ZIELONA KREW

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2011-12-28, 00:18

Z nadejściem Nowego Roku jak zwykle będziemy sobie składać życzenia. Z ust większości z nas wydobywać się będzie tradycyjne i niezłomne ,,zdrowia, szczęścia, pomyślności...itd.
A propos zdrowia, to przy tej okazji chciałbym zamiast pustych słów przekazać wszystkim koleżankom i kolegom z forum skromny prezencik w postaci małej zielonej roślinki. Właściwie to parę informacji o niej. Przeglądając to forum wzdłuż i wszerz nie znalazłem o niej nawet jednego słowa.
Wiadomości moje pochodzą ze źródeł z jakich korzystają studenci biologii na SGGW i oparte są na badaniach profesorów.
Przypuszczam, że po przeczytaniu postu w tym temacie postawionych będzie wiele pytań, dlatego chciałbym teraz przybliżyć nieco zdrowotne właściwości tej rośliny.

Roślina ta pobudza w dużym stopniu metabolizm i system enzymatyczny człowieka. Zawiera w sobie minerały alkaliczne.
Enzymy i aminokwasy w niej zawarte chronią jak żaden inny toksyczny lek przed czynnikami rakotwórczymi.
Sok w niej zawarty wzmacnia wszystkie nasze komórki, ponieważ zawiera ciekły tlen niezbędny przy procesach jakie zachodzą w naszym organizmie.
Jest najbogatszą rośliną na świecie zawierającą wszystkie składniki potrzebne człowiekowi do prawidłowego w nim przebiegu procesów biochemicznych.
Proszę, aby nie łączyć jej z jakimkolwiek magicznym specyfikiem, cudownym środkiem, lekiem na całe zło czy innymi medykamentami.
Wspomniana przeze mnie roślina jest trawą, należy do środków spożywczych i powinna stanowić niezbędny element profilaktyki naszego zdrowia.
Trawa ta jest łatwa w uprawie nawet w domowych warunkach i nosi nazwę TRAWA PSZENICZNA!

Wszystkim tym którzy zechcą włączyć do swojej diety sok z trawy pszenicznej życzę w Nowym Roku dużo cierpliwości i systematyczności oraz niespożytej energii, a pozostałym życzę dużo zdrowia.

Pozdrawiam. Waldek.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-01-02, 00:47

Na przedwiośniu zapewne znajdą się osoby które chętnie skorzystają z dobrodziejstw natury.
Aby otrzymać sok z trawy pszenicznej z własnej uprawy robi się to tak:

http://youtu.be/jqkT78GsrNM
http://youtu.be/ZwFctpcSL28
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: jowka » 2012-01-07, 01:00

Nie ukrywam, że bardzo zaintrygowała mnie ta trawka:) zastanawiam się jaki smak ma sok, czy wypiłyby go moje dzieci...
jowka
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 62
Rejestracja: 2011-09-12, 22:29
Lokalizacja: Gubin/Lubuskie

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-01-07, 13:17

jowka.

Zarówno trawa pszeniczna jak i sok z niej wytłoczony jest naturalnym składnikiem pokarmowym człowieka. Tym samym w spożywaniu tego soku nie ma żadnych ograniczeń wiekowych. Natomiast w zależności od wieku dziecka stosuje się różne dawki.

Być może na forum jest ktoś kto prowadzi uprawę trawy pszenicznej i mógłby określić smak tego soku.
Ja swoją przygodę z tą trawą zacznę dopiero na przedwiośniu. Z tego co wiem to smak tego soku jest zbliżony do smaku kiełków warzyw i zbóż.

Dobrym rozwiązaniem jest połączenie soku z trawy pszenicznej z innymi świeżo wytłoczonymi sokami np z marchwi, buraka, grapefruita czy banana tworząc koktajl warzywno- owocowy.

Idąc tym samym tropem polecam posadzenie na wiosnę w swoim ogrodzie przynajmniej jednego drzewa moreli. Słodki soczysty miąższ można wykorzystać do ciasta lub kompotu a dla siebie pozostawić to co w tym owocu jest najcenniejsze, a więc pestki. Nasiona zawarte w pestkach moreli jako nieliczne produkty spożywcze na świecie zawierają w dużej ilości bardzo skuteczną broń przeciwko rakowi witaminę B17 (laetrile).

Pozdrawiam .Waldek.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: jowka » 2012-01-16, 22:26

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź, narobiłeś mi smaka :-)
jowka
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 62
Rejestracja: 2011-09-12, 22:29
Lokalizacja: Gubin/Lubuskie

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-01-17, 18:03

jowka.

Soku z trawy pszenicznej nie pije się dla ,,smaka", tylko na zdrowie.
Można oczywiście podnieść jego walory smakowe łącząc go ze świeżo wyciśniętym (wytłoczonym) sokiem z owoców lub warzyw. Nigdy gotowym kupionym w sklepie.

Cieszę się, że dołączyłaś do osób które swoją dietę chcą wzbogacić jednym z najzdrowszych soków na świecie jaki dała nam natura, sokiem z trawy pszenicznej.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: lilia0405 » 2012-01-17, 21:36

waldek727 pisze:jowka.

Soku z trawy pszenicznej nie pije się dla ,,smaka", tylko na zdrowie.



Waldku pewnie masz racje, ale dlaczego jak jest możliwość podniesienia walorów smakowych z tego nie skorzystać. Zwłaszcza, że jowka chce również stosować ten sok dzieciom. A dzieci jak to dzieci wszystkiego do buzi wziąć nie chcą( pamiętam do tej pory przebrzydły smak tranu fuj :-( i nie pomogło tłumaczenie, że to samo zdrowie :zabawa:).Także dodanie soków naturalnych, miodu, cytryny inwencja i eksperymenty należą do jowki.

Jowka proszę, podziel się swoimi spostrzeżeniami.
Awatar użytkownika
lilia0405
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4110
Rejestracja: 2008-04-23, 22:38
Lokalizacja: Mazowsze Zachodnie strefa6B

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-01-17, 23:41

Lilu.
Ty też masz rację w tym co piszesz. Ja na samym początku zaznaczyłem, że śmiało można dodać do soku z trawy pszenicznej świeżo wytłoczony sok z marchwi, buraka, grapefruita czy banana.
Ja swoją uprawę trawy pszenicznej też będę prowadził z myślą o Sebusiu. Oczywiście zadbam też i o swoje dobre samopoczucie. Najważniejsze aby w każdej mieszance soków dla dorosłej osoby znajdowało się w dziennej dawce minimum 100ml czystego soku z trawy pszenicznej.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: tadek » 2012-02-08, 22:23

Waldku, czy sok tłoczy z trawy pszenicznej wyciska się również w sokowirówce?
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4839
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23
Lokalizacja: POZNAŃ

Re: ZIELONA KREW

Postautor: Merghen » 2012-02-09, 10:33

A gdzie kupiłeś nasiona?
Awatar użytkownika
Merghen
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 2533
Rejestracja: 2010-09-01, 07:22
Lokalizacja: Małopolska

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-02-09, 22:51

Chyba każdy z nas słyszał, że najlepszy jest olej z pierwszego tłoczenia.

Tadziu.

Nie ma sensu aby wnikać w tym temacie w struktury budowy komórek i powstałych z nich tkanek roślin. W skrócie wygląda to tak, że każda roślina zbudowana jest z kilku rodzajów tkanek.

Nam najbardziej zależy na tym aby poprzez ściskanie zielonych części trawy pszenicznej wydobyć jak najwięcej związków chemicznych wchodzących w skład komórek które tworzą tkanki miękiszowe.
Poprzez takie działanie ściany i błony komórek tworzące tkankę miękiszową w roślinie ulegną zniszczeniu w pierwszej kolejności.
Jeżeli użyjemy do odzyskania soku z trawy pszenicznej lub jęczmiennej wysokoobrotowych sokowirówek to w ten sposób rozerwiemy wszystkie pozostałe tkanki budulcowe rośliny których skład chemiczny nie ma dla nas większego znaczenia.

Małgosiu.

Nasiona zarówno pszenicy jak i też jęczmienia dostępne są w większości sklepów z eko-żywnością.
Są to opakowania 1/2kg w cenie ok 3 zł. Można też pytać o nasiona tych zbóż w opakowaniach przygotowanych do otrzymania kiełków.

Pozdrawiam. Waldek.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: tadek » 2012-02-10, 22:01

Waldku, rozumiem. Trawę tłoczymy w prasce.
Czy to jest taka sama praska jak do tłoczenia soku z owoców? Ja mam tylko sokowirówkę.
Spojrzałem w Internecie na cenę takiej praski.
One są drogie.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4839
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23
Lokalizacja: POZNAŃ

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-02-22, 18:35

Tadeusz.
Masz rację, że praski do wytłaczania soku z trawy pszenicznej nie są na każdą kieszeń.
Istnieje ewentualnie możliwość zakupu takiego urządzenia na raty.
Czytałem o innych rozwiązaniach pozyskiwania soku, jednakże z większymi stratami tego cennego dla nas surowca.
Niektórzy przeciskają trawę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
Mnie przekonuje jednak bardziej drugi sposób.
Do blendera należy wlać ok 1/2 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody. Następnie włożyć ściętą trawę pszeniczną czubkami do dołu aby wypełniła cały pojemnik. Zmiksować tak aby uzyskać gęstą konsystencję. W ten sposób uzyskaną miksturę należy przełożyć do bardzo gęstego lnianego lub płóciennego woreczka i umieścić go między deseczkami praski do robienia twarogu.
Cały sok trzeba pozyskać w jak najkrótszym czasie. Najlepiej spożyć go od razu, dawkując dużą łyżką.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZIELONA KREW

Postautor: waldek727 » 2012-03-03, 20:56

Dziękuje wszystkim koleżankom i kolegom z forum którzy w długie zimowe wieczory odwiedzili jakże ważny temat dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Myślę, że umieszczając posty i fotki obrazujące nasze dokonania w temacie ,,Zielona krew" zachęcimy więcej osób do poznania smaku i wartości jakie w sobie posiada sok z trawy pszenicznej czy jęczmiennej.
Nadszedł czas na zakupy nasion oraz wszelkich niezbędnych składników potrzebnych do wysiewu i zbioru zdrowych plonów.

Pozdrawiam. Waldek.
,,Ogród, który żyje w zgodzie z naturą żyje pełnią życia"
Awatar użytkownika
waldek727
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 428
Rejestracja: 2011-07-23, 01:16
Lokalizacja: Warszawa


Wróć do Kącik smakosza