Zielone pomidory- co z nimi robić?

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Postautor: Joanna » 2008-10-02, 13:55

Dobra a co robicie z zielonych pomidorów? Mam ich w tym roku mnóstwo. Późno sadzone ale dały obfite plony, które nie zdążyły dojrzeć. Słyszałam coś o dżemie ale to chyba plotka. Pewnie można je robić na kwaśno ale nie znam dobrych przepisów. Jakby ktoś miał to z chęcią wykorzystam :-D
Awatar użytkownika
Joanna
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 844
Rejestracja: 2008-06-04, 13:48
Lokalizacja: Zielonka k/Bydgoszczy

Postautor: babuchna » 2009-08-20, 20:30

Witaj Joanno.
Dżem 40dkg zielonych pomidorów, 60 dkg cukru, około pół szklanki wody, 2 opakowania cukru waniliowego.
Pomidory umyć pokroić w plastry i zostawić na 2 godz, żeby puściły sok. Zagotować cukier z wodą [woda powinna tylko lekko pokryć cukier] syrop gotować do zgęstnienia [ kropla puszczona na talerz powinna zastygnąć]. Na gotujący się syrop wrzucić pomidory[ bez soku] i gotować na małym ogniu 3 dni 1- 5minut od zagotowania 2-też 5 minut od zagotowania 3- zagotować dodać cukier waniliowy, jeszcze chwilę pogotować, gorący nakładać do słoi, nie pasteryzować! Gotowe smacznego!
Przepis z książki.
Dorota
Awatar użytkownika
babuchna
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 26
Rejestracja: 2009-05-07, 14:54
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: babuchna » 2009-08-20, 22:05

I znowu do Joanny
Sałatka z zielonych pomidorów [ wypróbowana- pycha]
1kg zielonych pomidorów, 30dag cebuli, 2 i 3/4 szklanki wody, około 3/4 szklanki octu 10%, 1łyżka soli, 8 łyżek cukru, pieprz, ziele angielskie- po 8 kulek, 1 duży liść laurowy.
Zdrowe zielone pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebulę również. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami, ostudzić! Pomidory i cebulę ułożyć warstwami w garnku, zalać zalewą i zostawić w chłodnym pomieszczeniu do następnego dnia. Zalewę zlać i zagotować, Sałatkę przełożyć do słoików, pasteryzować 15-20 minut,
a potem jeść i jeść!
Awatar użytkownika
babuchna
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 26
Rejestracja: 2009-05-07, 14:54
Lokalizacja: Śląsk

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: rafaloku » 2014-10-02, 23:42

Październik, więc jak co roku jesienią poszukiwane są pomysły jak wykorzystać zielone pomidory. DLatego przygotowaliśmy coś na ten temat w poradniku: Zielone pomidory smażone, kiszone, marynowane. Przepisy na przetwory z zielonych pomidorów

Mam nadzieję, że te przepisy okażą się przydatne. A może macie jakieś własne i sprawdzone?
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1578
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: mmmm5 » 2015-09-05, 22:01

Kiszone pomidory przereklamowane, nic specjalnego w smaku i w wyglądzie !!!! sprawdziłam ....
Załączniki
01-P1120227.JPG
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: mmmm5 » 2015-09-06, 07:49

Tak wygladają kiszone pomidory po ukiszeniu,skórka odchodzi sama i jest twarda jak pergamin a smak pomidorów lekko kwaskowaty,nie są miękkie,ciapowate chyba dobre bedą do sałatek.
Załączniki
1-P1120329.JPG
3-P1120331.JPG
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: malina » 2015-09-06, 09:53

Najlepsze będą na sosy włoskie , cebulę i czosnek przesmażyć i włożyć posiekane pomidory trochę zalewy , przyprawy ziołowe / bazylia , oregano i co tam lubisz/ i sos palce lizać , już nie wspomnę o zupie z kawałkami pomidorów i śmietanką - mniam , mniam . :hyhy: u mnie ju od dawna nie stosuje się przecieru bo to nijak ma się ze smakiem pomidora :P
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5563
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: mmmm5 » 2015-09-06, 17:34

Zrobię wg wakazówek !!
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: malina » 2015-09-07, 07:41

mmmm5 pisze:Zrobię wg wakazówek !!


Mario , zupę możesz lekko podmiksować i u mnie nie lubią pestek więc je usuwam .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5563
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: mmmm5 » 2015-09-08, 08:44

A te nie zielone ale suszone :
Załączniki
04-P1120335.JPG
jednen słoik zalany olejem a drugi jeszcze nie
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: Iga51 » 2015-09-08, 09:06

Marysiu, a jak suszysz pomidory? W piekarniku, czy masz suszarkę do owoców i warzyw?
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: mmmm5 » 2015-09-08, 10:15

Palę w piecu , układam na blachach siatki na nózkach i ssssuszę,ssssuszę do znudzenia bo blachy nie moga byc zbyt gorące.Jestem oszczędna nie lubię płacić dużych rachunków.
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: malina » 2015-09-08, 10:37

Ja suszone w oleju kocham jeść na kromce chleba lub bagietki , które to same pieczemy , dodaję pokrojone do sałatek tych na bazie różnorodnych sałat lub zapiekanek pokrojonych drobno w kostkę lub paski . Olej wykorzystuję do zrobienia sosu vinegret lub do bezpośredniego polania . Ja nie mam swoich suszonych , ale tez żurawiną z B. lubię najbardziej .
Załączniki
CAM01502.jpg
004.jpg
tu jest dużo różności jak słonecznik , siemie , pestki dyni , żurawina i nie widać pokrojonych pomidorów suszonych
004.jpg (33.83 KiB) Przeglądany 1262 razy
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5563
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: Iga51 » 2015-09-08, 11:23

No tak Marysiu, ja jeszcze nie palę w piecu, ale chyba zacznę, bo chcę trochę pomidorów ususzyć. Już narobiłam w słoiki na zupę, teraz chcę trochę suszonych. U mnie zupę pomidorową mogę robić tylko z własnych pomidorów, bo z przecieru gotowego nikt nie lubi, więc go nie używam.

Halinko, ciekawie wygląda Twoja potrawa.
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

Re: Zielone pomidory- co z nimi robić?

Postautor: MagdalenaM » 2015-10-20, 10:37

Suszone pomidory, to fantastyczny dodatek do wielu dań. Zawsze kupuję takie gotowe w słoiczku, ale teraz zastanawiam się nad tym, aby samodzielnie je ususzyć. Czy można po prostu wyłożyć je na blaszce i włożyć do piekarnika z niską temperaturą? Przyznam szczerze, że mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o kulinaria...
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas
Awatar użytkownika
MagdalenaM
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-17, 13:42
Lokalizacja: Katowice

Następna

Wróć do Kącik smakosza