Nie podam dokładnych proporcji, bo wszystko robię do swojego i rodziny smaku.
Wybieramy małe buraczki. Mogą być trochę większe ale wówczas należy je przekroić na pół. Ale najpierw należy je obgotować wraz ze skórką. Powinny być dość miękkie. Po obgotowaniu zdejmujmy skórkę. Nieco większe przepoławiamy i wkładamy do słoików. W międzyczasie gotujemy zalewę. Jak napisałam wyżej nie stosuję proporcji, octu wlewam do smaku. Może być szklanka 10% octu na litr wody ale jeżeli ktoś uzna,że za mocne może użyć mniej. Wrzucamy parę goździków,cukru i soli. Wszystko razem gotujemy. I przestudzoną zalewą zalewamy buraczki w słoikach. Potem, trzeba słoik z buraczkami zagotować. My używamy je do mięsnych obiadów ale mogą być także np. do kopytek. Dowolność użycia
Życzę smacznego
BURACZKI W ZALEWIE OCTOWEJ I NIE TYLKO
Dziewczyny piszecie o buraczkach w occie może i ja Wam powiem jak ja robię :
5kg buraczków
1 cebula
2 ząbki czosnku
zalewa:
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 szklanki wody
4 ziarka ziela andielskiego
4 " pieprzu
4 gożdziki
3 listki laurowe
Buraczki po ugotowaniu obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę, rozdrobnić czosnek.
Wszystkie składniki zalewamy zaprawą i mieszamy zostawiamy na 24godz.
Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Pyszne do drobiu i pieczeni.
5kg buraczków
1 cebula
2 ząbki czosnku
zalewa:
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 szklanki wody
4 ziarka ziela andielskiego
4 " pieprzu
4 gożdziki
3 listki laurowe
Buraczki po ugotowaniu obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę, rozdrobnić czosnek.
Wszystkie składniki zalewamy zaprawą i mieszamy zostawiamy na 24godz.
Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Pyszne do drobiu i pieczeni.