Wysłany: 2008-04-10, 08:04 O czym informują nas chwasty?
Chwasty podobnie jak rośliny mają swoje wymagania i występują tylko, gdy warunki „pokarmowe” im sprzyjają.
Zapraszam do dyskusji na temat, jakie chwasty i co mówią o naszej glebie oraz jak je zwalczać
Na pewno na piaszczystych i na zakwaszonych glebach gliniastych dominują: sporek polny rdest ostrogorzki, szczaw polny, gęsiówka piaskowa, sit dwudzielny. Te rośliny wskazują na bardzo duże zakwaszenie gleby i brak w niej węglanu wapnia.
Ostatnio zmieniony przez erazm 2008-04-10, 08:20, w całości zmieniany 2 razy
Na glebach próchniczych, mokrych, jak też okresowo podtapianych bez względu na odczyn i zawartość azotu masowo rosną: pięciornik gęsi, mięta polna, jaskier, skrzyp polny, podbiał pospolity, rdest kolankowy. I tu ciekawostka. Skrzyp polny może rosnąć na glebach piaszczystych, gliniastych, a nawet wapiennych. Jego występowanie wskazuje nam na potrzebę uregulowania panujących w glebie stosunków wodnych, a nie jak wszyscy myślą potrzebę zwapnowania gleby.
Na glebach próchniczych, bogatych w składniki pokarmowe jak azot, glebach ogrodniczych występują: komosa biała, tasznik pospolity, gwiazdnica pospolita, pokrzywa zwyczajna, rdest plamisty, starzec zwyczajny, żółtnica drobnokwiatowa,
Przy dużej zawartości potasu dominujący jest mniszek lekarski, a przy jego braku mak polny.
Po chwastach patrząc to mam mlecze czyli jest ziemia bogata w potas i jeszcze mam trawę i taką koniczynkę, która kwitnie na żółto ale nie wiem jak się nazywa. Czyli dalej nie wiem jaką mam glebę - patrząc według chwastów.
Niestety po samych chwastach nie do końca można właściwie ocenić kwasowość / zasadowość ziemi. Do takiej oceny trzeba mieć jeszcze inne doświadczenie. Pehametry są dostępne w sklepach i dopiero na podstawie badania można określić pH gleby. Przyznam Ci rację z tym skrzypem. Na mojej działce wszędzie rośnie skrzyp, a ziemia jest kwaśna o pH poniżej 6 i zasadowa o pH powyżej 7,5. Natomiast jest gleba ciężka, a poziom wód gruntowych jest bardzo płytki miejscami od 20 cm. Pozdrawiam agaxx
To chyba nikt nie ma takiego oryginalnego ogrodu jak ja
gleba w moim ogrodzie jest piaszczysta, próchnicza, zakwaszona, mokra, bogata w azot oraz z małą i dużą zawartością potasu i to wszystko w jednym miejscu bo te wszystkie chwasty rosną obok siebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum