Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, porze

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Postautor: kasia12 » 2009-02-03, 12:46

Bardzo przepraszam za ten cukier żelujący, ja tylko tak z braku czasu.
Załączniki
4_9_9[1].gif
4_9_9[1].gif (14.65 KiB) Przeglądany 4095 razy
POZDRAWIAM KASIA
Awatar użytkownika
kasia12
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 93
Rejestracja: 2009-01-21, 10:31
Lokalizacja: Toruń

Postautor: użytkownik usunięty » 2009-02-03, 13:59

:lol: :lol: Kasiu tak też pomyślałam, a swoją uwagę zamieściłam w trosce o zdrowie naszych dzieciaczków ;-) :lol:
użytkownik usunięty
 

Postautor: kasia12 » 2009-02-04, 10:46

Wielkie dzięki za wybaczenie więcej nie będę wspominać o tym "cukrze".
POZDRAWIAM KASIA
Awatar użytkownika
kasia12
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 93
Rejestracja: 2009-01-21, 10:31
Lokalizacja: Toruń

Postautor: gniewomir » 2009-05-22, 21:06

Zamierzam zasypać jeżyny cukrem na zimę ( w słoju kilkulirowym) i w związku z tym mam pytanie:
1. Czy jedynie wrzucam jeżyny do cukru co warstwę posypując cukru
2. Jakie należy (nawet na oko) stosować proporcje cukru do jeżyn
3. Co z zamknięciem pojemnika? Czy wystarczy przewiązać gazą żeby nie wchodziły muszki owocówki czy lepiej zastosować syfon jak w gąsiorze na wino?
4. Czy lepiej żeby był dostęp słońca czy lepiej trzymać słoik w ciemności?


Za odpowiedz nawet na któreś z zadanych pytań forumowiczom z góry dziękuję.
gniewomir
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-05-07, 17:24

Postautor: MARGERITA » 2009-07-09, 12:41

Witam.
Dopiero dzisiaj tu zajrzałam i jeśli mogę wtrącić się do dyskusji, najlepsze są przetwory z dodatkiem cukru, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również można je wykorzystywać do wypieków, a tak robi się takie galaretki owocowe.
Awatar użytkownika
MARGERITA
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 55
Rejestracja: 2009-05-15, 11:09
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: Marian Rybak » 2009-08-27, 17:23

Z jeżyn można również wyprodukować wyśmienity winiaczek :-) :mrgreen: po którym na drugi dzień nie ma kaca :!:
"Pożyteczna praca jest zawsze cicha i niezauważalna".
L. Tołstoj
Awatar użytkownika
Marian Rybak
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 8
Rejestracja: 2009-03-24, 20:53
Lokalizacja: Elbląg

Postautor: użytkownik usunięty » 2009-08-27, 17:26

Marianie, to jest kącik smakosza, tu nie wystarczy napisać co można zrobić, tu trzeba podać przepis. Inaczej jest to nic nie warte nabijanie postów. ;-) :-D
użytkownik usunięty
 

Postautor: Marian Rybak » 2009-08-28, 08:20

No już - dobrze :-) . Myślałem, że jest to oczywiste.
Aby wyprodukować domowy winiak o posmaku jeżynowym należy wpierw przystąpić do produkcji wina z jeżyn. Do tego potrzebny będzie nam gąsior szklany o pojemności 30 l i trochę cierpliwości. Aby otrzymać wino z jeżyn o mocy ok. 18 % należy przygotować:
- 10 litrów moszczu z jeżyn
- 5 kg cukru
- 3 l wody
Moszcz powinniśmy spasteryzować aby czasami zamiast wina w gąsiorze nie zrobił nam się ocet.
Spasteryzowany moszcz ładujemy do gąsiora i zamykamy go korkiem z rurką fermentacyjną aby nie dostały się do niego octówki.
Zagotowujemy wodę i wsypujemy cukier. Powstały syrop dodajemy do moszczu i czekamy do jego wystudzenia. Dolewamy przegotowanej wystudzonej wody aby w gąsiorku osiągnąć pojemność około 25 litrów.
Dodajemy do gąsiorka jedno opakowanie pożywki dla drożdży winnych i wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Do wyboru mamy szczepy drożdży:
- Bordeaux
- Burgund
- Portwein
- Malaga
Dla mnie najlepiej odpowiada Portwein.
Gdy fermentacja ruszy cały czas zwracamy uwagę na to co dzieje się w gąsiorze. Od czasu do czasu należy gąsiorem poruszać aby uwolnić z niego nadmiar gazu i nie pozwolić by zbyt długo te same fuzle z owocu znajdowały się nad płynem.
Po 4-5 tygodniach gdy fermentacja ustaje proponuję odcedzić przez sitko fuzle z nastawu aby winko było klarowniejsze. UWAGA NA OCTÓWKI :!:
Dodajemy ponownie wystudzonego syropu z 3 kg cukru i 1 litra wody.
Teraz cierpliwie czekamy do chwili zakończenia fermentacji.
Próbujemy i jeżeli nam wszystko pasuje robimy pierwszy obciąg tzn. ściągamy delikatnie wężykiem wino znad osadu powstałym w gąsiorze. Pozostawiamy w gąsiorku około 5 litrów fusów, które należy zlać do jakiegoś pojemnika a gąsior umyć ciepłą wodą.
Wlewamy młode wino ponownie do gąsiora i czekamy /można wg. uznania dosłodzić/ ale wtedy znowu ruszy fermentacja.
Udajemy się do sklepu z artykułami szklanymi i zakupujemy komplet do destylacji wody, który składa się z kolby szklanej o pojemności 5 litrów i wężownicy + wężyki + rurki. /W sklepie wiedzą o co biega :mrgreen: /. Tachamy to wszystko do domu i przystępujemy do badania składu chemicznego tego co wyprodukowaliśmy. Po podłączeniu całej linii do kolby wlewamy do połowy zlanych fuzli z gąsiora a kolbę wstawiamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gdy pary zaczną się ulatniać i skraplać przy wylocie z wężownicy -smakujemy. Jeżeli smak odpowiada to jest OK :!: :mrgreen: :evil:
"Pożyteczna praca jest zawsze cicha i niezauważalna".
L. Tołstoj
Awatar użytkownika
Marian Rybak
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 8
Rejestracja: 2009-03-24, 20:53
Lokalizacja: Elbląg

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: mmmm5 » 2013-08-13, 22:17

A może by tak zrobić zwykły soczek z malin słodki i bez fermentacji !!!!
Załączniki
Snapshot_20130813.jpg
duzo cukru
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: tadek » 2013-08-14, 19:58

Jestem za. Przyda się na zimowe chłody.
A czy przed podaniem do picia, soczek zostanie rozrzedzony z wodą?

Masz letnie malinki. :hyhy:
U mnie malinom daleko do dojrzałości, dopiero zaczną się czerwienić pod koniec sierpnia.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7065
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: mmmm5 » 2013-08-15, 06:54

Z takiego soku robię galaretki do ciast a także dodaję na przeziębienie do ciepłych napojów.
Maliny mam gatunku polana i zauważyłam,że dojrzewanie zależne jest od wysokości cięcia na zimę im niżej ścięte tym później owocują.
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: Danka » 2013-08-15, 10:47

Kiedyś zrobiłam wino malinowe :hyhy: To była uczta :lol:
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12865
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: mmmm5 » 2013-08-15, 19:33

Nie zawsze uczta jeśli ktoś jest uczulony na aspirynę to niech od wina z malin trzyma sie z daleka :niepewny:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: Danka » 2013-08-15, 20:03

mmmm5 pisze:Nie zawsze uczta jeśli ktoś jest uczulony na aspirynę to niech od wina z malin trzyma sie z daleka :niepewny:

Na szczęście moi goście nie byli uczuleni :rotfl:
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12865
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Różne pomysły na przetwory z malin, jeżyn, truskawek, po

Postautor: tadek » 2013-08-15, 20:42

:zdziwko: Aż tyle procentów liczą Wasze winka? :rotfl:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7065
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza