W ogródku mam kilka jabłonek, które mają w tym roku parcha. Gdzieś w necie wyczytałem, że najlepszym środkiem na tę chorobe jest oprysk jesienny mocznikiem. Nie wiem tylko gdzie mam to kupić. Proszę o pomoc
Witaj Mocznik znajdziesz w najbliższym przyzwoicie zaopatrzonym sklepie lub centrum ogrodniczym.
Wszystkie niezbędne informacje o parchu jabłoni znajdziesz tutaj http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php#parch Opryski nawozami azotowymi stosuje się po to, przyspieszyć rozkład opadłych liści, które są miejscem zimowania grzyba odpowiedzialnego za tą chorobę.
Przeprowadzenie tego zabiegu jesienią w połączeniu z zastosowaniem środków chemicznych wiosną, bardzo ogranicza występowanie parcha, nawet na odmianach podatnych.
aro,popytaj jeszcze w spółdzielniach rolniczych albo po sąsiadach. Rolnicy kupują nawozy w 50kg workach i czasem im troche zostaje, więc jest szansa, ze będą chętni się podzielić Pozdrawiam !!!
Emil, dostałem ten mocznik, ale mam jeszcze jedno pytanko do ciebie. Mianowicie czy przed opryskiem mocznikiem drzew owocowych, mam spryskac je jeszcze środkami odkażającymi np. miedzianem, czy nie. Prosze o radę.
Witaj Świetnie, że o to spytałeś !
Obecnie coraz częściej wykonuje się opryski przeciwko parchowi jabłoni zaraz po zbiorze owoców - to ogranicza znacznie źródła infekcji (jakimi są zarodniki workowe) w kolejnym sezonie. Ten sposób postępowania zdobywa coraz większą liczbę zwolenników ponieważ znacznie ogranicza straty wywołane przez tą chorobę w początkowych etapach rozwoju drzewek owocowych.
Tak samo opryski 5% roztworem mocznika eliminują dość skutecznie sprawcę parcha jabłoni.
Wybór należy tylko do Ciebie - część osób stosuje oba zabiegi, część z kolei uważa drugi zabieg za niepotrzebny ...
Myśle, że w małym sadzie przydomowym nie trzeba stosować dodatkowych oprysków i wystarczy jeden, dokładnie przeprowadzony, roztworem mocznika.
Pozdrawiam serdecznie !!!