Na co zwracać uwagę? Na pewno tak jak przy innych roślinach - czy nie widać żadnych objawów chorobowych i szkodników. Nawet jeśli roślinka wygląda na zdrową to i tak należy pamiętać o kwarantannie, bo czasem to co najbardziej złośliwe jest niewidoczne i szybko rozłazi się po kolekcji.
Kolejne co odradzam to kupowanie roślin udziwnionych - tzn. z uszami, malowanych itp. Ja już jestem na etapie, gdzie nie kupuję roślin w marketach.
A tak naprawdę to tylko od Ciebie zależy jak ma wyglądać Twoja kolekcja. To ty decydujesz jakiego rodzaju rośliny lubisz, czy mają zachwycać kwiatami czy raczej rozmiarami Jednak zawsze należy najpierw wiedzieć jakie warunki możesz zapewnić kaktusom i dopiero wtedy dobierać roślinki
Już przyniosłam kaktusy do domu z piwnicy. przesadziłam je i czekam tylko wiosny i cieplejszego dnia żeby wynieść je na dwór. Stoją sobie na parapecie.
Wysłany: 2010-03-16, 23:20 Moje kaktusy i sukulenty
Kaktusy są tak ładnymi kwiatami i mają to do siebie, że prawie wszystkich zafascynują swoim wyglądem. Ja sama mam ich dopiero 40, ale jak tylko zobaczę w sklepie jakiegoś ładnego kaktusa kupuję. Nieraz też wysiewam. Udało mi się wyhodować swoje kaktusy. Mało który mi kwitnie, ale czytałam że musi być odpowiednio dorosły żeby zakwitnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum