Chleb

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-01-02, 15:28

Dziękuję Halinko,masz rację ,najtrudniej przełamać się ten pierwszy raz.Ja też mam taki robot już leciwy ,ale sprawny z hakami :lol: :lol: ,co to mieli mięsko (metalowe haki) ,są też takie z grubego plastiku do ciasta .Jest jeden minus: mało ciasta tam wchodzi,pewnie na jeden chlebek,a ja lubię być praktyczna jak już pracuję w kuchni i albo rozmnażam "talenty" ,albo zamrażam :lol: ,ale pokalkuluję sobie wszyściutko.Na razie poganiają mnie koleżanki z gimnastyki i "innych kółek gospodyń domowych ",żebym się pokazała tu i ówdzie ,więc zadbam troszkę o siebie :lol: .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5042
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: mmmm5 » 2017-01-21, 09:21

Upiekłam :
Załączniki
002.JPG
003.JPG
Pozdrawiam Maria
Kolosy
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3871
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-01-21, 10:16

Ta chałka z masełkiem i dżemkiem do porannej kawki będzie smakowała :D
W ciężkich czasach robiłam dzieciom taki przysmak - kromki chałki maczane w masie jajeczno - mlecznej i smażone na patelni , pycha to była :oczami:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5154
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: mmmm5 » 2017-01-21, 11:14

Halinko,dżemik był wiśniowy :P :P :P
p.s. korzystam z nowego programu i te dwa zdjęcia ładowały się 20 minut.....
Pozdrawiam Maria
Kolosy
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3871
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Postautor: tadek » 2017-01-21, 12:39

.
Marysiu, ale zafundowałaś fajne pieczywo na śniadanie. :oczami:

A co do przesyłania zdjęć, to histerii można dostać przy tak długim ładowaniu... :kwasny:
Mój pierwszy komputer na czas rozruchy potrzebował prawie godzinę.

Halinko, moi sąsiedzi dość często obsmażają w ten sposób chałkę.
Pamiętam latem... Co tydzień takie zapachy pieczonego pieczywa z nutą wanilii wykazywały z ich okna, że aż ślinka sama leciała. No i któregoś dnia nie wytrzymałem, i zapytałem się - co piekąc że tak pachnie?
Odpowiedź była jedną. Smażona chałeczka, polecona przez Halinkę chałeczka, z dodatkiem wanilii. :hyhy:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6739
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-01-21, 13:56

Marysiu, już nie pierwszy raz chylę przed Tobą czoło :padam: .
Chałeczka piękna i smakowicie wygląda,a i chlebek z ciemnej mąki super wyszedł !

Nigdy nie słyszałam o opiekaniu chałki w jajku i mleku ,robiłam to za to z białą ,pszenną bułką i było to "danie" na słono.Chałkę najbardziej lubiłam właśnie z dżemem lub miodem.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5042
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-03-18, 12:36

To nie chleb jest tu tematem , ale do chleba - humus zamiast wędliny , zdrowy , smaczny , super . Chleb też pieczony z czarnuszką do humusu , polecam na wiosenne odchudzanie i zdrowe odżywianie .
Załączniki
20170318_103646.jpg
pomidory suszone , tahini pasta z sezamu , czosnek , oliwa dobra , słonecznik
20170318_103717.jpg
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5154
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: mmmm5 » 2017-03-18, 14:51

Bez cieciorki ,fasoli czy bobu ? pasta tahini tak ładnie skleiła ? muszę wypróbować ...
Pozdrawiam Maria
Kolosy
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3871
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-03-18, 15:05

było coś jeszcze chyba cieciorka , ale ona nie skleja , skleja tahini i oliwa . Jeżeli chcecie dokładny przepis podam później :/ :niepewny: :]
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5154
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: tadek » 2017-03-18, 16:43

.
Napisz Halinko przepis. Chętnie się z nim zapoznam.
Tylko że do tego przepisu, potrzebował bym jeszcze kogoś, kto by tą pastę przygotował i ładnie podał. :/
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6739
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-03-19, 01:19

Ja też chętnie przestudiuję przepis na ten humus i jeśli znajdę tu składniki ,ni musząc jeździć do Mediolanu :lol: ,to chętnie zrobię,zwłaszcza ,że przyjeżdżają mama z ciocią ,które bardzo są zainteresowane zdrowym odżywianiem :hyhy: .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5042
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: mmmm5 » 2017-03-19, 11:17

Gosiu ! najprawdopodobniej będziesz poszukiwała pasty tahini ale można ją zrobić domowym sposobem mieląc sezam z odrobiną oliwy .Sezam może być jasny lub czarny i można go przed zmieleniem lekko wyprażyć na patelni (uwaga szybko się pali) wtedy jest bardziej aromatyczny.
Jeśli chodzi o kaloryczność to bomba ,zaletą jest ,że nie zjadamy tego dużo bo najczęściej używamy zamiast masła na chleb no i zdrowotnośc też nie taka oczywista bo podstawą są gotowane ziarna strączkowych i czosnek co dla osób z wrażliwą watrąbą jest trudne .

Pomimo wielu wątpliwości uwielbiam humus :P no i jest to danie całkowicie wegańskie !!!!
Miłej niedzieli :-)
Pozdrawiam Maria
Kolosy
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3871
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb i coś do chleba

Postautor: malina » 2017-03-19, 11:19

Humus : 1 szkl. ciecierzycy nie pełna / namoczona na noc i ugotowana/ , słoik pomidorów suszonych 250 g z olejem , 4-5 łyżek Tahini , 2 ząbki czosnku , sól , pieprz , odrobinę chilli susz . Wszystko razem zmiksowane i jak będzie wyglądało suche , polać olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia , posypać ziarnami słonecznika i dyni / nie miałam / wyszły 2 pojemniczki z tej porcji.
dlaczego polać olejem , bo ciecierzyca jest sucha i źle się smaruje , należy samemu zdecydować polać czy nie .
Załączniki
20170319_102307.jpg
tahini poj.400g
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5154
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-03-20, 21:08

Dziękuję ślicznie Marysiu i Halinko :) .
Marysiu,masz rację ,założę się ,że takiej pasty Tahini nie znajdę tak łatwo ,ale zrobię według Twojego przepisu.Jak długo można trzymać w lodówce taką pastę sezamową ?
Wcale się nie dziwię Marysiu,że pasta wegańska tak Cię cieszy ;) ,trudno jest znaleźć smaczny ,wegański przepis ,który przy realizacji ,nie zajmuje Ci całego dnia :mrgreen: .
Halinko,ja bardzo lubię ciecierzycę tą z puszki we własnej zalewie,jest dużo smaczniejsza niż namoczona sucha i gotowana ,ma naprawdę smak orzechów.Chyba można ją użyć w Twoim przepisie ,zamiast tej ugotowanej ? A chilli mogę zastąpić ostrą papryką z paczuszki polskiej ? Mam te malutkie ,ale one są jak ogień i używam tylko szczyptę .
Jeśli chodzi o olej ,to znalazłam niedawno w Li..u rzepakowy ,ale przy tak niskiej cenie ,nie sądzę żeby był tłoczony na zimno. Mam więc do wyboru ten i oliwę z oliwek ,tłoczoną na zimno .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5042
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: Bettiw » 2017-03-20, 23:04

Halinko, odcedzasz te suszone pomidory z oleju przed zrobieniem pasty? To są pomidory z żurawiną?
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1088
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza