Zapiekanki i dania podobne

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Amara
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
Posty: 24
Rejestracja: 2011-09-01, 09:14

Zapiekanki i dania podobne

Post autor: Amara »

Polenta z pikantnym farszem mięsnym

Składniki:
1 l mleka
sól, pieprz
200 g kaszki kukurydzianej

Nadzienie:
1 marchewka
2 cebule
500 g wieprzowej łopatki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 szklanka bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
10 kropli sosu tabasco
50 g sera żółtego
1 łyżka margaryny

Wykonanie:
Mleko zagotować, przyprawić. Zmniejszyć ogień, mieszając dodawać kaszkę. Gotować na wolnym ogniu 20 min. Jarzyny i mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć. Dodać marchewkę, ocet i bulion. Dusić 10-15 min, aż odparuje połowa płynu. Przyprawić solą. tabasco i papryką. Formę wysmarować margaryną. Wyłożyć połowę polenty, na nią nadzienie, pokryć resztą polenty. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 200°C. Ser pokroić w kostkę, posypać potrawę, piec 10-15 min.


************
ZAPIEKANE KLUSKI GRYCZANE

250 g kaszy gryczanej
½ l wywaru z warzyw
300 g liści szpinaku
1 cebula
2 z czosnku
2 łyżki oleju
Sól pieprz gałka muszkatołowa
2 żółtka
Masło do formy
200 g kremówki
200 g startego sera

Kasze zrumienić na suchej patelni.
Wywar zagotować i wsypać do niego kasze gotować na małym ogniu aż do wygotowania się płynu
Szpinak posiekać.
Cebule i czosnek zeszklić na oleju dodać szpinak i poddusić do odparowania, dodać do kaszy.
Przyprawić dodać żółtko, wymieszać i odstawić na 30 min.
Wysmarować formę, łyżką formować kluski i ułożyć w formie, zalać śmietaną i posypać serem.
Zapiekać 20 min w 225 stopniach.
Awatar użytkownika
mlody_ogrodnik
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 4
Rejestracja: 2011-04-04, 13:54

Post autor: mlody_ogrodnik »

Ja ostatnio szaleję za brokułami... Dlatego zamieszczam przepis na pyszną zapiekankę brokułową, z tym, że ja nie daję sezamu, a doprawiam raczej na oko.

Składniki

50 dag mrożonych brokułów
30 dag jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki
5 jaj
20 dag żółtego sera
2-3 łyżki masła
2 łyżki ziaren sezamu
sól, pieprz ,
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mrożone brokuły ugotować w małej ilości osolonej wody ok. 5 minut. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Następnie odcedzić . Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałą muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obficie posypać ziarnami sezamu .Brokuły rozłożyć równomiernie w naczyniu i zalać masą jajeczno- serową. Na wierzchu ułożyć wiórki z masła pozostałego po natłuszczaniu formy. Zapiekać przez 20 minut, aż masa jajeczno- serowa zetnie się i nabierze złocistego koloru.
Wojtek
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 92
Rejestracja: 2011-05-24, 14:30

Post autor: Wojtek »

Przepisy są naprawdę zachęcające, takie cuda z działkowych plonów, Pozdrawiam
ODPOWIEDZ