Pokrzywa na różne sposoby:)

Założenie i pielęgnacja ogrodu ziołowego, uprawa i zastosowanie ziół
ODPOWIEDZ
gniewomir
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 7
Rejestracja: 2009-05-07, 17:24

Pokrzywa na różne sposoby:)

Post autor: gniewomir »

Dzień dobry.
Mam dość może dziwne pytanie jednak z drugiej strony praktyczne. Otóż chodzi mi o pokrzywę. Po tym jak usłyszałem, że jest to roślina jadalna postanowiłem spróbować i przyznam,że całkiem całkiem to smakuje. Podam swój przepis oraz liczę na odpowiedz i inne przepisy.
-Pokrzywa (około 30 listków) zrywamy ( w rękawiczce bo parzy)
-Zalewany wrzątkiem i trzymamy 4-5 minuty. po tym procesie już nie parzy.
-Szatkujemy i podsmażamy kilka minut na patelni dodając sól pieprz i bazylię
- Dodajemy dwa jaja i śniadanie gotowe.
Samą pokrzywę należy smażyć nie za krótko bo wg. mnie zbyt krótkie smażenie skutkuje tym, że w smaku wyczuwa się ..."zielsko" po lepszym wysmażeniu przypomina w smaku bardziej szpinak.

pozdrawiam
życzę smacznego i oczekuję na inne przepisy.
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1565
Rejestracja: 2007-12-27, 10:02

Post autor: piwonia »

Na razie używam pokrzywy jako dodatek do zup w zastępstwie pietruszki, ale spróbuję i tego dania :-D
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
gniewomir
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 7
Rejestracja: 2009-05-07, 17:24

Post autor: gniewomir »

A wrzucasz ją na surowo czy wcześniej parzysz wodą?
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1565
Rejestracja: 2007-12-27, 10:02

Post autor: piwonia »

Na surowo, drobno posiekaną ;-)
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
kryma
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 11
Rejestracja: 2009-06-28, 16:39

Pokrzywa

Post autor: kryma »

Pozdrawiam!

Pokrzywa to jedno z najbardziej wartościowych ziół i ja robię z niej "szpinak" .
A robię to tak : gotuję pokrzywę całe pędy + liście następnie odlewam wodę a pokrzywę "przekręcam' na maszynce i dalej postępuję jak z szpinakiem.
Do zmielonej pokrzywy dodaję czosnku , śmietany, zasmażam.

Pycha

A wodę po pokrzywie wykorzystuję do robienia wina .

Dodając inne zioła takie jak krwawnik pospolity, perz, dziurawiec i inne zioła gotuję i wywarem zalewam owoce dodając cukru i drożdży winnych.

Wino się robi bez rurki fermentacyjnej

Maciej
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1565
Rejestracja: 2007-12-27, 10:02

Post autor: piwonia »

A to wino, to ma walory smakowe, czy raczej lecznicze?
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
kryma
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 11
Rejestracja: 2009-06-28, 16:39

Pokrzywa

Post autor: kryma »

Pozdrawiam

Wino ma ma być pożyteczne i smaczne- bo to zależy jakie owoce zalejesz tym wywarem.
Ja to robię z aronią - z którą nie wiem co zrobić a wyrzucić szkoda.

O tyle jest to proste że nie potrzeba rurek fermentacyjnych - a i obejdzie się bez drożdży winnych. Cukru 1 kg na 3-4 litry.

Maciej
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 1565
Rejestracja: 2007-12-27, 10:02

Post autor: piwonia »

A ja myślałam, że to wino jest tylko z ziół :lol:
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
kryma
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 11
Rejestracja: 2009-06-28, 16:39

Pokrzywa

Post autor: kryma »

Pozdrawiam

Jeżeli dodasz cukru i drożdży winnych do wywaru to też otrzymasz wino - ale ja robiłem z głównie z aronią . Aronia też ma właściwości lecznicze.

Robiłem dużo win z dodatkiem aloesu - ale trzeba uważać żeby za dużo nie dać aloesu bo wstrzymuje fermentację.

Maciej
zyk
Witamy na forum!
Witamy na forum!
Posty: 1
Rejestracja: 2010-08-24, 14:40

Pokrzywa

Post autor: zyk »

Dzień dobry, może ktoś z Państwa wie kiedy najlepiej zbierać nasiona pokrzywy??
Awatar użytkownika
Wojtek 2
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
Posty: 51
Rejestracja: 2010-07-04, 22:50

Post autor: Wojtek 2 »

Pokrzywa kwitnie od czerwca do listopada. Myślę, że teraz już możesz szukać nasion, powinny być dość suche i raczej brązowe, wtedy będziesz wiedział, że są dojrzałe.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ