Kuchenne sposoby na...

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Kuchenne sposoby na... leniwe inaczej

Postautor: tadek » 2015-05-27, 20:59

.
    Obrazek

Przyznajcie się! :lol:

Czy ktoś z Was robił już lub jadł zwykle leniwe pierogi z białego sera, do których jako zagęstnik zamiast mąki użyto kaszkę mannę? Ja właśnie dzisiaj ugotowałem na obiadek leniwe w których zamiast mąki znalazła się kaszka manna.

I jakie były w smaku?
Smakiem się nie różniły od tych ugotowanych z mąką.
Natomiast ich konsystencja była o wiele bardziej delikatna, przez co były miększe.

Tak prezentowały się na talerzu:

3-P1160093.JPG
Leniwe podałem z domowym, morelowym dżemikiem, który zastąpił cukier.

Przepis na teko typu kluchy znalazłem przypadkiem w internecie na stronie Smaker.pl
Zastanawiające jest natomiast to, czy one nie są zdrowsze w porównaniu z tymi z mąką...


    40 dag białego sera
    2 jajka
    8 dag masła
    8 dag kaszy manny
    3 dag mąki pszennej
    sól
Przygotowanie

Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól. Można wymieszać mikserem, bądź wyrabiać ręką.
Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.
Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.

Ja białego sera nie mieliłem, udusiłem tylko dobrze widelcem do którego dodawałem po kolei pozostałe składniki. :zawstydzony:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: malina » 2015-05-27, 22:01

Tadziu powieneś ten przepis dać do obiadów , bo to bardzo dobre knedle . Ja je podaję od dawna bo korzystam ze Smakera od 2 lat , mam tam wybrane dobre przepisy w założonych moich książkach kucharskich , ale przepisy wybrane ze Smakera . Nie muszę przeglądać setek przepisów tylko wchodzę w moje założone książki kucharskie . Spróbuj jeszcze przysmaku węgierskiego Langosze - pokazywałam u nas w obiadkach . Dobre i sprawdzone przepisy podają : Goramarcina i Ewaaa .
Co do tych knedli z sera , jeżeli jest bardzo mokry ser dodaję jeszcze jedną łyżkę kaszki manny i mąki krupczatki - ja taką używam do knedli i powinny się parzyć nie mocno gotować , dobry wybór zrobiłeś :hyhy:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2015-05-29, 18:58

Halinko, nim zacząłem pisać post na temat przedztawionych powyżej klusek, przez chwilę rozmyślałem gdzie im będzie lepiej? Ostatecznie wybrałem wątek Kuchenne sposoby na... ponieważ te kluseczki na pewno zna już każda gospodyni.

    Obrazek
A wątek Tutaj dzielimy się pomysłami na fajne obiadki :arrow: powstał z myślą prezentacji czegoś super wytwornego, o czym dotychczas nie słyszeliśmy.

Tak że moje kluseczki nie są żadną nowością ani rewelacją.
W Internecie znalazłem jedynie ciekawszą wersję polegającą na zamianie mąki na kaszkę mannę...
Zatem jest to jak najbardziej Kuchenny sposób na... kluski leniwe w innym wydaniu! :hyhy:

Z innej beczki.

W internecie na blogu Marzenki , Marzenka przedstawiła CIEKAWY sposób na... zrobienie czekoladowego pucharka!

Źródło poniższego zdjęcia :arrow:

Obrazek
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2015-05-29, 19:02

A żeby było jeszcze ciekawiej to... spojrzymy co Tadek gotuje w garnuszku?

Ale na temat zawartości garnuszka napiszę coś więcej jutro. :lol:
Dzisiaj jedynie możecie myśleć co za COŚ :lol: ;) ugotowałem na obiadek.

1-P1160111.JPG
Żółte paskudztwo? Hi, hi, hi,

    Obrazek
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2015-05-29, 19:14

Halinka napisała:
Spróbuj jeszcze przysmaku węgierskiego Langosze - pokazywałam u nas w obiadkach .

Halinko, nie mogę jakoś znaleźć w obiadkach proponowanego przez Ciebie przysmaku węgierskiego...
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: malina » 2015-05-29, 20:29

tadek pisze:Halinka napisała:
Spróbuj jeszcze przysmaku węgierskiego Langosze - pokazywałam u nas w obiadkach .

Halinko, nie mogę jakoś znaleźć w obiadkach proponowanego przez Ciebie przysmaku węgierskiego...

Jest przepis na str. 3 w obiadkach :hyhy:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2015-05-29, 20:49

Do trzeciego poziomu nie doszedłem Halinko. :lol:
Wspomnianego dania szukałem we wcześniejszych postach.
Panie i panowie...
LANGOSZE placki węgierskie :arrow: proponowane przez Halinkę.Obrazek

Obrazek
Źródło zdjęcia... :arrow: Propozycja podania wykonana przez Halinkę
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: malina » 2015-05-29, 22:29

Sosik był najważniejszy :lol:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Kuchenne sposoby na... wykorzystanie serwatki

Postautor: tadek » 2016-05-01, 13:03

.
HASŁOna dzisiejszy dzień - NIE MARNUJMY ŻYWNOŚCI

Jeżeli nie kupujemy w sklepie mleka UHT tylko świeże (we worku foliowym z kilkudniową datą, lub o przedłużonej przydatności do spożycia), zdarza się tak - szczególnie latem, że takie mleko po prostu - przez wpływ wyższej temperatury na dworze, nam skwaśnieje.

Co robi wiele osób w takim przypadku?
Bez pardonu wylewa je do zlewu. A to jest zwykłe MARNOTRAWSTWO !

Skwaśniałe mleko o ile nie jest w smaku gorzkie, w dalszym ciągu nadaje się do obróbki w kuchni. Możemy zrobić z niego kilka fantastycznych rzeczy.

Pierwszą i podstawową rzeczą jest zrobienie z takiego mleka białego sera.
Wystarczy skwaśniałe mleko wlać do garnka, i na małym ogniu lekko podgrzewając je, doprowadzić do zważenia. Nie pozwólmy mleku się przegotować !
Następnie przelewamy powstałą zawiesinę przez sito, i już mamy serek.

1-P1220330.JPG

Serek widoczny na powyższej jak i poniższej fotografii,
zrobiony został z dwóch litrów skwaśniałego mleka, o zawartości tłuszczu 2%

3-P1220334.JPG

Serek mamy już zrobiony.
Zabierzmy się zatem do wykorzystania serwatki.

2-P1220332.JPG
Serwatka

[list]Cytuję:[list]
(...) Białka serwatkowe zwiększają uczucie sytości przez co ułatwiają kontrolę wagi. Spośród wszystkich białek, w połączeniu z aktywnością fizyczną, wykazują największy efekt spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy talii. Stanowią najlepszy suplement białkowy z najwyższym efektem anabolicznym. Przyspieszają regenerację mięśni po wysiłku i poprawiają sprawność fizyczną. Pozytywnie wpływają na układ krążenia obniżając ciśnienie krwi poprzez blokowanie konwertazy angiotensyny- enzymu odpowiedzialnego za aktywację angiotensyny (ACE) zwężającej naczynia krwionośne. Łagodzą niektóre efekty toksyczne aflatoksyn, zwalczają infekcje. Intensywnie pobudzają wzrost komórek ssaków w szczególności fibroblastów (tkanka łączna właściwa) i przyspieszają gojenie się ran. Działają antynowotworowo w stosunku do kilkunastu nowotworów.

Czytaj dalej... :arrow:


Serwatka jak wiecie, może być wykorzystana do picia, jako zdrowy, orzeźwiający napój...

Ja serwatkę wykorzystam dzisiaj do zrobienia pysznych naleśników, które będą nadziewane między innymi powstałym z skwaśniałego mleka serka, przyrządzonym na słodko.

Na serwatce upiekłem też babkę: :zawstydzony:

4-P1220335.JPG

5-P1220338.JPG
Babka upieczona na serwatce

MOŻNA ? :zdziwko: MOŻNA ! :lol:
Zatem zastanówcie się dwa razy czy dobrze robicie, wylewając skwaśniałe mleko do zlewu.

Wasza rodzinka będzie WAM wdzięczna za podanie niespodziewanych naleśników,
nadziewanymi naturalnym, bez konserwantów serkiem.


1-P1220339.JPG
Serwatka na zdrowie, podana do popicia babeczki.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: malina » 2016-05-01, 13:15

Smacznego Tadeuszku :D
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: Sylwia,Gosia » 2016-05-01, 15:39

Po pierwsze Tadziu,mleko powinno się spożywać to z co najmniej 2,5 % zawartością tłuszczu, gdyż wszystkiego rodzaju odtłuszczone mleka,zawierają niewielkie ilości przyswajalnego przez organizm wapnia,nie mówiąc już o mleku przegotowanym,które traci prawie wszystkie dobrodziejstwa ,wytrącając też znikome substancje szkodliwe.O tym między innymi pisał Tombak.
Tadziu,10 min spacerkiem ,od mojego domu jest gospodarstwo rolne(małe).Oprócz sprzedaży warzyw,sprzedawali też mleko prosto od krowy.Zamawiałam często 5 l ,zanim wlewali do chłodniczej bańki i robiłam serek w domu.Niestety krówki mleczne już kilka lat temu sprzedali i nie mam już serków.Wszystkie mleka sprzedawane jako świeże,kilkudniowe (takie kupuję) ,nie sfermentują się ,gdyż pasteryzowane są w temperaturze do 75 stopni,aby zachować jego wartości, . U mnie takich w woreczku nie ma .Pewnie wszyscy to wiemy,tylko nie zawsze zwracamy na to uwagę.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: mmmm5 » 2016-05-01, 20:08

A ja mam jeszcze inną podpowiedź dla Tadzieńka :hyhy: Jesli nie zdążysz zjeść białego serka i on Ci się zgliwi
w lodówce możesz przesmażyć go z kminkiem i otrzymasz tzw."kiejzę". domowy ser topiony ,którego smród jest tak samo intensywny jak smak.... a jeśli nie zdążysz zjeść kiejzy, to po tak dalekiej drodze pokonanej od skwaśniałego mleka do serka topionego możesz go wywalić na śmieci bo z niego już nic zrobić się nie da :mur:

a może lepiej nie kupować zbyt dużo mleka ?
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4057
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2016-05-01, 21:30

.
Da się i niezjedzony serek wykorzystać, aby się nie zmarnowało Marysiuniu. :serce:
Byle nie był zapleśniały, albo samodzielnie chodzący. ;) :super:
Jak będę widział że nie dam rady go zjeść, wtedy mogę:
- Zamrozić lub podkarmić tym serem sroki, które codziennie odwiedzają moje podwórko.

A co do kupowania zbyt dużej ilości mleka, to ja taki prędki nie jestem.
Te dwie butelki które przerobiłem, kupiłem po okazyjnej cenie - po 1,5 za litr.
Data przydatności kończyła się. :hyhy: Normalna cena za to mleko wynosi 2,90 zł.
Nie wiem co w nie wlazło, ponieważ było ono jak inne homogenizowane i pasteryzowane.
Normalnie tego typu mleko spożywam nawet do trzech dni po utracie przydatności do spożycia. Nawet udaje mi się z niego ugotować - jak mam chęć, kakao. :lol:

Gosiuniu, serek zrobiłem właśnie z pasteryzowanego mleka w 75 stopniach.
Z pasteryzowanego mleka możemy też zrobić kefir, za pomocą kupnego kefiru. :P
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: Sylwia,Gosia » 2016-05-01, 22:58

Marysiu ,jak ja Cię lubię ! :lol:

Tadziu,75 stopni zabija bakterie fermentacyjne , to była jakaś podróbka mleka pasteryzowanego :lol: .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: malina » 2016-05-02, 07:54

Sylwia,Gosia pisze:Marysiu ,jak ja Cię lubię ! :lol:

.

:P nie wyznaje się miłości na tak szerokim forum :zalamany:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza