Jarmuż i brokuły w pasztecikach

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Jarmuż i brokuły w pasztecikach

Postautor: Bettiw » 2016-02-12, 20:36

Jarmuż jest bardzo zdrową rośliną i szczególnie cenną o tej porze roku (sklepowe sałaty to sama chemia), a ponieważ pierwszy raz uprawiałam w poprzednim roku więc po zimie nie wiedziałam czego mogę się spodziewać na ogródku, a tu ku mojemu zaskoczeniu pięknie przezimował. najpierw myślałam, żeby zrobić go tak jak szpinak, ale ciekawszym wykorzystaniem wydawało mi się zrobienie pasztecików, z farszem z jarmużu. Po ugotowaniu było go za mało na nadzienie dołożyłam brokułów.
Załączniki
12.02.2016 001.jpg
Piękne, świeże kolory
12.02.2016 002.jpg
jarmuż z brokułami gotuje się
12.02.2016 004.jpg
podsmażyłam cebulkę i rozdrobnione ugotowane warzywa dodałam na patelnię, wkruszyłam fetę
12.02.2016 006.jpg
i efekt końcowy, szybciutko i sprawnie. Takie paszteciki ze wszystkim są pyszne, mój ulubiony ekspresowy poczęstunek. Ciasto zawsze mam w lodówce, a potem zależy czym nafaszerujemy
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1348
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jarmuż i brokuły w pasztecikach

Postautor: tadek » 2016-02-12, 20:58

.
Apetycznie wygląda, i na pewno też fajnie smakowały. :zawstydzony:
A ciasto Beatko które masz w pogotowiu w lodówce, to jest drożdżowe, czy kruche?

Jak bym wiedział że robisz dzisiaj paszteciki, to wprosił bym się do Ciebie na obiad. :lol:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7065
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Jarmuż i brokuły w pasztecikach

Postautor: tadek » 2016-02-12, 21:38

.
Już wiem Beatko, jakie ciasto trzymasz w lodówce... :lol: - ciasto francuskie. :zawstydzony:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7065
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Jarmuż i brokuły w pasztecikach

Postautor: Bettiw » 2016-02-12, 22:52

Tak i ciasto francuskie szybko nie obsycha jak drożdżowe i można podgrzać w mikrofalówce, jakby trzeba było.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1348
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jarmuż i brokuły w pasztecikach

Postautor: Sylwia,Gosia » 2016-02-13, 01:32

Aż zgłodniałam,na pewno dobry ten farsz,z fetą !Moim ulubionym warzywem jest świeży szpinak,lekko podduszony na patelni ,a i cukinie,ale te troche mi sie opatrzyły.Jak trafi mi się jarmuż to też kupię.
Inna ,fajna i lżejsza wersja to może być z ciastem chlebowym lub na pizzę.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6016
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.


Wróć do Kącik smakosza