cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2404
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Bettiw »

Dzisiaj przygotowuję dynię faszerowaną
Załączniki
Mąź wydrązył dynię
Mąź wydrązył dynię
20161022_212713.jpg
20161022_213302.jpg
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2404
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Bettiw »

Wygodniej pisze mi się z kompa, to resztę opiszę teraz.
Chociaż pewnie też podobnie robicie, dynie mam nieduże więc dlatego dwie od razu przygotowuję. Po umyciu trzeba odkroić górę, tak aby powstała z tego pokrywka, potem wydrążyć z pestek i miąższu i posolić dynię od środka. Farsz tym razem przygotowałam klasyczny jak na gołąbki z tym, że dodałam jajko dla większej zwięzłości, bo kroję plastry poziomo i nie chcę żeby się rozpadły. Często robię też z kaszą jaglaną, cukinią i pieczarkami, czy grubą kaszą pęczak i grzybami leśnymi.
Zapakowałam w rękaw do pieczenia i hop do piekarnika, teraz pieką się, jeszcze zdążę przygotować sos tym razem będzie pomidorowy, ja wolę beszamelowy z gałką muszkatołową, ale jutro mam dzieci to robię pod ich gust. Jak uda się to jutro pokażę upieczone.
Przed pieczeniem smaruję dynię olejem, tak dla ostrożności.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Betti , pięknie i smacznie wyglądają te dynie .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Danka »

Rzeczywiście smacznie wyglądają. Jeszcze takich nie jadłam. Papryki faszerowane tym nadzieniem jadłam ale dyni nie :-o
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2404
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Bettiw »

Po rozkrojeniu teź dobrze wygląda i smakuje wybornie, trzeba wcześniej wnętrze dyni dobrze nasolić
Załączniki
20161023_124101.jpg
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
marta_35
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 2
Rejestracja: 2018-02-08, 09:44

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: marta_35 »

Pyszności! :-D Ja uwielbiam faszerowane mięskiem patisony, a także ich marynowaną wersję - ze słoiczka smakują niczym korniszony.
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Zrobiłam sałatkę z nowego przepisu z cukinii , marchewki , papryki - tu pokazuję jeden słoik bo reszta już w piwniczce , nie przejdę do przepisu z papryki tylko tu pokażę - "sos" paprykowo- pomidorowo - czosnkowy , może być do wędlin , do grzanek itd .
Załączniki
20180914_184605.jpg
20180917_084745.jpg
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6571
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Sylwia,Gosia »

Aż chciałoby się próbować Halinko :oczami: . Czy ta sałatka jet z octem ? zrobiona tak "na winno"?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Sylwia,Gosia pisze:Aż chciałoby się próbować Halinko :oczami: . Czy ta sałatka jet z octem ? zrobiona tak "na winno"?
Gosiu , tak lekko "na winno" ale tylko trochę octu jabłkowego by nie zatracić smaku jarzyn .
Przepisy są na mojej osi Facebooka , wysłałam znajomym , powinno być i u Ciebie . :D
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6571
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Sylwia,Gosia »

Dzięki Halinko , nie widziałam na fs , od dawna tam nie zaglądam , ale jak będę potrzebować to mam nadzieję , że znajdę :) . Twoich buraczanych i z papryką ,poprzednich przepisów jeszcze nie sprawdziłam ,ale też kiedy zajrzę do tego przepisu . Na pewno są pyszne ,jak wszystkie Twoje przepisy :hyhy: .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Papryka , opieczona wcześniej w piekarniku , odparowana w worku zdjęta skóra i zapasteryzowana w małych słoiczkach /olej z czosnkiem i wegetą eco /
Załączniki
20180920_123118.jpg
20180921_083244.jpg
tu starta i przesypana cukrem pigwa na nalewkę
tu starta i przesypana cukrem pigwa na nalewkę
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6571
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Sylwia,Gosia »

Myślałam ,że to filety wołowe :lol: .Pięknie wyglądają ,dobry sposób na ściągnięcie skórki , nie znałam :-D .
No i nalewka z pigwy - same pyszności ! :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2404
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Bettiw »

Lato w słoiku, Halinko do czego zajadasz taką paprykę samą czy jako dodatek? Z podanych składników czuję, że to moje smaki. Pewnie i bazylii, czy tymianku też można dodać, dla różnorodności.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6981
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: malina »

Bettiw pisze:Lato w słoiku, Halinko do czego zajadasz taką paprykę samą czy jako dodatek? Z podanych składników czuję, że to moje smaki. Pewnie i bazylii, czy tymianku też można dodać, dla różnorodności.
Beatko , większość zapraw jarzynowych na zimę jest z octem , ta papryka i sos są dodatkami do grila , kanapek , wędliny - chce się poczuć prawdziwy smak papryki , surowa mi nie leży w żołądku :hyhy:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2404
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Post autor: Bettiw »

Halinko mi surowa papryka coś "chodzi" po żołądku, ale duszona czy przerobiona w inny sposób już smakuje i spokojnie mogę zajadać, dlatego robię pasty i sosy z papryki.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
ODPOWIEDZ