------------------------------------------
Sernik - 60dkg sera , 30 dkg cukru pudru ,6 jajek ,1/2 łyżki mąki psz. , 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej ,1 łyżeczka proszku do piecz. , 1/2 kostki masła /10dkg/
Wszystko utrzeć , dodać pianę , upiec , wyłożyć z papierem niech wystygnie .
Orzechowe - 6 jajek , 1 szklanka cukru drobnego , 10 dkg orzechów zmielonych , 1/2 szkl. mąki psz. 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej ,1/2 szkl. margaryny roztopionej ,1 łyżeczka proszku do piecz.
Białka ubić z odrobiną soli dodawać cukier , potem wmieszać żółtka , mąki , orzechy, proszek i na koniec margarynę . Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół , lekko nasączyć / ja nasączałam tylko ten na górę /
Masa do sklejenia placków
6 łyżek cukru pudru , 1 kostka masła , 1 szkl. kwaśnej śmietany gęstej np.18% / Nie 30%/
Cukier utrzeć z masłem dodać śmietanę powoli by się nie ścięło .
Składamy ciasto : najpierw biszkopt orzechowy , smarujemy bardzo cienko masą na to sernik , cienko masą , na to 2 biszkopt , wierzch resztą masy i posypałam płatkami migdałowymi /uprażonymi / lub orzechami grubo startymi .
Moje uwagi - cukru można dać sobie ciut mniej , do masy śmietanę dałam sobie taką ze wsi gęstą no i przy ucieraniu zrobiło mi się masło

Dana jak masz dużo orzechów to upiecz na Święta tort orzechowy , przepis jest na początku , chyba na str 19 . Pozdrawiam