autor: Merghen » 2012-07-22, 11:45
Planuję przesadzać róże w nowe miejsce i w związku z tym zastanawiam się czy:
1/początek września to dobra pora czy poczekać na późniejszą porę? Wlałabym jak najwcześniej gdyż chciałabym je posadzić razem z lawendą, szałwią, bodziszkami i czosnkami a wszystkie te byliny są dość sporymi roślinami a nie chciałabym by mi padły przez zimę. Poza tym potrzebne jest mi ich dotychczasowe miejsce na rośliny bardziej spożywcze (porządkowanie ogrodu tematycznie).
2/użyć nawozu z dużą ilością fosforu pod korzenie (chodzi mi o nawóz Microstar PZ) czy nie używać żadnego? A może magnezowo-potasowy? O nim przeczytałam w innym wątku. Jeśli tak to jaki polecacie?
Całość rabaty będzie nawieziona kompostem ze skoszonej trawy a dotychczasowa ziemia - już jałowa z powodu dużych hoi - będzie wymieniona, część zebrana a część nawieziona kompostem i niewielką ilością piasku dla rozluźnienia. Czy dobrze kombinuję?
Będę wdzięczna za każdą dodatkową sugestię, chciałabym zapewnić roślinom odpowiednie warunki i jednocześnie ładnie je skomponować ale o tym to już raczej w moim wątku ogrodowym gdy przygotuję już odpowiednio rabatę. Teraz potrzebuję rad by odpowiednio przygotować im miejsce i chciałabym to zrobić jeszcze pod koniec sierpnia.