Ptasie mleczko.

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
jacekan
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 135
Rejestracja: 2009-03-15, 17:00

Ptasie mleczko.

Post autor: jacekan »

Zupełnie przez przypadek zrobiłem dzisiaj ptasie mleczko. Żonie po jakimś placku zostały białka jaj. Stały w lodówce kilka dni, więc pomyślałem, że coś z nich trzeba zrobić. Nigdy czegoś takiego nie robiłem, nie wiedziałem zupełnie co z tego wyjdzie. Wyszło normalne ptasie mleczko :-) . Śmiesznie proste do zrobienia, zajmujące kilka minut.
1 żelatyna zagotowana z szklanką wody, łyżką masła i odstawiona do schłodzenia
8 białek zmiksowane z 6 łyżkami cukru i torebką cukru waniliowego
Pod koniec miksowania wlana ciepła jeszcze żelatyna, wylane na płaski półmisek do zapiekania i do lodówki. Pół godziny i gotowe :-D Świetna baza do tworzenia deserów.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Ptasie mleczko.

Post autor: tadek »

Ptasie mleczko z surowych białek ? ja bym się bał zrobić coś takiego. Chodzi mi o salmonellę.
Jak będziesz miał chęć powtórzyć swoje dzieło, zamiast białek użyj śmietanę śnieżkę, efekt gwarantowany.
A co z białkami?
Ja z pozostałych nie wykorzystanych z pieczenia białek robię biszkopt, który po upieczeniu przekładam kremem. ;)
Poniżej moja propozycja ubrania biszkoptu.
100_2524.JPG
100_2525.JPG
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
ODPOWIEDZ