Przetwory z pigwy i pigwowca

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: malina » 2014-10-21, 18:09

Co zrobiłam z pigwy ,którą dostałam w prezencie i nie wiedziałam co z nią zrobić -nalewkę ,soki /pokazałam tylko jeden ale jest więcej/ i posuszyłam plastry ,w gorącej herbatce odda smak i zapach . :)
Załączniki
007.jpg
Nalewka i sok
003.jpg
suszą się w suszarce do owoców
005.jpg
Po wysuszeniu
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: Danka » 2015-10-13, 14:26

W tym roku po raz pierwszy miałam zbiór owoców z pigwowców :-D Nie spodziewałam się aż tyle. I zdecydowałam, że z mniejszych zrobię nalewkę a większe przeznaczyłam na kandyzowanie. Nie są to typowo suche kandyzowane owoce ale w słodkiej zalewie, które później można użyć jako cytrynkę do herbaty ;-) I przepis:

Pigwowiec kandyzowany.

1 kg cukru,
1 kg pigwowca
200 ml wody,
cynamon, ja dodałam także goździki

Owoce pigwowca umyć i osuszyć. Ostrym noże pokroić na ćwiartki,a każdą z nich na plasterki. Ja użyłam tarki do ogórków. Wychodzą cieńsze płatki i dzięki temu krótszy czas gotowania. Ale wtedy nie mają wyglądu plasterków. Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzucić pigwowca. Gotować przez 2 - 2,5 godziny. Póki plasterki nie zbrązowieją i nie zrobią się półprzeźroczyste. Nie rozgotują się. Gorące kandyzowane owoce przełożyć do słoiczków i zalać do pełna gorącym syropem.
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12958
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Sposób na twardy pigwowiec, chyba na pigwę też.

Postautor: Danuta-Maria » 2016-10-09, 15:57

Ata, Tadek, Dziwaczek.
Witajcie! Pewnie już znacie sposób na twarde owoce pigwowca i pigwy. Jestem "nowa", dlatego dopiero się odzywam, ale jak nie Wam to może innym pomogę. Prosty sposób to włożyć owoce do zamrażarki, rozmrozić i kroić. Co prawda będą trochę mokre, ale to w niczym nie przeszkadza. Robię tak od kilku lat. Pozdrawiam!
Danuta-Maria
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-02-11, 21:15

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: Danka » 2016-10-09, 17:26

Witaj Danuta, na długo wkładasz je do zamrażarki?
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12958
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: malina » 2016-10-09, 17:53

Ja kroję owoce pigwy na plastry do suszenia , na krajalnicy do chleba , a na ćwiartki dużym ciężkim , ostrym nożem :oczami:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: Danuta-Maria » 2016-10-10, 09:00

Trzeba umyte owoce zamrozić. Po rozmrożeniu wyłożyć na sitko,są trochę mokre, i kroić, obierać ze skórki itp. Z niektórych skórka schodzi jak ze sparzonych pomidorów. Pozdrawiam - nowa użytkowniczka
Danuta-Maria
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 7
Rejestracja: 2016-02-11, 21:15

Re: Przetwory z pigwy i pigwowca

Postautor: Danka » 2016-10-10, 20:51

Dzięki za odpowiedź :-D
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12958
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Poprzednia

Wróć do Kącik smakosza