Piękne zdjęcia robisz Danielo oczywiście z odpowiednim komentarzem, a zdjęcie mroza na mrozie skojarzyło mi się z porożem łosia - takie właśnie mocne i szerokie.
Kupiłam ją na początku lata w małej doniczce, ale wyrosła jak krzewinka, taki zwarty "krzaczek" o średnicy ok. 30 cm, kwitła całe lato. Bardzo lubi słońce, dlatego u mnie się nadaje jak najbardziej.
Przeniosłam ją do donicy i chcę spróbować przezimować. Ciągle ma jeszcze kwiatki, jeden czy dwa, ale są. Gdy ją kupowałam, były chyba ze 3 odmiany barwne, a że cena przystępna (5 zł) to z pewnością na przyszły sezon kupię i inne odmiany.
Co do jakości zdjęć - zakupiłam zestaw soczewek do aparatu do wykonywania zdjęć makro. Przyznam, że 10 dioptrii (są też mniejsze) mimo wszystko daje lepszy efekt niż system wbudowany fabrycznie w aparacie. Poza tym jest nadzieja, że z dalszej odległości łatwiej będzie można "złapać" ujęcia owadów.
Witaj Danielo.
Bardzo ładne zdjęcia a co do osteospermum, to polecam wysiew nasion wiosną wprost do gruntu - ja tak zrobiłem w tym roku. Efekt murowany. ż paczki nasionek miałem ze 30 roślinek. Ważne abyś uszczknęła sadzonki jak będą miały z 10cm wtedy ładnie się rozkrzewią. Ja kilku roślinkom pozwoliłem żyć własnym życiem i dorosły do 60-70 cm!!! Ale też ładnie w głębi rabaty wyglądały. Naprawdę polecam siew - zaoszczędzisz pieniądze i będzie satysfakcja że sama wyhodowałaś - pozdrawiam.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 02 Cze 2008 Posty: 1952 Skąd: Gdańsk del Oliva
Wysłany: 2008-11-13, 20:05
Grzesiu, skoro mówisz, że jest łatwa w hodowli to może faktycznie się skuszę. Szczególnie, że fajnie wyglądałyby w grupie. Tym bardziej, że Tadeusz je bardzo polubił - przecież przypominają mu Afrykę.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 02 Cze 2008 Posty: 1952 Skąd: Gdańsk del Oliva
Wysłany: 2008-11-19, 11:16 Na przekór jesieni...
Rozpoczynam cykl wspominkowy - troszkę zdjęć ze szczególnym uwzględnieniem piękna i koloru - nie dajmy się nostalgii!!
Tulipanowe wspomnienia - w przyszłym roku nie będzie tulipanów - cebule zostały przetrzebione przez nornicę. Ale bardzo je lubię i chyba w następnym sezonie posadzę jakieś nowe odmiany.
Różowy
Czerwono-biały
Żółto-czerwony
Dziurawiec
I od razu lepszy nastrój jak się popatrzy na takie cuda...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum