Ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Dobra, narobiłyście mi smaku .Jak tylko skończy sie ten rok szkolny,to wezmę się do roboty i uczczę ten piękny dzień takim ciastem .Póki co nie mam czasu,koniec roku a tu same sprawdziany - chyba jakaś plaga
Napiszę jak smakowało - za niecały miesiąc
Ps:fajnie, nie spodziewałam się znależć tu przepisu,proszę więcej
Napiszę jak smakowało - za niecały miesiąc
Ps:fajnie, nie spodziewałam się znależć tu przepisu,proszę więcej
- dorcia20-84
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 262
- Rejestracja: 2008-05-11, 10:24
Trochę słodkości na zimę
Czekoladowy muss czyli ptasie mleczko
15. oz ciemnej czekolady
10 żółtek
1 pt śmietany
10 listków żelatyny
sok pomaranczowy (ok kilku dużych łyżek)
wanilia
5 oz cukru
żółtko, cukier sok i wanilie wymieszać (ubijając) nad garnkiem z wodą w misce (robiąc tak zwany sabyon) dodać czekolade i żelatyne , a następnie ubitą smietanę - przelać do formy wstawić do lodówki i gotowe
tu jest zamiennik angielskich miar na polskie :
1 (oz avdp.) = 28.350 gram
1 pound (lb.) = 16 ozs = 0.4535 kilograma
Cheescake - sernik na zimno ale taki inny
Mi bardzo smakuje wersja z rodzynkami i sokiem z cytrusów
ale można robić z truskawkami, czekoladą i wszystkim co się chce
Pokruszyć ciastka - takie zwykłe coś na zasadzie be be i wymieszać z roztopionym masłem
wylożyć na spod blaszki cienką warstwę
Następnie zrobić masę z :
Serka filadelfia - lub innego tego typu
trochę żelatyny
trochę śmietany
owoce lub co się chce
wlożyć do lodówki żeby masa się związała
przepis bardzo szybki i prosty
Wuzetka lub murzynek przekladany kremem
1 kostka margaryny
2. szklanki cukru
3. łyżki kakao
0,5 szklanki wody
wszystko zagotować ciągle mieszając i wystudzić
Odlać część na polewę a do reszty dodać:
2.szklanki maki
3.jajka
1 proszek do pieczenia
Dokładnie wymieszać
piec w tem ok 200 C ;przez ok 40 minut
Kiedy ciasto wystygnie przekroić na pół i przełożyć kremem
można kupić krem do wuzetki
lub zrobić z gęstej śmietany (kremówka) (ubić dodać cukier waniliowy) i gotowe
15. oz ciemnej czekolady
10 żółtek
1 pt śmietany
10 listków żelatyny
sok pomaranczowy (ok kilku dużych łyżek)
wanilia
5 oz cukru
żółtko, cukier sok i wanilie wymieszać (ubijając) nad garnkiem z wodą w misce (robiąc tak zwany sabyon) dodać czekolade i żelatyne , a następnie ubitą smietanę - przelać do formy wstawić do lodówki i gotowe
tu jest zamiennik angielskich miar na polskie :
1 (oz avdp.) = 28.350 gram
1 pound (lb.) = 16 ozs = 0.4535 kilograma
Cheescake - sernik na zimno ale taki inny
Mi bardzo smakuje wersja z rodzynkami i sokiem z cytrusów
ale można robić z truskawkami, czekoladą i wszystkim co się chce
Pokruszyć ciastka - takie zwykłe coś na zasadzie be be i wymieszać z roztopionym masłem
wylożyć na spod blaszki cienką warstwę
Następnie zrobić masę z :
Serka filadelfia - lub innego tego typu
trochę żelatyny
trochę śmietany
owoce lub co się chce
wlożyć do lodówki żeby masa się związała
przepis bardzo szybki i prosty
Wuzetka lub murzynek przekladany kremem
1 kostka margaryny
2. szklanki cukru
3. łyżki kakao
0,5 szklanki wody
wszystko zagotować ciągle mieszając i wystudzić
Odlać część na polewę a do reszty dodać:
2.szklanki maki
3.jajka
1 proszek do pieczenia
Dokładnie wymieszać
piec w tem ok 200 C ;przez ok 40 minut
Kiedy ciasto wystygnie przekroić na pół i przełożyć kremem
można kupić krem do wuzetki
lub zrobić z gęstej śmietany (kremówka) (ubić dodać cukier waniliowy) i gotowe
Dotykając Nieba nie zapomnij, ze stoisz na Ziemi
Moj ogrodek
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/viewtopic.php?t=436
Pozdrawiam
Moj ogrodek
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/viewtopic.php?t=436
Pozdrawiam
.... i nie tylko
PRINCE POLO
Biszkopt - 4 jajka,4 łyżki mąki tortowej,2 Lyżki mąki ziemniaczanej, szkl. cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Chyba wiadimo jak zrobić?
Ciasto - 10 dag "prince polo" (5 małych wafelków lub 3 duże), po 10 dag kokosu i orzechów
włoskich, 6 białek, szkl. cukru.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone wafelki, posiekane orzechy i kokos. Wymieszać i przelać na blaszkę,w krórej piekliśmy
biszkopt i piec 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Podaje 2 kremy ( do wyboru)
1) 10 dag masła, 6 żółtek, 5 łyżek cukru
Żółtka ubić na parze i nie przerywając ubijania stopnowo dodawać cukier,wystudzić.
Masło utrzec na puch, ucierając dodawać masę jajeczną i trochę spirytusu.
Biszkopt - 4 jajka,4 łyżki mąki tortowej,2 Lyżki mąki ziemniaczanej, szkl. cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Chyba wiadimo jak zrobić?
Ciasto - 10 dag "prince polo" (5 małych wafelków lub 3 duże), po 10 dag kokosu i orzechów
włoskich, 6 białek, szkl. cukru.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone wafelki, posiekane orzechy i kokos. Wymieszać i przelać na blaszkę,w krórej piekliśmy
biszkopt i piec 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Podaje 2 kremy ( do wyboru)
1) 10 dag masła, 6 żółtek, 5 łyżek cukru
Żółtka ubić na parze i nie przerywając ubijania stopnowo dodawać cukier,wystudzić.
Masło utrzec na puch, ucierając dodawać masę jajeczną i trochę spirytusu.
Całuski od Anki krakowianki.
- dawidbanan
- Lubi podyskutować
- Posty: 89
- Rejestracja: 2010-11-25, 19:07
Babeczki kruche z kremem i owocami
Babeczki kruche z kremem i owocami
Babeczki kruche:
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 60g margaryny
- 140g masła
- łyżka smalcu
Zagniatam najpierw tłuszcz z mąką, potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce przez 30 minut (to ciasto można też mrozić!). Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na grubość ok. 3mm i dużym kubkiem wycinam kółka, którymi wylepiam foremki na babeczki. Nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 minut (na złoty kolor). Po ostygnięciu napełniam kremem(przepis poniżej) i dekoruję owocami.
Krem cukierniczy-Crema pasticcera:
Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru (zwykłego)
50 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypuję cukier, dodaję żółtka i mieszam dokładnie. Stawiam na małym ogniu, wsypuję mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mleko (robię to powoli, uważam żeby nie powstały grudki). Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Jeśli pojawia się grudki można przetrzeć przez sito. Studzę i gotowe.
Babeczki kruche:
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 60g margaryny
- 140g masła
- łyżka smalcu
Zagniatam najpierw tłuszcz z mąką, potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce przez 30 minut (to ciasto można też mrozić!). Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na grubość ok. 3mm i dużym kubkiem wycinam kółka, którymi wylepiam foremki na babeczki. Nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 minut (na złoty kolor). Po ostygnięciu napełniam kremem(przepis poniżej) i dekoruję owocami.
Krem cukierniczy-Crema pasticcera:
Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru (zwykłego)
50 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypuję cukier, dodaję żółtka i mieszam dokładnie. Stawiam na małym ogniu, wsypuję mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mleko (robię to powoli, uważam żeby nie powstały grudki). Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Jeśli pojawia się grudki można przetrzeć przez sito. Studzę i gotowe.
"Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
ciasto mandarynkowe
Błyskawicznie się robi, jest pyszne i bez mąki
Składniki:
6 mandarynek
6 jajek
1 szklanka cukru (jeśli mandarynki są bardzo słodkie dać mniej, ja generalnie mniej słodzę więc daję zawsze mniej cukru)
1 szklanka mielonych migdałów (ja daję mąkę migdałową zamiast mielonych migdałów)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mandarynki ugotować w wodzie w całości (nieobrane) do miękkości (powinny się lekko rozsypywać). Odcedzić, ostudzić i razem ze skórką i pestkami rozdrobnić (np w termomixie- 10 sekund, obroty 7-8 lub blenderem itp.)
Następnie dodać jajka, wymieszać (w TM 15 sek, obr 4), ciągle mieszając dodawać cukier, migdały i proszek do pieczenia. Będzie jednolita lejąca masa. Wylać na blaszkę.
Piec ok 60 min. w temp. 180-200'C
Można do masy dodać orzechy, rodzynki.
Dla ostrzejszego smaku można dać limonki lub grejpfruta. Jak kto woli
Na ciasto możemy też dać polewę, np. wg tego przepisu.
Ze względu na skórkę i pestki, które mielimy razem z mandarynkami ciasto ma posmak leciuteńkiej goryczki. Pycha
Smacznego
Składniki:
6 mandarynek
6 jajek
1 szklanka cukru (jeśli mandarynki są bardzo słodkie dać mniej, ja generalnie mniej słodzę więc daję zawsze mniej cukru)
1 szklanka mielonych migdałów (ja daję mąkę migdałową zamiast mielonych migdałów)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mandarynki ugotować w wodzie w całości (nieobrane) do miękkości (powinny się lekko rozsypywać). Odcedzić, ostudzić i razem ze skórką i pestkami rozdrobnić (np w termomixie- 10 sekund, obroty 7-8 lub blenderem itp.)
Następnie dodać jajka, wymieszać (w TM 15 sek, obr 4), ciągle mieszając dodawać cukier, migdały i proszek do pieczenia. Będzie jednolita lejąca masa. Wylać na blaszkę.
Piec ok 60 min. w temp. 180-200'C
Można do masy dodać orzechy, rodzynki.
Dla ostrzejszego smaku można dać limonki lub grejpfruta. Jak kto woli
Na ciasto możemy też dać polewę, np. wg tego przepisu.
Ze względu na skórkę i pestki, które mielimy razem z mandarynkami ciasto ma posmak leciuteńkiej goryczki. Pycha
Smacznego
Ciasto, które zawsze się udaje .
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
- wszystko wymieszać
2,5 kg jabłek - zetrzeć na cienkich oczkach (jeśli będzie za dużo soku to odcedzić )
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie to dać 1 łyżkę cukru)
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną.
Układać warstwy (od dołu)
- ok 0,5 cm suchych składników
- jabłka
- suche
- jabłka
- suche
- posypać wiórkami masła (ok 1 kostka )
Wsadzić do piekarnika 180 st na 60 min.
Najlepsze jest na drugi dzień - ale u mnie znika od razu.
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
- wszystko wymieszać
2,5 kg jabłek - zetrzeć na cienkich oczkach (jeśli będzie za dużo soku to odcedzić )
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie to dać 1 łyżkę cukru)
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną.
Układać warstwy (od dołu)
- ok 0,5 cm suchych składników
- jabłka
- suche
- jabłka
- suche
- posypać wiórkami masła (ok 1 kostka )
Wsadzić do piekarnika 180 st na 60 min.
Najlepsze jest na drugi dzień - ale u mnie znika od razu.
Przepis na blachę 24x40cm.
Pychotka
3 paczki biszkoptów
1 kostka masła
4 opakowania śnieżki + żelatyna
1 duża puszka masy krówkowej
3 banany
- biszkopty rozdrobnić mikserem dodać miękkie masło i wymieszać ręką
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wyrównać,
- na wierzch położyć masę krówkową
- na masę ułożyć pokrojone w plasterki banany
- na banany wyłożyć ubita śniezkę (z żelatyną)
- do lodówki na min 3-6 godz
To ciacho jest bombą kaloryczną, ale co tam smakuje wybornie .
Pychotka
3 paczki biszkoptów
1 kostka masła
4 opakowania śnieżki + żelatyna
1 duża puszka masy krówkowej
3 banany
- biszkopty rozdrobnić mikserem dodać miękkie masło i wymieszać ręką
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wyrównać,
- na wierzch położyć masę krówkową
- na masę ułożyć pokrojone w plasterki banany
- na banany wyłożyć ubita śniezkę (z żelatyną)
- do lodówki na min 3-6 godz
To ciacho jest bombą kaloryczną, ale co tam smakuje wybornie .
Ciasto biszkoptowe
Witajcie
Wszystkim co lubią słodkości, proponuję prosty biszkopcik z kremem czekoladowo kawowy.
Upieczenie takiego ciasta wydaje mi się dość proste.
Należy najpierw ubić na sztywno pianę z 4 białek jaj, następnie utrwalić je (nie przerywając ubijania) - szklanką cukru. Cukier sypcie porcjami, aby nie przebił piany.
Po ubiciu, dodajemy żółtka wymieszane z łyżeczką octu i proszku do pieczenia.
Następnie sypiemy porcjami szklankę mąki, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę.
Pieczemy około 40 do 45 minut.
Czas pieczenia trudno mi określić, ponieważ każdy piekarnik ma swoje upodobania co do pieczenia, a wprawiona gospodyni ma swoje doświadczenie, co do swojego piekarnika.
Najlepiej po wspomnianym czasie, zrobić próbę patyczkiem. Po wkuciu w ciasto i wyciągnięciu, patyczek powinien być suchy.
Gdy ciasto jest już upieczone, studzimy je, kroimy wzdłuż i przekładamy kremem.
Ja używam kremu gotowego, w paczuszce który jest dostępny w każdym sklepie spożywczym.
Do widocznego na zdjęciu ciasta, użyłem kremu czekoladowego do którego dodałem dwie łyżki kawy rozpuszczalnej.
Jak czujecie się na silach upieczcie podobny, wstawcie zdjęcie. Jestem ciekawy Waszego sukcesu.
Wszystkim co lubią słodkości, proponuję prosty biszkopcik z kremem czekoladowo kawowy.
Upieczenie takiego ciasta wydaje mi się dość proste.
Należy najpierw ubić na sztywno pianę z 4 białek jaj, następnie utrwalić je (nie przerywając ubijania) - szklanką cukru. Cukier sypcie porcjami, aby nie przebił piany.
Po ubiciu, dodajemy żółtka wymieszane z łyżeczką octu i proszku do pieczenia.
Następnie sypiemy porcjami szklankę mąki, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę.
Pieczemy około 40 do 45 minut.
Czas pieczenia trudno mi określić, ponieważ każdy piekarnik ma swoje upodobania co do pieczenia, a wprawiona gospodyni ma swoje doświadczenie, co do swojego piekarnika.
Najlepiej po wspomnianym czasie, zrobić próbę patyczkiem. Po wkuciu w ciasto i wyciągnięciu, patyczek powinien być suchy.
Gdy ciasto jest już upieczone, studzimy je, kroimy wzdłuż i przekładamy kremem.
Ja używam kremu gotowego, w paczuszce który jest dostępny w każdym sklepie spożywczym.
Do widocznego na zdjęciu ciasta, użyłem kremu czekoladowego do którego dodałem dwie łyżki kawy rozpuszczalnej.
Jak czujecie się na silach upieczcie podobny, wstawcie zdjęcie. Jestem ciekawy Waszego sukcesu.
Romo poczytaj tutaj