Pomogła: 37 razy Dołączyła: 02 Cze 2008 Posty: 1951 Skąd: Gdańsk del Oliva
Wysłany: 2010-03-09, 12:44 Placki ziemniaczane po cygańsku
Na życzenie Danki przepis na placki po cygańsku. Co prawda wykonywał je mój syn, ale przepis znalazł w internecie. Bardzo łatwa potrawa.
Składniki:
1kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
2 cebule
sól pieprz
1 papryka czerwona
20 dag pieczarek
40 dag cienkiej kiełbasy
1 sos CYGAŃSKI KNORR
można dodatkowo podać śmietanę
Przygotowanie:
1. Zetrzeć ziemniaki i cebulę jak na placki ziemniaczane, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane o średnicy ok. 20 cm.
2. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć na 1,5 łyżki margaryny, dodać cebulkę poszatkowaną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki i razem dobrze podsmażyć. Zdjąć wszystko na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć na rumiano kiełbasę pokrojoną w okrągłe plasterki Kostkę, lub połóweczki, do wyboru). Gdy kiełbaska dobrze się przyrumieni dodać składniki wcześniej wyłożone na talerz. Razem wymieszać, wlać do tego 1 szklankę wody, wsypać 1 sos cygański Knorr i szybko wymieszać, krótko razem dusić. W razie potrzeby doprawić pieprzem.
3. Wersja 1 podania: Na talerzu kładziemy 1 placek ziemniaczany i smarujemy go sosem, potem drugi i tez smarujemy go sosem, potem trzeci i na wierzch sos, ozdabiamy całość natką pietruszki.
Wersja 2: Na talerzu kładziemy jeden placek smarujemy go sosem z dodatkami i zginamy na pół.
Na stole podaje się do tego śmietanę i każdy może sobie dodać ją na wierzch.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 11 Mar 2008 Posty: 2393 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-03-10, 12:54
DANIELO, BARDZO DZIĘKUJĘ
Obie z córką lubimy placki ziemniaczane ale nasz "anglik" w "zwykłej formie" ich nie lubi. A chcę go przekonać, że są smaczne. Tym bardziej, że lubi pieczarki i podsmażaną cebulę . Nauczyłam go jeść podsmażane pieczarki z cebulą. To może i polubi placki z nimi. Tylko może być kłopot z KNORREM. Ale coś wymyślę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum