Kuchenne sposoby na...

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: Krysia » 2014-07-15, 20:46

Tadziu, ślinka mi cieknie, a jestem po kolacji :lol:
Zdolny z Ciebie gość :-D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krysia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4761
Rejestracja: 2009-07-26, 17:22
Lokalizacja: Kraków

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: malina » 2014-07-16, 09:06

Aby babka "wyszła" dobrze z formy stawiam formę na chwilę na ściereczce zmoczonej w zimnej wodzie ,zimne z gorącym paruje /wewnątrz formy/ i nawilża ciasto,które dobrze odkleja się,jeżeli mam formę z kominkiem gąbką mokrą pocieram środek kominka bo tam najmocniej przywiera.To pewnie każda gospodyni wie ,a jeżeli nie............ :D
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5563
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Kuchenne sposoby na... kaszę jaglaną

Postautor: tadek » 2014-07-18, 21:36

:zawstydzony:

Ciekawy pomysł Halinko z moczeniem gorącego wypieku jeszcze siedzącego w formie, w zimnej wodzie.
:super:

W zasadzie ja nie mam problemu ;) z wyciąganiem ciast z formy... no ale wyjątki się zdarzają. :P

Obrazek

Zmieniam temat.

Co powiecie o kaszy jaglanej ugotowanej na mleku, podanej na obiad, z dodatkiem surowej moreli ?

Dzisiaj u mnie był właśnie taki obiad.
Dodatkowo jako kompot do popicia, podany został przecier z jabłek.

1-P1120278.JPG
Kasza jaglana z surową morelą.


Smak kaszy jak dla mnie jest rewelacyjny.
Przepis zaczerpnąłem z Internetu, przez co nie będę powielał tego co dobrze jest napisane, tylko po prostu zacytuję przepis według którego możecie takie danie przyrządzić.

JAK PRZYGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?
Poniższy cytat pochodzi z blogu zatytułowanego:
Obrazek.


Kasza jaglana na mleku z jagodami i płatkami migdałowymi

1 porcja

60g kaszy jaglanej
300 ml mleka
łyżeczka brązowego cukru
dwie garści mrożonych (świeżych) jagód
łyżka płatków migdałowych
szczypta soli

Kaszę jaglaną sparzyć gorącą wodą. Mleko zagotować, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli, a następnie wsypać kaszę. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. W międzyczasie uprażyć płatki migdałowe. Ugotowaną kaszę wymieszać z jagodami, przełożyć do miseczki i posypać płatkami migdałowymi

Czytaj dalej ...

Ja jagody zastąpiłem morelą krojąc ją na małe kawałki, a następnie położyłem na kaszy, po nałożeniu jej na talerz. Pominąłem również dodanie płatków migdałowych.
Nie użyłem również brązowego cukru, potrawę dosłodziłem według swojego uznania białym, niezdrowym cukrem.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7068
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: mmmm5 » 2014-07-18, 22:43

Ja Tadku od kilku lat próbuję przekonać sie do kaszy jaglanej b.b. zdrowej i niestety zawsze mi nie smakuje :kwasny: :kwasny:
Serdeczności przesyłam Maria

Rodzinne włości.
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4056
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: wasilewska101 » 2014-07-19, 06:39

Ja dodaję kaszę jaglaną jak gotuję dynię , smak z dzieciństwa , dynia z kaszą jaglaną i malutkimi pyzami ..
Babcia dawała nam z kaszy jaglanej mamałygę ,kasza ugotowana na mleku na sucho jak mówiła babcia i polana wiśniowym sokiem , wcinaliśmy aż się nam uszy trzęsły , tak zawsze mówił dziadek .. Ale jak wpadło 6 głodnych wnucząt i kilku sąsiadów to wszystko nam smakowało ..
Awatar użytkownika
wasilewska101
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4018
Rejestracja: 2010-01-20, 12:14
Lokalizacja: Jażwiny /Garwolin

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: Krysia » 2014-07-19, 07:53

Ja to nawet mogłabym taką kaszę zjeść, ale mój mąż popatrzyłby się na mnie bardzo dziwnie ;-) :lol:
On nie lubi kaszy w żadnej postaci, niestety.
Pozdrawiam Cię Tadziu, z Ciebie to specjalista od zdrowego żywienia największy na naszym forum. :-D
Awatar użytkownika
Krysia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4761
Rejestracja: 2009-07-26, 17:22
Lokalizacja: Kraków

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: goja.k » 2014-07-21, 07:09

To ja zaproponuję na obiad naleśniki z fasolką szparagową :
Składniki:

5 naleśników
100 g zielonej fasolki szparagowej
5 pomidorów suszonych (w zalewie)
5 plastrów sera żółtego
bazylia, chili
5 łyżek bułki tartej
50 g masła
Zrobić naleśniki. Fasolkę opłukać, usunąć końcówki, wrzucić na posolony 1 łyżeczkę wrzątek. Gotować 10 minut, odcedzić, przestudzić. Na naleśnik ułożyć plaster sera, na niego położyć kolejno: około 7 szt. fasolki, pomidora i posypać bazylią i odrobią chili.
Zwinąć jak krokieta. Najpierw brzegi a potem całość. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć naleśniki i zapiekać z każdej strony na małym ogniu, na rumiany kolor. W tym czasie roztopić masło dodać do niego bułkę tartą, przemieszać od czasu do czasu. Zapiec bułkę na złoty kolor, odstawić. Upieczone naleśniki polewamy bułką z masłem.
Pyszne i proste w przygotowaniu. Można dodać do naleśników plasterki szynki parmeńskiej będą jeszcze lepsze.
Załączniki
P7180008.JPG
P7180005.JPG
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 259
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2014-07-21, 12:08

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

Dla mnie rewelacja ! Twoje danie wygląda fantastycznie !
Danie jest tak proste że aż nie sposób je wymyślić... a Tobie się udało ! :padam:

Małgosiu, czy coś jeszcze zawijasz w naleśniki i pieczesz ?

Obrazek Warzywa strączkowe
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7068
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: elza » 2014-07-21, 15:18

Tadziu, może się ze mną ożenisz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Żart oczywiście.
Ja tak kocham dobre jedzonko,jem ustami i oczami.
Kaszę jaglaną właśnie świeżo wypróbowałam w swojej kuchni,bo nigdy jeszcze jej nie jadłam.Zasmakowała i mi i mojemu synowi.
W głowie mam już pomysł na sałatkę z jej użyciem.
Suszone pomidorki,kasza jaglana,świeży ogórek i szczypiorek.Wszystko posiekane i wymieszane z kaszą jaglaną.Doprawione zalewą od pomidorków.Będzie super smakowała,jestem pewna.
Igowy przepis na naleśniki też super,ale syn nie ruszy fasolki.
Całe życie wcinał fasolkę,aż mu się uszy trzęsły,kilka lat temu coś mu odbiło i od tamtej pory nie tknie ani fasolki a ni kukurydzy.
Ja naleśniki robię z szynką i serem żółtym,jak chcę na ostro a, gdy mam ochotę na słodko to z bananami i nutella.
Są boskie,ale syte jak diabli.
Eliza - Działka to moje życie
Działka Elizy po harówce
Awatar użytkownika
elza
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-09-25, 22:40
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: goja.k » 2014-07-22, 06:34

tadek pisze::zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

Dla mnie rewelacja ! Twoje danie wygląda fantastycznie !
Danie jest tak proste że aż nie sposób je wymyślić... a Tobie się udało ! :padam:

Małgosiu, czy coś jeszcze zawijasz w naleśniki i pieczesz ?

Obrazek Warzywa strączkowe


Dziękuję Tadziu, no ja to jestem troszkę kulinarna. Mam kilka przepisów na blogu ale się reklamować nie będę. Co uznaję za fajne to Wam wrzucam tutaj. Co do pieczenia... mało piekę ponieważ miałam w ciąży problemy z cukrem. Na tą chwilę cukrzycy nie mam ale muszę uważać na słodycze, biały chleb i pierogi. Podnoszą poziom glukozy. Ostatnio robiłam ruskie pół na pół z grahamki i tortowej koniecznie wypróbujcie - bardzo fajne i smaczne :)

Elizko ale fajny pomysł z bananami i nutellą muszę wypróbować, pewnie moje szkraby się skuszą. Kochają słodycze :)
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 259
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: elza » 2014-07-22, 11:29

Gosieńko ja je uwielbiam.Gorącego naleśnika smaruję nutellą i na to banan w plasterkach,zwinąć i po robocie. Smakują obłędnie a przy okazji dostarczają dużo energii.
Eliza - Działka to moje życie
Działka Elizy po harówce
Awatar użytkownika
elza
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-09-25, 22:40
Lokalizacja: Gdynia

Kuchenne sposoby na... cebulkę

Postautor: tadek » 2015-01-09, 21:27

    Obrazek
W wątku Małgosi zatytułowanym a na mojej działce... - KLIK ...,
Janinka podała ciekawy - Kuchenny sposób na... surową cebulkę:
Janinka pisze:Tadku cebulkę posól, polej oliwą i niech trochę postoi ,później można ją jeść od razu bo jest miękka albo wymieszać z innymi warzywami .. Ja lubię z pomidorem i pekinką ..
Znajoma trochę ją soli i wykręca w papierze też robi się miękka tak samo robi z papryką .

Żródło cytatu ...

    Obrazek
Cebula szalotka - uprawa, zastosowanie
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7068
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Kuchenne sposoby na...jajko w koszulce

Postautor: malina » 2015-02-18, 11:51

Tak metodą gotuję jajko jak na załączonych zdjęciach , zapytacie dlaczego nie na miękko w skorupce - no nie , bo nie lubię jak mi nitki kogutów plączą się między zębami , wcześniej je usuwam . Takie jajka podaję na ugotowaną skorzonerę polaną sosem na to jajko w koszulce i sałata mix prosto z grządki , no i inaczej podane . Zaczęłam sobie dogadzać , przestałam przejmować się różnorakimi niedomaganiami i dogadzam sobie jak mogę , do tego upiekłam chleb bezglutenowy aby nie było wzdęć . Nie zrobiłam zdjęcia początkowego przygotowania , uciąć kwadratowy kawałek folii spożywczej , posmarować oliwą i zwinąć ,zabezpieczyć klamerką , drugą przypinam żeby nie wpadł pakunek do garnka .Gotuję 5 minut
Załączniki
CAM00378.jpg
CAM00379.jpg
CAM00380.jpg
CAM00381.jpg
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5563
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tworek » 2015-05-18, 18:22

Ja polecam to szybkie i niezwykle łaetwe oraz smaczne ciasto :)

2 szklanki (400 g) cukru kryształu
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
225 g masła
1/4 szklanki (20 g) gorzkiego kakao
1 szklanka (235 ml) wody
1/2 szklanki (120 ml) maślanki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich, posiekanych
W rondelku wymieszać kostkę masła z 1/4 szklanki kakao i wodą. Gotować na wolnym ogniu, do momentu, aż masło się rozpuści.
W misce wymieszać cukier, mąkę, sodę i cynamon. Dodać mieszaninę z kakao i wszystkie składniki połączyć. Jajka ubić z maślanką i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać wanilię. Ciasto przełożyć do nienatłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 20 minut.
Polewa:
Na 5 minut przed końcem pieczenia, w rondelku rozpuścić masło z kakao i mlekiem. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić i wymieszać z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą i gładką masę. Natychmiast rozsmarować na gorącym cieście i posypać orzechami.
tworek
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 5
Rejestracja: 2015-05-18, 18:06

Re: Kuchenne sposoby na...

Postautor: tadek » 2015-05-18, 18:39

No przepis na ciasto jest dość ciekawy.
A jak z jego słodkością ? :|
Czy nie jest przesadą dać po równo mąki i cukru ?

A jak położył bym po wylaniu ciasta na blaszkę, powiedzmy rabarbar który akurat posiadam, to nie będzie przesadą? :oczami:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7068
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza