Brzoskwinia HARNAS. Kędzierzawość?

Uprawa drzew i krzewów owocowych, choroby i szkodniki roślin sadowniczych.
ODPOWIEDZ
Olo1989
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Brzoskwinia HARNAS. Kędzierzawość?

Post autor: Olo1989 »

Witam. Na przełomie czerwca i lipca zauważyłem na brzoskwinii plamki pomarańczowo czerwone. Czyżby to kędzierzawość? Drzewko posadzone w tym roku. Zdjęcie w załączniku. Proszę o poradę. Oprysk teraz na jesień ?
Załączniki
IMG_20240801_181928.jpg
IMG_20240801_181910.jpg
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert

Re: Brzoskwinia HARNAS. Kędzierzawość?

Post autor: Petrus »

Cześć. Ostatnio pojawił się chłodniejsze noce i to może powodować przebarwienia liści na fioletowy kolor. Może to być też niedobór fosforu jeżeli plamki na liściach są płaskie, bo te od kędzierzawości się wybrzuszają a liście całe są poskręcane itd.
Jest na poradniku artykuł o kędzierzawości, poczytaj: https://poradnikogrodniczy.pl/kedzierza ... pryski.php
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
Olo1989
Witamy na forum!
Witamy na forum!

Post autor: Olo1989 »

Dziękuję za odpowiedź.
No tak różnica jest porażająca. Jeżeli chodzi o zasilanie brzoskwini nawozem w ciągu roku na wiosnę czy teraz jak na środek lata można zasilić drzewko nawozem jesiennym ?
Jeżeli chodzi o cięcie brzoskwini. Drzewka po posadzeniu zostały przycięte, oglądając teraz drzewka zauważyłem że część pozostawionych gałązek uschły, ale obok nich wyrosły ładne nowe gałązki. Czy mogę teraz wyciąć uschnięte gałązki i zasmarować je maścią czy czekać z tym do przyszłego roku na wiosnę do kolejnego cięcia ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Petrus
Ekspert

Post autor: Petrus »

Hej. Brzoskwinie wymagają regularnego nawożenia, bo tworząc owoce zużywają dużo siły. Możesz je od sierpnia nawozić potasem i fosforem (nawóz do kwitnących). Oczywiście można wycinać teraz suche i chore gałęzie, używając czystych sekatorów by nie przenosić chorób czy wirusów.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem.
Pozdrawiam, Piotr.
Moje rośliny ogrodowe Moje trawy ozdobne
ODPOWIEDZ