Wysłany: 2010-03-11, 14:49
och jak ja zazdroszczę takich siewek
u mnie nic się nie wsiało dopiero dziś przyszły pierwsze nasionka i cebulki. Męczennicę przyjdzie mi oglądać w tym roku tylko u Was na zdjęciach. Może chociaż kobeę dorwę w sadzonkach
Marcy pnącza Kobea - sadzonki będą w sklepach ogrodniczych po świętach . Też chcę je kupić i pytałem się w kilku sklepach- ta sama odpowiedż. A więc tylko czekać ...... .
Marcy, to ciekawe, że nie wzeszły ci nasiona (nie wiem czy chodzi o kobeę czy passiforę)
Kobeę wysiałem 1. raz. Z 10 nasion 22 lutego umieszczonych w doniczkach wzeszło na razie 6.
Cztery (4) z nich wzeszły w krążku torfowym, pozostałe 2. w torfowej ziemi do wysiewów. Jak widać w krążku to przebiega szybciej i warto je do ważnych wysiewów stosować.
Męczennicę spotkałem jesienią na wyprzedaży. Duża sadzonka jednak wcześniej bardzo droga była.
Może tak jak pisze Ibis66 pojawią się te pnącza w sklepach. Lepsza mimo wszystko sadzonka niż wysiewy, no chyba że ktoś jak np. ja ma tego czasu trochę więcej i może pielęgnować.
Ja swoje kobee wysiałam 4 marca. Przedwczoraj otrzymałam następne nasiona tej roślinki, ale chyba już zbyt późno, żeby je wysiać . Niedługo wyjeżdżamy całą rodzinką na trzy dni i trochę się martwię co z moimi wysiewami. Teraz podlewam je codziennie.
Myślę, że na wysiewy kobei nie jest jeszcze za późno. W dobrych warunkach czyli dużo słońca na parapecie i później ciepłe lato pozwoli na ich dobry rozwój.
W opisach widziałem np. czas kiełkowania 20 i więcej dni. U mnie te pierwsze kiełki pojawiły się po 14-15 dniach.
Dodam, że mój kaloryfer bardzo mocno grzeje. Temp. w pomieszczeniu jest od 25-27 st. C.
Widać, że tym ciepłolubnym pnączom służy wyższa temperatura także na etapie kiełkowania.
Poprzednie zdjęcie sprzed 3 dni ukazało tylko jedną większą siewkę. Dziś już ma ona towarzystwo
Ponad 50 stron poświęconych roślinom ogrodowym i tematom z nim związanym. Multum zdjęć z których niestety część się nie otwiera ale przegląd i roślin i zabiegów także nieodłącznych problemów jest tu zawarta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum