Szukaj w poradniku:
Google
Twoja wyszukiwarka
  • Poradnik - Strona główna
  • Forum
  • Blog
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Strona główna forum ‹ Ogród Użytkowy - Sad, Warzywnik, Zielnik ‹ Sadownictwo
  • Zmień rozmiar czcionki
  • FAQ
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Wpisz swój e-mail:

Imię lub pseudonim:

Więcej o newsletterze..

Parch jabłoni

Uprawa drzew i krzewów owocowych, choroby i szkodniki roślin sadowniczych.
Odpowiedz

Parch jabłoni

Postautor: aro » 2008-09-20, 19:07

W ogródku mam kilka jabłonek, które mają w tym roku parcha. Gdzieś w necie wyczytałem, że najlepszym środkiem na tę chorobe jest oprysk jesienny mocznikiem. Nie wiem tylko gdzie mam to kupić. Proszę o pomoc :-)
aro
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować

Ostrzeżenia: 3
3

Postautor: Emil » 2008-09-20, 19:26

Witaj :)
Mocznik znajdziesz w najbliższym przyzwoicie zaopatrzonym sklepie lub centrum ogrodniczym.
Wszystkie niezbędne informacje o parchu jabłoni znajdziesz tutaj http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php#parch
Opryski nawozami azotowymi stosuje się po to, przyspieszyć rozkład opadłych liści, które są miejscem zimowania grzyba odpowiedzialnego za tą chorobę.
Przeprowadzenie tego zabiegu jesienią w połączeniu z zastosowaniem środków chemicznych wiosną, bardzo ogranicza występowanie parcha, nawet na odmianach podatnych.
Awatar użytkownika
Emil
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Postautor: aro » 2008-09-20, 19:44

Właśnie w tym jest problem że juz szukałem go w kilku sklepach ogrodniczych i nikt nie na czegoś takiego !
aro
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować

3

Postautor: erazm » 2008-09-22, 11:40

Tu masz podane terminy wykonania oprysku i zalecane preparaty gdy występuje zagrożenie (w okresie wiosenno - letnim kontroluję swój powiat codziennie by oprysk wykonać we właściwym terminie) http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php . Znajdź swoje województwo, powiat i zobacz czy jest tam rubryka - Jabłoń domowa jak np. tu http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOLO .
Warto też zapoznać się z programem ochrony http://ogrody-talarczyk.pl/terminarz/owocowe_1.html Tu podają oprysk Mocznik (4-5%) po pierwszych przymrozkach. Drzewa należy opryskać dość obficie.
erazm
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant

Postautor: Emil » 2008-09-22, 11:46

aro,popytaj jeszcze w spółdzielniach rolniczych albo po sąsiadach. Rolnicy kupują nawozy w 50kg workach i czasem im troche zostaje, więc jest szansa, ze będą chętni się podzielić ;-)
Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
Emil
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Porada

Postautor: aro » 2008-09-24, 21:22

Emil, dostałem ten mocznik, ale mam jeszcze jedno pytanko do ciebie. Mianowicie czy przed opryskiem mocznikiem drzew owocowych, mam spryskac je jeszcze środkami odkażającymi np. miedzianem, czy nie. Prosze o radę.
aro
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować

3

Postautor: Emil » 2008-09-24, 23:07

Witaj :)
Świetnie, że o to spytałeś !
Obecnie coraz częściej wykonuje się opryski przeciwko parchowi jabłoni zaraz po zbiorze owoców - to ogranicza znacznie źródła infekcji (jakimi są zarodniki workowe) w kolejnym sezonie. Ten sposób postępowania zdobywa coraz większą liczbę zwolenników ponieważ znacznie ogranicza straty wywołane przez tą chorobę w początkowych etapach rozwoju drzewek owocowych.
Tak samo opryski 5% roztworem mocznika eliminują dość skutecznie sprawcę parcha jabłoni.
Wybór należy tylko do Ciebie - część osób stosuje oba zabiegi, część z kolei uważa drugi zabieg za niepotrzebny ...
Myśle, że w małym sadzie przydomowym nie trzeba stosować dodatkowych oprysków i wystarczy jeden, dokładnie przeprowadzony, roztworem mocznika.
Pozdrawiam serdecznie !!!
Awatar użytkownika
Emil
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!

Odpowiedz

Wróć do Sadownictwo