BURACZKI W ZALEWIE OCTOWEJ I NIE TYLKO

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

BURACZKI W ZALEWIE OCTOWEJ I NIE TYLKO

Post autor: Danka »

Nie podam dokładnych proporcji, bo wszystko robię do swojego i rodziny smaku.
Wybieramy małe buraczki. Mogą być trochę większe ale wówczas należy je przekroić na pół. Ale najpierw należy je obgotować wraz ze skórką. Powinny być dość miękkie. Po obgotowaniu zdejmujmy skórkę. Nieco większe przepoławiamy i wkładamy do słoików. W międzyczasie gotujemy zalewę. Jak napisałam wyżej nie stosuję proporcji, octu wlewam do smaku. Może być szklanka 10% octu na litr wody ale jeżeli ktoś uzna,że za mocne może użyć mniej. Wrzucamy parę goździków,cukru i soli. Wszystko razem gotujemy. I przestudzoną zalewą zalewamy buraczki w słoikach. Potem, trzeba słoik z buraczkami ;-) zagotować. My używamy je do mięsnych obiadów ale mogą być także np. do kopytek. Dowolność użycia :lol:
Życzę smacznego
Awatar użytkownika
Joasia
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
Posty: 403
Rejestracja: 2009-05-10, 17:41

Post autor: Joasia »

Danusiu, ja też robię buraczki w occie. U mnie w domu bardzo je lubią. Nie daje goździków, ale do każdego słoika wkładam po dwa ząbki czosnku. Na zalewę daje:
1szklankę octu
4szklanki wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczkę soli
Zalewam gorącą zalewą i 10 minut pasteryzuje.
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Joasiu, a u nas mama od lat robiła takie buraczki :mrgreen: ale dobrze znać inną wersję :mrgreen:
Awatar użytkownika
haliso
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 712
Rejestracja: 2010-10-04, 22:08

Post autor: haliso »

Dziewczyny piszecie o buraczkach w occie może i ja Wam powiem jak ja robię :
5kg buraczków
1 cebula
2 ząbki czosnku

zalewa:
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 szklanki wody
4 ziarka ziela andielskiego
4 " pieprzu
4 gożdziki
3 listki laurowe

Buraczki po ugotowaniu obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę, rozdrobnić czosnek.
Wszystkie składniki zalewamy zaprawą i mieszamy zostawiamy na 24godz.
Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Pyszne do drobiu i pieczeni.

Obrazek
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

I mamy coraz więcej przepisów
ODPOWIEDZ