Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze

Postautor: ogrodnik » 2008-01-24, 19:59

Bardzo wszystkich proszę w imieniu mojej żony Eli o przepis na galaretkę z czarnej porzeczki. Mamy sporo zamrożonej i coś trzeba z nią zrobić.
Pozdrawiamy oboje :-D
ogrodnik
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 1
Rejestracja: 2008-01-24, 19:10

Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze

Postautor: KaRo » 2008-01-24, 23:16

Galaretka z porzeczki
1,5 kg porzeczek
70 dag cukru

Porzeczki oczyścić, umyć i rozgotować z małym dodatkiem wody.
Gorące owoce przetrzeć przez sito.
Przecier podgrzewać na słabym ogniu w bardzo cienkiej warstwie przez ok.5 minut.
Dodać cukier, rozmieszać do rozpuszczenia i dogotować na wolnym ogniu.
Gorącą zlać do suchych i wyparzonych słoików. Pozostawić do stężenia.

Klarowna galaretka z porzeczek
Porzeczki oczyścić, umyć, osączyć i wycisnąć przez sokowirówkę sok.
Sok przelać do wysokiego, wąskiego naczynia (najlepiej szklanego) i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu do sklarowania.
Klarowny sok zlać bardzo ostrożnie, zmierzyć jego ilość i dodać cukier.
na 1 l soku bierzemy 0,6 kg cukru
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ogrzewać ok 5 minut w bardzo cienkiej warstwie nie dopuszczając do silnego wrzenia.
Gorącą galaretkę nakładać do słoików i odstawiać do stężenia.
Awatar użytkownika
KaRo
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 169
Rejestracja: 2007-12-28, 22:10

Pomysł na jeżyny, maliny, truskawki, porzeczki.

Postautor: beann » 2008-08-26, 22:54

Kochani! Jestem szczęśliwą posiadaczką jeżyny bezkolcowej, która już w drugim roku od posadzenia wydała kilka 3-4-metrowych pędów, z których dwa razy w tygodniu zbieram ok. kilogram owoców. Nie mam zamrażarki, więc muszę je na bieżąco przerabiać. Co - poza galaretką owocową i owocowym plackiem piaskowym - można łatwo i szybko przygotować z tych owoców?
Awatar użytkownika
beann
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 30
Rejestracja: 2008-03-26, 20:17
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Monisia » 2008-08-27, 05:37

Najłatwiej to chyba zasypać cukrem i pasteryzować w słoikach - zimą masz jak znalazł: i soczek i owoce np. do budyniu czy herbatki.
Amatorka...z sercem do roślin!!!
Zapraszam do ogrodu: viewtopic.php?t=393
Awatar użytkownika
Monisia
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 328
Rejestracja: 2008-01-24, 20:00
Lokalizacja: lubuskie

Postautor: piwonia » 2008-08-27, 07:44

Na bieżąco pyszny jest koktail z maślanką, a na zimę nalewka ;-) . Może być też dżem (na 1 kg owoców 20 dkg cukru, zesmażyć i zapasteryzować) :-D
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1633
Rejestracja: 2007-12-27, 11:02
Lokalizacja: Podkarpacie

Postautor: użytkownik usunięty » 2008-08-27, 11:07

Piwonio, a jak tę nalewkę zrobić? Podobnie jak wiśnie?
Też mam obsypaną owocem i mogłabym coś zrobić na później.
:-)
użytkownik usunięty
 

Postautor: Emil » 2008-08-27, 12:08

Proponuje pierogi ;-) :-D To coś dla łakomczuchów :mrgreen:
Całe owoce można dodawać do wszystkiego - od naleśników do herbatki z prądem ;-)
Awatar użytkownika
Emil
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 536
Rejestracja: 2007-12-19, 17:38
Lokalizacja: Krakow

Postautor: piwonia » 2008-08-27, 12:26

Nalewkę robię to raczej na "żywioł", ale jak znajdę przepis to napiszę :-D Owoce zalewam spirytusem. po kilku tygodniach odlewam i owoce zasypuję cukrem, jak cukier się rozpuści i owoce puszczą sok odcedzam i łącze z pierwszą częścią. Resztę owoców przepłukuję przegotowaną wodą i rozcieńczm bazę gdy jest za mocna :-D
A pierogi, mniam, mniam, tylko te pestki w zębach ;-)
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1633
Rejestracja: 2007-12-27, 11:02
Lokalizacja: Podkarpacie

Postautor: beann » 2008-08-27, 16:43

Pierogi - pyszna rzecz :lol: , ale nieco pracochłonna. Choć na pewno przynajmniej raz się dla nich poświęcę.
Piwonio! Jakie powinny być proporcje maślanki i owoców w Twoim koktailu? I czy dodatkowo to jakoś dosładzasz (myślę o mojej wybrednej 6-latce)?
Dzięki za wszystkie pomysły i czekam na więcej :-P
Beata Anna
Awatar użytkownika
beann
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 30
Rejestracja: 2008-03-26, 20:17
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: piwonia » 2008-08-28, 07:43

O to już zależy od smaku :-D . Ja napełniam pojemnik miksera do 3/4 wysokości i zalewam maślanką dodając 2 lub 3 łyżeczki cukru :-D
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1633
Rejestracja: 2007-12-27, 11:02
Lokalizacja: Podkarpacie

Postautor: harwi » 2008-08-28, 08:04

Ja do tego wrzucam jeszcze malinki, nawet troszkę porzeczek czarnych i czerwonych i co tam jeszcze znajdę w ogrodzie. I wychodzi super bomba witaminy C ;)))
Awatar użytkownika
harwi
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1126
Rejestracja: 2008-01-24, 13:52
Lokalizacja: Dolnośląskie

Pomysł na jeżyny?

Postautor: beatkadz » 2008-09-29, 13:25

Też mam dużo jeżyn i ten sam problem, co z nimi robić?
Najczęściej piekę ciasto z jeżyn surowych lub mrożonych w stylu "zapleśniak" oraz robimy z mężem winko wytrawne lub półwytrawne.

Obie rzeczy pychotka. :)

P.S. To samo robię z nadwyżką aronii, chociaż w tym roku wszystkie aronie zjadły mi ptaki.
beatkadz
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 26
Rejestracja: 2008-02-06, 08:25

Postautor: Tula » 2008-09-30, 09:31

Ja robię jeżyny z cukrem na zimę w słoikach. Później zawartość takiego słoiczka wrzucam do dzbanka, wciskam sok z 2 pomarańczy i dolewam zimnej wody do pełna. Pycha napój!
Awatar użytkownika
Tula
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 21
Rejestracja: 2008-09-20, 14:25
Lokalizacja: Apeniny

Postautor: kasia12 » 2009-02-02, 10:04

Ja korzysta z cukru żelującego, mieszasz z owocami doprowadzasz do wrzenia i do słoika. Można tak przygotować wszystkie owoce, a że nie trzeba długo gotować owoce nie wyglądają jak paćka.
POZDRAWIAM KASIA
Awatar użytkownika
kasia12
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 93
Rejestracja: 2009-01-21, 10:31
Lokalizacja: Toruń

Postautor: użytkownik usunięty » 2009-02-02, 10:12

Tym, którym zależy na ekologicznych przetworach we własnej spiżarni, a szczególnie tym którzy takie przetwory przygotowują z myślą o małych dzieciach, cukru żelującego nie polecam.

A tu znajdziecie trochę przepisów na przetwory z malin
użytkownik usunięty
 

Następna

Wróć do Kącik smakosza