Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230zł!

Zajrzyj tu aby sprawdzić czy aktualnie nie toczą się jakieś konkursy :-)

Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230zł!

Postautor: rafaloku » 2012-02-26, 00:14

Niezmiernie miło mi poinformować o rozpoczęciu nowego konkursu na naszym forum. Jest to konkurs niezwykły, jakiego jeszcze u nas nie było! A to za sprawą nagrody głównej, którą jest udział w praktycznym szkoleniu z zakładania ogrodów o wartości 1230zł! Poza tym pula nagród dodatkowych jest też wyjątkowo duża. Tylu nagród i o taaaakiej wartości jeszcze u nas nie było! Wszystkich zarejestrowanych na forum zapraszam do udziału, a sponsorom nagród bardzo dziękuję za tak miły gest :-D

Regulamin konkursu:

1) W konkursie udział mogą brać osoby zarejestrowane na forum. Osoby nieposiadające konta na forum, prosimy o rejestrację.

2) Konkurs rozpoczyna się w dniu 25 lutego 2012 roku w momencie opublikowania niniejszego wątku, a kończy 20 marca o godzinie 24:00 wg czasu wyświetlanego na forum. Odpowiedzi udzielone po tej godzinie nie będą brane pod uwagę.

3) Odpowiedzi na pytanie konkursowe należy udzielać na forum w niniejszym wątku poprzez funkcję "odpowiedz". Odpowiedzi wysyłane na email, PW lub wpisywane w innych tematach NIE BĘDĄ brane pod uwagę.

4) Odpowiedzi nie będą widoczne do momentu zakończenia konkursu (posty będą czekać na zaakceptowanie przez Administratora). Po zakończeniu konkursu, w dniu 21 marca 2012 wszystkie odpowiedzi zostaną wyświetlone na forum.

5) 1 użytkownik może umieścić tylko 1 post z odpowiedzią.

6) Po zakończeniu konkursu Administrator forum zamknie wątek i poda poprawną odpowiedź.

7) W ciągu 48 godzin od zakończenia konkursu odbędzie się losowanie nagród. Nagrody zostaną wylosowane pośród osób, które udzieliły poprawnych odpowiedzi na pytania konkursowe (należy odpowiedzieć poprawnie na wszystkie pytania).

8) Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na przekazanie swoich danych adresowych i adresów email fundatorom nagród. O podanie adresów do wysłania nagród osoby wylosowane zostaną poproszone po zakończeniu konkursu.

9) Nagrody

NAGRODA GŁÓWNA
Udział w praktycznym, dwudniowym szkoleniu z budowy ogrodów, organizowanym przez Gordo Studio. Termin szkolenia: 12-13.04.2012, Warszawa. Wartość nagrody to 1230 zł!
To jedyne takie w Polsce praktyczne szkolenie, które odbędzie się na placu budowy ogrodu :ok:
Więcej informacji o szkoleniu na stronie fundatora nagrody:
http://gordostudio.pl/7_1_116/artykuly/ ... yczne.aspx
oraz pod nr tel. 0 519 619 519
Obrazek


NAGRODY DODATKOWE

3 zestawy roślin cebulowych. Każdy zestaw o wartości około 50 zł. Nagroda ufundowana przez sklep internetowy ŚwiatCebul.pl
Obrazek

3 zestawy GRZYBOWA MICHA ufundowane przez sklep internetowy Gadar.pl
ObrazekObrazek

Oleander czerwony (Nerium oleander) "Rojo Red" (zobacz) oraz 2 zestawy po 5 nasion Agawy macroacantha (zobacz) ufundowane przez Oaza-Palmy.pl
Obrazek

1 zestaw 5-ciu traw ozdobnych, ufundowany przez Pana Mariusza Surowińskiego, właściciela sklepu OgrodyTraw.eu oraz autora encyklopedii traw ozdobnych Trawy.eu

3 koszulki T-shirt z logo PoradnikOgrodniczy.pl, ufundowane przez administratora forum.
Obrazek

W sumie zatem nagrodzimy 11 osób (nagroda główna + 10 nagród dodatkowych).

Uwaga: Jeżeli ktoś nie będzie mógł wziąć udziału w szkoleniu, które jest nagrodą główną, prosimy o podanie takiej informacji pod odpowiedziami na pytania testowe. Zależy nam aby nagrodę otrzymała osoba, która rzeczywiście weźmie udział w szkoleniu. Osoby zainteresowane koszulkami proszę o podanie pod odpowiedziami konkursowymi rodzaju (damska/męska) i rozmiaru koszulki (S, M, L, XL, XXL), np. Damska L

10) Zadanie konkursowe

Podaj odpowiedzi na 10 pytań dotyczących projektowania i pielęgnacji ogrodów. Każde pytanie ma jedną odpowiedź poprawną. Odpowiedzi proszę podawać przypisując do numerów pytań litery z właściwymi odpowiedziami, np. 1c, 2b itd.

1. Z glebą kwaśną mamy do czynienia, gdy:
a) odczyn pH gleby jest większy niż 7
b) odczyn pH gleby jest niższy niż 7
c) po roztarciu w dłoni nie zabrudzi palców

2. Zakładając ogród japoński, możemy posadzić w nim:
a) azalie, różaneczniki i klon palmowy
b) palmy, paprocie drzewiaste i kaktusy
c) rojniki, rozchodniki i smagliczkę skalną

3. O jakiej porze dnia podczas upalnego lata najlepiej podlewać rośliny:
a) wczesnym rankiem, zanim wzejdzie słońce lub późnym wieczorem
b) w południe, gdy słońce najbardziej nagrzewa ogród
c) po południu, gdyż wtedy rośliny są najbardziej wysuszone

4. Zgodnie z prawem budowlanym, pozwolenia na budowę nie wymaga budowa przydomowych basenów i oczek wodnych:
a) o głębokości do 3 metrów
b) o powierzchni do 30 m kw.
c) o powierzchni poniżej 100 m kw.

5. Zgodnie z prawem budowlanym i regulaminem ROD na terenie ogrodów działkowych pozwolenia na budowę nie wymaga budowa altan:
a) które nie są podpiwniczone
b) budowanych z drewna
c) o powierzchni zabudowy do 25 m kw.

6. Zasady biodynamiki mówią o:
a) sadzeniu w ogrodzie wyłącznie roślin, które występują w okolicy w środowisku naturalnym
b) korzystaniu z kalendarza księżycowego
c) siewie wyłącznie certyfikowanych nasion ekologicznych

7. Ogród monochromatyczny to:
a) ogród, w którym dominuje jedna barwa
b) ogród, w którym sadzi się tylko rośliny kwitnące o jednej porze roku
c) ogród, w którym uprawia się wyłącznie iglaki

8. Alpinarium można nazwać także:
a) ogrodem wodnym
b) ogrodem skalnym
c) ogrodem śródziemnomorskim

9.Ekobasenem nazywamy:
a) staw kąpielowy z filtrem roślinnym
b) basen tradycyjny z filtrem piaskowym
c) wannę z hydromasażem

10. Wertykulacja trawnika jest zabiegiem:
a) odkwaszającym podłoże trawników
b) łączącym wyczesywanie martwych roślin z płytkim nacinaniem powierzchni darni
c) łączącym intensywne podlewanie z nawożeniem trawnika

Życzę miłej zabawy!
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1577
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: sankali » 2012-02-26, 10:47

1.b
2.a
3.a
4.b
5.c
6.b
7.a
8.b
9.a
10.b
sankali
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 8
Rejestracja: 2012-02-05, 20:48

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: Roma » 2012-02-26, 13:01

1a
2a
3a
4b
5c
6b
7a
8b
9a
10b
Nie jestem zainteresowana szkoleniem.
Awatar użytkownika
Roma
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 441
Rejestracja: 2011-09-17, 01:21
Lokalizacja: Kociewie

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: truskaweczka » 2012-02-26, 13:44

Odpowiedzi:
1. b
2. a
3. a
4. b
5. c
6. b
7. a
8. b
9. a
10. b

Nie będę mogła wziąć udziału w szkoleniu.
truskaweczka
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 16
Rejestracja: 2011-01-01, 16:27

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: edyta_mi » 2012-02-26, 14:42

1b
2a
3a
4b
5c
6b
7a
8b
9a
10b
Awatar użytkownika
edyta_mi
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1093
Rejestracja: 2011-01-22, 22:58
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: saba » 2012-02-26, 18:07

1b,2a,3a,4b,5c,6b,7a,8a,9a,10b
Awatar użytkownika
saba
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 457
Rejestracja: 2010-09-10, 23:12
Lokalizacja: Małopolska na pograniczu ze Śląskiem

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: aniątko » 2012-02-26, 19:23

1b
2a
3a
4b
5c
6b
7a
8b
9a
10b
nie mam możliwości wzięcia udziału w szkoleniu.
aniątko
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 243
Rejestracja: 2010-09-05, 11:45
Lokalizacja: Małopolska/Myślenice

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: rzepcia » 2012-02-27, 10:23

1b, 2a, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8b, 9a, 10b,
W szkoleniu na pewno nie będę mogła wziąć udziału, gdyż będę mieć wtedy malutkiego miesięcznego chłopczyka w domku:) ale zestaw roślin jak najbardziej by mi się przydał w moim zakładanym ogrodzie.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ciekawy konkurs
Kasia
Awatar użytkownika
rzepcia
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 13
Rejestracja: 2011-02-24, 16:44

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: Chryzokola » 2012-02-27, 10:40

Witam!

Odpowiedzi na pytania konkursowe:
1. b - odczyn pH gleby jest niższy niż 7
2. a - azalie, różaneczniki i klon palmowy
3. a - wczesnym rankiem, zanim wzejdzie słońce lub późnym wieczorem
4. b - o powierzchni do 30 m kw.
5. c - o powierzchni zabudowy do 25 m kw.
6. b - korzystaniu z kalendarza księżycowego
7. a - ogród, w którym dominuje jedna barwa
8. b - ogrodem skalnym
9. a - staw kąpielowy z filtrem roślinnym
10. b - łączącym wyczesywanie martwych roślin z płytkim nacinaniem powierzchni darni

Pozdrawiam!
Chryzokola
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 1
Rejestracja: 2012-02-27, 10:21

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: ulas » 2012-02-27, 13:41

1b, 2a, 3a, 4a, 5c, 6b, 7a, 8b, 9a, 10b
ulas
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 1
Rejestracja: 2012-02-27, 12:50

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: lanka » 2012-02-27, 13:54

Odpowiedzi na pytania:
1 b
2 a
3 a
4 b
5 c
6 b
7 a
8 b
9 a
10 b
Awatar użytkownika
lanka
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 17
Rejestracja: 2012-02-02, 20:38

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: nemezis850 » 2012-02-27, 14:33

1 b
2 a
3 a
4 b
5 c
6 b
7 a
8 b
9 a
10 b
nemezis850
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 2
Rejestracja: 2008-01-25, 23:38
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: piwonia » 2012-02-27, 20:57

W szkoleniu niestety nie mogę wziąć udziału,
a moje odpowiedzi na konkursowe pytania to:
1a
2a
3a
4b
5c
6b
7a
8b
9a
10b
Pozdrawiam - Wiesia
zapraszam
Awatar użytkownika
piwonia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1633
Rejestracja: 2007-12-27, 11:02
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: Joanna68 » 2012-02-28, 10:41

Odpowiedzi konkursowe : 1b,2a,3a,4b,5c,6b,7a,8b,9a,10b.

Pozdrawiam

Joanna
Joanna68
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 1
Rejestracja: 2012-02-28, 10:26

Re: Konkurs: Zakładanie ogrodu - wygraj szkolenie warte 1230

Postautor: wiolarosiak » 2012-02-28, 10:43

1b
2a
3a
4b
5c
6b
7a
8b
9a
10b
wiolarosiak
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 1
Rejestracja: 2012-02-28, 10:16

Następna

Wróć do Konkursy dla forowiczów