Chleb

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaDorka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1019
Rejestracja: 2009-09-30, 21:45

Post autor: JaDorka »

Hmmmm...robi się jeszcze bardziej interesująco, może się skrzykniemy, żeby tak sobie wspólnie zasiąść do tego piwka :rotfl: ;-)
Pozdrawiam - Dorota
******************
Zapraszam tam, gdzie Ogród mój azylem moim.
Awatar użytkownika
edyta_mi
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1059
Rejestracja: 2011-01-22, 21:58

Post autor: edyta_mi »

No i gdzie ten tytułowy chleb?
Cóż niektórzy mówią, że TO jest ich chleb powszedni :rotfl: .
Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
Adżacha
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 343
Rejestracja: 2010-08-27, 22:03

Post autor: Adżacha »

A ja się spytam , jak zamykasz butelki ?
A dokładniej , jak 'kapslujesz' je ?
'"Stary las zanucił pieśń
zaklętą w pnie i korony drzew
Wiatru szum i rzeki szept
Powtarza wciąż słowiańską wieść" -Aminae
Mój "słowiański ogródek"
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Post autor: jacekan »

Coś wydaje mi się, że nowy wątek powinienem założyć o piwie :mrgreen: Bo to tak szeroki temat, że tego forum by na opisywanie całego procesu nie starczyło :-P Co myślisz rafaloku ? Tylko czy taki temat wiele wspólnego z działką ma ? No ale póki co siedźmy w tym ;-) Do kapslowania służy specjalna kapslownica.
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Post autor: jacekan »

A bułeczki też pyszne wychodzą :mrgreen:
Załączniki
05082011520.jpg
Awatar użytkownika
Lila
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 511
Rejestracja: 2009-07-01, 23:09

Post autor: Lila »

Ode mnie to naprawdę daleko, a dziś w taki upalny dzień z przyjemnością zanurzyłabym usta w tej gęstej piwnej piance,... z piwniczki przynosisz, chłodne, super :D chlebek też wspaniały :D ale chlebek piekę sama, ale piwa nie robię :-(
Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Lila

Ogród z pięknym widokiem
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Post autor: jacekan »

No to jeszcze jedno nie w temacie :-P
Załączniki
27072011511.jpg
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Chleb

Post autor: jacekan »

Dzisiaj chleb z żurawiną piekłem. Tak smakowicie wyglądało już surowe ciasto, że musiałem je obfotografować :-D
Załączniki
1 003.jpg
1 008.jpg
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Re: Chleb

Post autor: Danka »

Wygląda bardzo smakowicie!
Awatar użytkownika
edyta_mi
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1059
Rejestracja: 2011-01-22, 21:58

Re: Chleb

Post autor: edyta_mi »

Danka pisze:Wygląda bardzo smakowicie!
Oj tak, tak... :-P
Pozdrawiam Edyta
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Chleb

Post autor: jacekan »

Zupełnie poza tematem, właśnie zrobiłem.. ptasie mleczko :-D Przez przypadek. Tężeje. Jak będzie tak dobre jak myślę, to założę nowy wątek.
Awatar użytkownika
donata
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 73
Rejestracja: 2011-07-13, 19:36

Re: Chleb

Post autor: donata »

Pozwolę sobie wstawić tu chleb z ziołami-oczywiście z naszej działki ;-)
Obrazek

Obrazek
Wygląda dość dekoracyjnie, ale wykonanie jest proste i szybkie.Zazwyczaj robię od razu podwójną proporcję.
CIASTO:
60dkg mąki pszennej
300ml wody raczej chłodnej, bo ciasto nie ma rosnąć w obróbce
4 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 ml oleju
Wszystkie składniki razem zagnieść
MASŁO ZIOŁOWE:
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
5 łyżek poszatkowanych listków bazylii
12 dkg masła
1 łyżeczka soli
Czosnek i cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać, dodać drobno posiekaną zieleninę, wszystko utrzeć z masłem.
Ciasto rozwałkować w kształt prostokąta 40-30 cm,posmarować masłem ziołowym, pokroić w 5-centymetrowe paski, i zwinąć w harmonijki. Ułożyć je pionowo w tortownicy lub keksówce(niewyrośnięte ciasto będzie luźno się układać, dopiero w piekarniku wypełni szczelnie blaszkę), i piec ok 30 min. w 180-200st. C. Tortownica musi być bezwzględnie!!!szczelna, gdyż wyciekające masło i czosnek kapiąc z blachy, palą się tworząc dym i nieprzyjemny zapach. Aby tego uniknąć, można tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Mój piekarnik nie bardzo dopieka od dołu, więc zazwyczaj dla pewności odwracam blaszkę do góry dnem i piekę tak jeszcze ok. 10min.
Chleb jest niezwykle aromatyczny, polecam go na rodzinną imprezę, jako dodatek do sałatek. Tego chlebka się nie kroi, tylko odrywa po kawałku. Smacznego!
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Re: Chleb

Post autor: jacekan »

Wygląda zabójczo, ozdoba stołu na 100% :-)
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Chleb

Post autor: tadek »

Ale mnie zachęciłaś na chlebek domowej roboty.
Taki sam chlebek postaram się upiec w sobotę. Jestem ciekawy czy też mi tak ładnie wyjdzie. :mrgreen:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
donata
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 73
Rejestracja: 2011-07-13, 19:36

Re: Chleb

Post autor: donata »

Jacekan -"zabójczo"...no dzięki... :lol: W sumie to jest wyrób jadalny, nie tylko ozdoba stołu :lol: , a nawet bardzo smaczny i aromatyczny :D
Tadek - zachęcam, tym bardziej, że kucharz z Ciebie pierwsza klasa! Mi chleb wyszedł dopiero przy trzecim podejściu. Za pierwszym razem wypłynął mi tłuszcz z tortownicy, i paląc się w piekarniku narobił dymu w całym domu. Przy kolejnym podejściu wlałam ciepłej wody, więc drożdże, jak to drożdże, zaczęły spulchniać ciasto, i zanim ułożyłam w blasze harmonijki, miałam wielką "pulpę", która leciała mi z rąk. Dlatego wstawiłam uwagi praktyczne z moich bojów :-) .Raz też przedobrzyłam z ilością warzyw, więc ciasto miało kłopoty z wyrośnięciem. Dlatego warto trzymać się proporcji podanych w przepisie, który pochodzi z książki kucharskiej. Powodzenia! Czekam oczywiście na relację :-)
ODPOWIEDZ