Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: malina » 2017-03-09, 09:41

Tadziu , dobrze to ująłeś :hyhy:
Gosiu , to są takie mini rogaliczki i nic innego nie da się zawinąć jak tylko twardą marmoladę o smaku róży :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5699
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-03-09, 12:19

Skromnie powiedziane Halinko,a to przecież taki rarytas marmolada z róży ;) .Sama ją robiłaś ?Jakieś prawie 40 lat temu moja mama ,ja zresztą też ,robiłyśmy mini mini rogaliczki z marmoladą z róży ,mamy produkcji,a ciasto było z białego sera ,margaryny i mąki .Wtedy to były pyszności,ale po latach kiedy ponownie próbowałam to zrobić ,jakoś nie wydawały mi się takie niebiańskie jak wówczas :lol: .Marmolada z róży pozostała jednak do dziś tak samo pyszna :lol: .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6322
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: tadek » 2017-03-14, 21:51

.
Upiekłem szarlotkę sypaną. I nawet fajnie ona wyszła.

1-P1240563.JPG

2-P1240558.JPG

Jak z pewnością wiecie, placuszek ten jest bez jajek.
Ale za to z kaszką manną, oraz cukrem i mąką. :hyhy:

Ja dodatkowo dodałem przecier z dyni,
do którego dałem rodzinki i wiórki kokosowe.

3-P1240555.JPG
Masa z przecieru z dyni, z wiórkami kokosowymi, oraz rodzynkami.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7092
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-03-15, 00:45

Tadziu,wygląda na smaczną .Czy można ją zrobić bez wiórków kokosowych (nie lubię) i bez przecieru dyniowego (nie mam) ? Zaciekawił mnie przepis bez jajek -zdrowe zestawienie .Co to znaczy "sypana" ? ,czy jest puszysta ?,na taką wygląda .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6322
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: tadek » 2017-03-15, 09:52

.
Dlaczego sypana Gosiu?
Dlatego, że wszystkie składniki są szybkie, i odmierza się je szklanką.

Na blaszkę nie wykładamy ciasta, tylko je - po wymieszaniu i podzieleniu na trzy porcje wysypujemy.

A wiórki z rodzynkami i przecier dyniowy to moja fantazja... Ciasto to jest robione bez tych składników, z samych jabłek

Osobiście wolę szarlotkę BABCINĄ - przepis :arrow:, bo jest konkretniejsza.

Tą szarlotkę sypaną, zrobiłem z powodu bardzo rzadkiego przecieru jabłkowego - z którym nie miałem co zrobić. A dynie dodałem, aby mieć więcej.

Masz fantazję to zrób je Gosiu. Jest to jedno z najprostszych i szybkich ciast. :zawstydzony:

Ja skorzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu ,,Moje wypieki", szarlotka sypana - KLIK
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7092
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-03-16, 01:06

Dzięki Tadziu,przepis na dobrą szarlotkę zawsze jest w cenie ,może jednak ta babcina ? ;) .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6322
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: malina » 2017-03-18, 10:37

Tadeuszku jest dobry przepis na You Tube na szarlotkę sypaną tylko nie potrafię przenieść tu filmu , może byś to zrobił , jest na blogu ...... Kotlet TV szarlotka sypana . Dzisiaj piekę z tego samego Bloga ....Szarlotka najlepsza z bezą .....taka jest nazwa :) sprawdzę przepis , pokażę ;)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5699
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: tadek » 2017-03-18, 10:57

.
Czekam Halinko, aż pochwalisz się ,,Szarlotką najlepszą z bezą''. Przydałby się też kawałek na spróbowanie... ;)

A przepis na ,, szarlotkę sypaną'', z Kotlet tv, jest taki sam jak ostatnio wykorzystałem. Tylko że zamiast tartych, świeżych jabłek, dodałem przecier jabłkowy ze słoika. Bo nie miałem co z nim zrobić.

Halinko, a może też zmontujesz film, jak pieczesz placuszek, lub gotujesz jakąś fajną potrawę? :serce:

Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7092
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: malina » 2017-03-18, 12:26

Dzięki Tadeuszku , jesteś wielki , nie zrobię filmu , bo na to też jest film na You Tubie i nie potrafię , ale upieczoną , pokażę . :D
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5699
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: malina » 2017-03-18, 15:10

Zdążyłam przed innymi wpisami , aby była ciągłość tematu , gotowy z nowego przepisu Tadziu , jest pychota powiem nieskromnie wnuk wykonał 99% roboty , bardzo lubi pieczenie :P
Załączniki
20170318_135217.jpg
20170318_130121.jpg
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5699
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

SZARLOTKA - najlepsza z bezą

Postautor: tadek » 2017-03-18, 19:57

.
    Ale PACHNIAŁO Halinko! :rotfl:
Ja - zainspirowany Twoim pomysłem upieczenia ,,Szarlotki najlepszej z bezą'', również dzisiaj postanowiłem upiec to ciasto.

Kotlet Tv - Szarlotka najlepsza :arrow:

Halinko, czy jabłka do szarlotki wnuk robił sam. Czy wykorzystał kupne, ze słoika?

Ja przygotowałem je od podstaw...

1-szarlotka.jpg
Obrane, pokrojone jabłka, masło, cynamon, cukier, garść rodzynek.
Do zagęszczenia: Mączka ziemniaczana, oraz dodatkowo przecier z dyni.

3-P1240580.jpg
Ciasta kruchego użytego na spód nie wałkuję.
Kruszę je tylko jak kruszonkę...

Powyżej - przed podpieczeniem.
Poniżej - ciasto po podpieczeniu.

4-P1240584.jpg

2-szarlotka-001.jpg
1. Ciasto przed podpieczeniem; 2. Ciasto po podpieczeniu;
3. Wyłożone uprażone jabłka; 4. Dodane zmielone orzechy;
5. Poukładane resztki ciasta; 6. Wyłożona piana z białek.

5-P1240588.jpg
.
Powyżej - przed pieczeniem.
Poniżej - po upieczeniu.

6-P1240593.jpg

7-P1240596.jpg
Ciasto było jeszcze gorące,
a ja już musiałem patrzeć co ma w środku.

8-P1240601.jpg
SMACZNEGO !

Ciasto jest takie jak napisała Halinka: PYCHOTA ! :rotfl:

_____________________________ :niepewny: ___

Z Poradnika Ogrodniczego:
(...) Jabłonie ozdobne posiadają liczne walory dekoracyjne, predysponujące je do nasadzeń ozdobnych. W wyniku rozmaitych prac hodowlanych, związanych z uzyskaniem jak najpiękniejszych i jak najbardziej wartościowych form, uzyskano aż kilkaset odmian mieszańcowych jabłoni ozdobnej. Mogą się one różnić barwą, kształtem i wielkością kwiatów i owoców, barwą liści, pokrojem, a także podatnością na choroby. Najczęściej są to rośliny sprzedawane w formie piennej (szczepione na pniu), mogące osiągać do kilku metrów wysokości, o koronach początkowo kulistych, z czasem coraz bardziej rozłożystych i nieregularnych...

Czytaj dalej - Rajskie jabłonie :arrow:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7092
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: malina » 2017-03-18, 20:48

Po raz wtóry powtarzam ...jesteś wielki , na tym blogu ma dziewczyna dobre przepisy .
Ja ci tylko doradzę by jabłka po uduszeniu wyłożyć na sitko , aby reszta soku odciekła i później posypuję zmielonymi herbatnikami bezsmakowymi , Petitkami najlepiej , które wchłoną resztki soku . :]
Nie zostawiłeś sobie małej część ciasta by pokruszyć na bezie - zapomniałeś ? :/
Jabłka były smażone :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5699
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: tadek » 2017-03-18, 21:47

.
Nie zapomniałem...
Resztę ciasta pokruszyłem bezpośrednio na uprażone jabłka Halinko.
:zawstydzony: Wspominam o tym na 4 zdjęciu kolaż...

A z porady - aby odcedzić jabłka na sicie po uprażeniu, nie skorzystam; bowiem stosuję się do innej porady, zaczerpniętej z przepisu na ,,BABCINĄ szarlotkę'' - przepis :arrow:, w którym proponowane jest dodanie dwóch łyżek mączki ziemniaczanej. Kartoflanka całość fajnie zagęszcza, nie zmieniając smaku.

Ile u Was Halinko zostało - o ile coś zostało, szarlotki?
Ja zbliżyłem się do połowy blaszki. :hyhy:

:lol: Mocno zaskoczyłem Ciebie Halinko, upieczonym takim samym placuszkiem? :hyhy:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7092
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-03-19, 00:37

Halinko ,wyrosła Ci konkurencja w kuchni :lol: .
Oboje Kochani jesteście Wielcy ! ,robicie takie pyszności .Dzięki Tadziu ,za wstawianie tych wszystkich strzałek z przepisami i filmikami ,bardzo mi to ułatwia życia ,kiedy chcę go sobie osłodzić :hyhy: .
Dzisiaj został mi jeszcze eksperymentalny ,przekładany biszkopt ,ale nic specjalnego do chwalenia się ,muszę się jednak trzymać przepisów,choć młodszy synek wziął ostatni kawałek,mówiąc ,że wszystko co pieczone w domu jest dobre ,szczególnie przeze mnie :mrgreen: .
Te dwie szarlotki są bombowe ,a sypaną prześledziłam uważnie i choć trudno uwierzyć ,że wychodzi coś dobrego z takiego sypania :lol: ,to urzekła mnie prostota tego przepisu i następnym razem zrobię ją.
Szarlotka ,którą zrobił wnuk Halince :lol: ,musi być pyszna ,bo na taką właśnie wygląda i choć bardziej pracowita ,też się na nią skuszę ;) .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6322
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Ciasta, ciasteczka i inne słodkości

Postautor: malina » 2017-03-19, 05:22

Tadeuszku , no, no zaskoczyłeś i to nie jednym , po co jeszcze mąki ziemniaczanej dodawać , robi się kisiel , no i ciasto drugie bezpośrednio na jabłka pod bezą nie przyrumieni się tylko ugotuje , a kruche to takie , które jest przyrumienione . To moje spostrzeżenia , ale nie po to by Ci się wgryzać w Twój wypiek :hyhy:
Ciasto jest jeszcze , bo jesteśmy do niego w dwójkę , a blacha duża ;) nawet zrezygnowałam z obiadu :oczami:
Gosiu , wejdź sobie w tego bloga , dobre przepisy , odczytasz u Tadeusza .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5699
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza