No i mamy już jutro!tadek pisze:
...ale zamiast chlebka zrobiłem coś innego.
Jutro jak przez noc ciasto przejdzie sobą, rozkroję je, zaprezentuję na fotografii, i napiszę co to jest.
Zapowiedź była, czas na prezentację i podanie przepisu!
Najpierw przepis na ciasto, do którego będziemy potrzebowali:
25 dkg masła
25 dkg cukru
6 jajek
40 dkg mąki
1 mała torebka proszku do pieczenia (15 g.)
3 łyżki kakao
40 dkg wiśni (ja wziąłem z kompotu)
Na masę:
2 szklanki mleka
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
25 dkg masła
2 łyżeczki wódki owocowej. (Ja użyłem spirytusu)
Polewa czekoladowa, gotowa do ciast. (Ja rozpuściłem gorzkowską czekoladę)
W przepisie podane jest dwa razy po 25 dkg. masła (razem pół kilo!). Dla mnie jest to zdecydowanie za dużo, po co tyle tłuszczu wcinać? chyba że ktoś lubi.
Do całości użyłem jedną 20 dkg. kostkę masła, 10 dkg. do ciasta, i 10 dkg. do kremu i myślę że wystarczyło.
Wykonanie:
Przygotować blaszkę, nie za dużą, średnią, bo ciasta aż tak dużo nie ma, posmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć pergaminem.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Następnie sypiemy po trochu mąkę, w dalszym ciągu cały czas mieszając.
Po dokładnym wyrobieniu ciasta, dzielimy je na dwie części, do jednej sypiemy kakao, mieszamy jeszcze raz.
Na przygotowaną wcześniej blaszkę, rozsmarowujemy równomiernie białe ciasto, a na nim ciemne.
Na ciemne ciasto lekko wciskając, układamy wiśnie, lub osączone wiśnie z kompotu.
Ciasto pieczemy według zaleceń producenta piernika, lub w temperaturze w której pieczemy inne ciasta.
Przygotowujemy masę budyniową:
Gotujemy budyń z dwiema łyżkami cukru, według przepisu podanym na popakowaniu a następnie studzimy aby był zimny.
Po wystudzeniu budyniu, ucieramy masło na puszystą masę, dodając do niego powoli budyń i po kilka kropli alkoholu.
Przestajemy ucierać gdy masa będzie gładka i jednolita.
Upieczone ciasto studzimy.
Po wystudzeniu na wierzchu naszego placka, rozsmarowujemy krem budyniowy, który następnie przykrywamy polewą. Zamiast polewy możemy posypać budyń kakaem.
Poniżej przedstawiam wam, jak takie ciasto będzie prezentować się po nakrojeniu.