Chleb

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4077
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Post autor: mmmm5 » 2017-05-16, 18:25

Gosiu.wszystkie przepisy,które są w tej książce są oparte o zakwas,bo jak pisze autorka zakwas=drożdże i jesli jestes pewna mocy zakwasu to pomijaj dodatek drożdży. Dodatek 20/30g drozdzy do chleba zarabianego z zakwasem po prostu przyspiesza rosnięcie i spulchnia .
Melasę zastąpiłabym miodem, bo zapewne jest to dodatek na tyle "egzotyczny" i w takiej małej ilości ,że znacząco nie wpływa na smak chleba.Zajrzyj do bloga white plate a może te przpisy bardziej Ci się spodobają ,ja ich jeszcze nie robiłam.
Ulewy wygoniły mnie z pola .Pozdrowienia :serce:
Załączniki
004.JPG
tak powinien wygladać wg autorki przepisu
tak powinien wygladać wg autorki przepisu
a może ten
a może ten
nie sa te chleby jakoś specjalnie wyrosniete
nie sa te chleby jakoś specjalnie wyrosniete
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-05-17, 02:13

Dzięki Marysiu :) Staram się nie dawać drożdży ,nawet jeśli chleb ma być mniej puszysty, ostatnio dałam ,bo koleżanka od zakwasu ,zawsze troszkę dodaje . Szczerze mówiąc to żadnej różnicy w wyrośnięciu nie widziałam ,a drożdże odrobinę było czuć.
Marysiu ,ten klasyczny tu chleb z rodzynkami , właściwie prawie nie jest wyrośnięty , trochę ciężkawy ,ale bardzo dobry na śniadanie "na słodko" . Mnie się podoba ten ostatni ,słabo wyrośnięty ,jak piszesz . Co on tam ma ? rodzynki , czy oliwki ? ,bo nie dojrzałam.
Jak mogłabyś jeszcze pstryknąć fotkę przepisu , tego właśnie ostatniego chlebka i może tego z orzechami i żurawiną :) .Nic pilnego Marysiu ,jak będziesz miała czas. Na razie jestem trochę zajęta ,poczekam jeszcze z tym chlebem , skoro Halinka pisze ,że można .
Pozdrawiam ciepło ,a właściwie gorąco z Palazzolo :) .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6395
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina » 2017-05-17, 09:13

Gosiu , jeżeli nie lubisz zapachu świeżych drożdży użyj suszonych , ja je często używam bo też mi przeszkadza zapach świeżych w dobrym cieście drożdżowym i chlebie też chociaż mniej . Zalewam ciepłą wodą , łyżeczką płaską cukru i 2 łyżkami mąki i czekam aż "ruszą".
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny

Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4077
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Post autor: mmmm5 » 2017-05-17, 10:22

O jakim zapachu Wy piszecie,dla mnie drożdże są prawie bezwonne ! chyba mam za mały uszkodzony nos....
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości

Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6395
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina » 2017-05-17, 10:55

Nieraz drożdże są nieświeże i "stynkszą " dlatego używam suszonych :hyhy: , albo ktoś nie lubi tego zapachu :/
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-05-19, 10:16

Dzięki Halinko , a jak się mają w przeliczeniu drożdże suszone do świeżych ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6395
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina » 2017-05-19, 10:44

Sylwia,Gosia pisze:Dzięki Halinko , a jak się mają w przeliczeniu drożdże suszone do świeżych ?
Drożdże suszone mają 7 g - to zastępuje 25g świeżych :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-05-19, 22:58

Dzięki Halinko ! To super przydatna wiadomość . Zapytam ,jak kiedyś mój synek : " A skąd Ty jesteś taka mądra i to wszytko wiesz Halinko ? :D
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6395
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Post autor: malina » 2017-05-19, 23:56

Lata praktyki Gosiu :]
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Nowy Drugi Ogród Maliny

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-10-03, 15:43

Niedzielne wypieki. Tym razem zrobiłam w foremce i dodałam więcej wody ,jak mi radziłaś Halinko, ale skórka niestety tak samo twarda ,a w środku wcale nie był bardziej pulchny od ostatniego .Robiony z mąki żytniej i mieszanki różnych pełnoziarnistych mąk .,alei tak  był dobry .
Niedzielne wypieki. Tym razem zrobiłam w foremce i dodałam więcej wody ,jak mi radziłaś Halinko, ale skórka niestety tak samo twarda ,a w środku wcale nie był bardziej pulchny od ostatniego .Robiony z mąki żytniej i mieszanki różnych pełnoziarnistych mąk .,alei tak był dobry .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4077
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Post autor: mmmm5 » 2017-10-03, 17:23

Gosiu,spodziewasz się najazdu pułku głodnych szwoleżerów ?????? tyle pysznego chleba ...
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-10-03, 20:45

Marysiu, piekłam w niedzielę , a już w poniedziałek został niecały jeden i tylko malutki zamroziłam :) .Czy problem twardej skórki może być spowodowany niewłaściwą temperaturą ? Piekę na środkowym poziomie ,tak jak ciasta , piekarnik ma już swoje lata i chyba nie najlepiej piecze.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 4077
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Post autor: mmmm5 » 2017-10-03, 21:17

Gosiu w przepisach często poleca sie wstawienie kostek lodu lub naczynia z wodą wtedy chleb jest bardziej wilgotny.Ja Ci jednak polecam pieczenie w zamknietym garnku.Musi być gruby żeliwny,nagrzany do 230 stopni i pierwsze 1/2 godz pod przykrywka a drugie 1/2 godziny odkryty.Skórka wtedy jest chrupiąca ale nie twarda,wysuszona.
Ja nie piekę chleba tylko z ciemnych mąk ,zawsze dodaję 50% pszennej 650 ,nie jest wtedy taki twardy.

A swoją drogą zjeść tyle chlebów :padam: :padam: :padam:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-10-03, 23:36

Marysiu, te chleby tylko wyglądają takje duże , foremki to keksówki , z kilograma mąki i 200 g było białej mąki .Jeden chlebuś dałam młodszemu synowi do domu ,a dla drugiego syna i mnie zostały tylko 2 .
Na spód piekarnika stawiam zawsze płaską ,dużą foremkę z wodą ,a pomysł z żeliwnym garnkiem bardzo mi się podoba ,tylko gdzie ja tu znajdę żeliwny garnek :orany: ?
A nie można byłoby przykryć folią aluminiową jak już trochę podrośnie ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6583
Rejestracja: 2015-03-24, 13:15

Re: Chleb

Post autor: Sylwia,Gosia » 2017-10-03, 23:36

Marysiu, te chleby tylko wyglądają takje duże , foremki to keksówki , z kilograma mąki i 200 g było białej mąki .Jeden chlebuś dałam młodszemu synowi do domu ,a dla drugiego syna i mnie zostały tylko 2 .
Na spód piekarnika stawiam zawsze płaską ,dużą foremkę z wodą ,a pomysł z żeliwnym garnkiem bardzo mi się podoba ,tylko gdzie ja tu znajdę żeliwny garnek :orany: ?
A nie można byłoby przykryć folią aluminiową jak już trochę podrośnie ?
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.

ODPOWIEDZ