Gosiu , dzisiaj robiłam na obiad placki z dyni ,dodałam jeszcze starte 2 ziemniaki i otręby orkiszowe ,które wchłonęły sok .Super
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Danka »

malina pisze:Gosiu , dzisiaj robiłam na obiad placki z dyni ,dodałam jeszcze starte 2 ziemniaki i otręby orkiszowe ,które wchłonęły sok .Super
Szkoda, że gdy ja robiłam placki dyniowe nie było mąki orkiszowej :-?
Awatar użytkownika
goskamaja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1000
Rejestracja: 2014-07-13, 22:34

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: goskamaja »

Halinko właśnie moja dynia nie była zbyt wodnista i za bardzo nie musiałam jej zagęszczać , ale pomysł z otrębami kupuję - następne placuszki będą właśnie takie:)
pozdrawiam Gośka
goskamaja zapraszam do mnie:
a na mojej działce...
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: tadek »

Danusia napisała:
Szkoda, że gdy ja robiłam placki dyniowe nie było mąki orkiszowej :-?
Danusiu, a gdzie się podziewała mąka orkiszowa, jak robiłaś dyniowe placuszki, stała sobie na sklepowej półce?
:zdziwko: ;)
W porównaniu z innymi odmianami pszenicy uprawa orkiszu jest marginalna a dzieje tak dlatego, że orkisz daje mniejszy plon ziarna niż reszta jego rodziny. Nasze uprzemysłowione społeczeństwo preferuje masę - w tym przypadku jakość musiała ustąpić. Ma to jednak jeden, ogromny plus. Otóż zapomniany przez ludzi orkisz pozostał nietknięty przez zabiegi "uszlachetniające" stosowane przez rolniczy biznes. Nie poddano go obróbce w celu ulepszenia zbieralności, przyswajalności nawozów sztucznych. I tak oto mamy do dyspozycji zboże o tych samych, naturalnych wartościach co przed kilku tysiącami lat...
Więcej -PSZENICA ORKISZ
(Triticum spelta)
l ink
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Danka »

tadek pisze:
Danusia napisała:
Szkoda, że gdy ja robiłam placki dyniowe nie było mąki orkiszowej :-?
Danusiu, a gdzie się podziewała mąka orkiszowa, jak robiłaś dyniowe placuszki, stała sobie na sklepowej półce?
:zdziwko: ;)
Tadziu, gdy musiałam żywić swoje "wegetariańskie" dzieci nikt nie słyszał o mące orkiszowej :hyhy: Dopiero zaczęły pokazywać się płatki kukurydziane ;-)
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Iga51 »

Cukinia w tym roku tak obrodziła, że robię niej różne potrawy. Od ponad miesiąca piekę pasztety z cukinii, bo jest na nie dużo chętnych. A i gościom smakują, bo to zawsze coś innego.
Podam przepis i pokażę jak go robię.
Składniki:
- 0,75 litra (3 szklanki) cukinii, startej na tarce o dużych oczkach. Trzeba dokładnie odcisnąć sok.
- 1-2 marchewki, też starta na dużych oczkach
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 4 całe jajka
- zioła: pęczek zielonej pietruszki, koperek i to co mamy w ogrodzie: hyzop, oregano, tymianek, bazylia. Jak nie mamy, można dać suszone przyprawy
- sól do smaku i mielony czarny pieprz.
--------------------------------------------------------------
Z takiego przepisu robiłam po raz pierwszy.
Teraz już modyfikuję, za każdym razem coś tam zmieniam. Albo przyprawy, albo dodaję trochę grzybów, ewentualnie startego żółtego sera. Każdy może robić według własnego uznania.
Kilka dni temu upiekłam bez żadnych dodatków i ten pokażę.
Utarta cukinia (bez pestek). Jeszcze przed odciśnięciem soku.
Utarta cukinia (bez pestek). Jeszcze przed odciśnięciem soku.
Starta marchewka
Starta marchewka
Podsmażona cebula i czosnek na całej oliwie
Podsmażona cebula i czosnek na całej oliwie
Jajka
Jajka
Zioła
Zioła
Teraz przyprawy: sól, pieprz, można dodać po pół łyżeczki curry, kurkumy (jak ktoś lubi).
Dodać bułkę tartą i dokładne wymieszać (wyrobić). Ja dodaję jeszcze czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Pasztet jest wówczas bardziej ścisły.
Włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja piekę na papierze, łatwiej wówczas wyjąć z formy.
Włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja piekę na papierze, łatwiej wówczas wyjąć z formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
po upieczeniu
po upieczeniu
20160925_171157 gotowy pasztet z cukinii.jpg
Plaster pasztetu z sosem czosnkowym. Tak lubię najbardziej.
Plaster pasztetu z sosem czosnkowym. Tak lubię najbardziej.
Można go podawać z sosami, z majonezem, chrzanem, jak kto lubi.
Smaczny jest również na gorąco.
SMACZNEGO !
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Danka »

Smakowicie wygląda. Szkoda,że nie mam już cukinii :->
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: tadek »

.
Fajny przepis.
- Powtórzę za Danusią - ,,Apetycznie wygląda''.
Ja również nie mam cukinii. U mnie nim obrodzi to do korzenia zjadają ją ślimaki. :/
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6571
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Sylwia,Gosia »

Pysznie wygląda!. Tutaj mam w sprzedaży małe cukinie ,które w kuchni używam zawsze ze skórką -będzie jeszcze kolorowiej .Spróbuję ,może dodam starty ser żółty ,bo syn lubi bardziej treściwie,ja natomiast wolę lżejsze potrawy ,choć te inne też bardzo lubię .Dzięki Igo za przepis ! :-D
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Jak kupię cukinię też zrobię ten pasztet , wygląda apetycznie i będzie smakował bo przepisy Igi są świetne :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Iga51 »

Halinko, dziękuję za miłe słowa. Ja to samo myślę i mówię o Twoich przepisach.
Gosiu, Tadziu, Danusiu i Wam dziękuję.
Dodam jeszcze, że ten pasztet robi się o wiele krócej, niż ja wstawiałam tego posta z fotkami. Chyba się za bardzo rozpisałam.
Wczoraj odwiedził nas kolega z Ostrudy. Tak mu smakowało, że zabrał kawek dla swojej małżonki.
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4129
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Iga51 »

Dopiero zauważyłam błąd: "z Ostródy", a nie "Ostrudy"
ODPOWIEDZ