przetwory z aktinidii( kiwi)

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

przetwory z aktinidii( kiwi)

Post autor: edulkot »

Mam problem z nadmiarem owoców aktinidii czyli kiwi albo mini kiwi. Czy może ktoś zna jakieś przepisy na przetwory z tych smacznych owoców. Już nie umiemy przejeść ich na surowo i chciałabym coś z nich zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedzi. :-D
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Maju znalazłam cos takiego :
Dojrzałe owoce kiwi można zrywać z krzewów w październiku. Można jeść je na surowo, dodawać do ciast, suszyć lub robić z nich różnego rodzaju przetwory, konfitury, wina, nalewki. Surowe owoce zawierają dużo witaminy C.
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

Danusiu surowe to mi już wychodzą gardłem, już ich nie umiem jeść. A tak szczegółowo to nigdzie nie znalazłam przepisu i trzeba by robić na oko, trudno chyba jutro się za nie zabiorę. Dziękuję za zainteresowanie. :-D
Awatar użytkownika
Merghen
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2323
Rejestracja: 2010-09-01, 07:22

Post autor: Merghen »

Ogród:
Zasadzany na ugorze

Zapraszam, Małgorzata
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

Merghen te przepisy są dla prawdziwych kiwi, a te moje to są maleńkie jak agrest czy winogrona. Tak myślę, że je w całości wrzucę do sokownika i zrobię z wszystkich sok. Będzie mniej roboty bo nie trzeba obierać ze skórki. Ale dziękuję za zainteresowanie. :-D
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Maju, rodzice mojej koleżanki przechowywali swoje cała zimę. I podobno dobrze przetrwały.
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

Danusiu ale tak świeże, bez żadnego zaprawiania :?: One już teraz są bardzo miękkie i soczyste i pewnie tak jak winogrona za długo nie poleżą. :->
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Takie świeże ale chyba były mało dojrzałe. I były przechowywane w zimnej piwnicy.
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

To moje nie poleżą ani kilku dni, są dojrzałe i nie mam zimnej piwnicy. :-/
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 13263
Rejestracja: 2008-03-11, 20:17

Post autor: Danka »

Maju rozmawiałam z koleżnaką i potwierdziła moje słowa oraz powiedziała, że jej mama zasypuje je cukrem tak jak truskawki. A potem są do spożycia w różnej formie,np. do ciasta.
Awatar użytkownika
Merghen
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 2323
Rejestracja: 2010-09-01, 07:22

Post autor: Merghen »

A może zrób kilka słoików takich w całości w syropie :?: ewentualnie bym zmiksowała i pogotowała tak jak śliwy na powidła. Żeby zachowały kolor dodałabym sok z cytryny.
Ogród:
Zasadzany na ugorze

Zapraszam, Małgorzata
Awatar użytkownika
edulkot
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1837
Rejestracja: 2010-05-11, 17:29

Post autor: edulkot »

W niektórych jest maleńka pesteczka tak jak w winogronach i przyznam się, że nie "wchodzi" mi takie jedzenie. :-/ Jak je wszystkie poobrywam i zacznę coś z nich robić to może pokuszę się i na powidła. :->
ODPOWIEDZ