Komunikaty o błędach

Regulamin forum i rozwiązania problemów w korzystaniu z forum, a także Wasze opinie na temat działania forum.

Komunikaty o błędach

Postautor: rafaloku » 2015-03-27, 10:25

Proszę o informację komu i jak często pojawiają się komunikaty o błędach, np. gdy chcecie wysłać post pojawia się błąd bazy danych. Proszę przy tym o informację z jakich urządzeń/systemów korzystacie. Chodzi mi o to czy jest to komputer/laptop/tablet/smartfon i np. windows/android/iOS itp., ewentualnie może ktoś ma problemy korzystając z forum w konkretnych godzinach.

Chodzi mi o to, że są osoby które zgłaszają takie problemy, a mi ciężko zidentyfikować przyczynę, gdyż u mnie wszystko śmiga jak należy (z wyjątkiem awarii która rzeczywiście była w ciągu dnia dwa dni temu). Próbuję więc dociec w jakich konkretnych przypadkach występują te problemy aby pokazać to programistom.
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1581
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Sylwia,Gosia » 2015-03-27, 17:21

Witam i dziekuje za utworzenie tego dzialu.Mam nadzieje,ze bedziesz mógl przeczytać mój post.Glówny problem to ten,ze od 2 dni ,na 10 napisanych postów ,udaje mi sie wyslać max 2.Nie wiem czy ten post dojdzie do ciebie.Korzystam ze smartfona Nokia Lumia 620. Powtórze jeszcze to co pisalam w e-mail : w momencie wysylania postu w lewym górnm rogu ukazuje sie napis"Blad ogólny. Podczas pobierania tej strony wystapil blad bazy danych (kontakt z administratorem witryny)" i podany link.. Drugi problem z którym sie borykam to wyslanie zdjeć ,które mam w smartfonie.Wedlug wskazówek ,które znalazlam na forum ,po treści postu naciskam"Dodaj zalacznik" i...zakladka sie nie otwiera.Nic nawet nie drgnie.Na poczatku sadzilam,ze to brak moich kompetencji przeszkadza mi w swobodnym poruszaniu sie na forum,ale po wielu probach mysle ,ze to coś wiecej.To wspaniale forum! zal byloby mi z niego rezygnować.Pozdrawiam i dziekuje za zyczliwa pomoc.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: rafaloku » 2015-03-27, 21:19

Dzięki za info. W najbliższych dniach potestuję działanie na różnych smartfonach. Jeżeli ktoś na smartfonie jeszcze ma podobne problemy, proszę o wpis :padam:
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1581
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: tadek » 2015-03-27, 21:49

Po przeczytaniu Twojego postu Rafale, tak pomyślałem o problemie jaki spotyka mnie podczas wysyłania odpowiedzi z tabletu z Androidem... chociaż ten problem przypisał bym bardziej do mało wydajnego systemu tabletu lub jego przegrzania. :niepewny:
:zdziwko: O co chodzi.
Wielokrotnie zdarzyło mi się że po napisaniu postu miałem tylko jedno wyjście. Wysłać post bez przejrzenia go w podglądzie. Jeżeli wybierałem podgląd, tablet momentalnie po jego wyświetleniu powieszał się, nie reagując na żadne polecenia.
Reagował tylko na całkowite wyłączenie co skutkuje z każdym razem zgubieniem nie wysłanego i nie zapisanego postu.
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Sylwia,Gosia » 2015-03-28, 17:19

Rafale ,nie wiem czy ta informacja sie przyda: 5 minut temu nie moglam wyslać postu na "Poznajmy sie",a zaraz potem wyslalam post na "Hobby". Wczoraj od popoludnia równiez udalo mi sie coś wyslac.Natomiast jeśli chodzi o wysylanie zdjeć ,to nadal bez powodzenia.Mam nadzieje,ze ten post równiez dojdzie.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Iga51 » 2015-03-28, 22:32

Gosiu, w pewnym sensie współczuję Ci, że możesz kontaktować się z nami tylko za pomocą smartfona. Ja na smartfonie tylko czytam forum. Leżąc w szpitalu chciałam pisać na forum, ale zupełnie bez powodzenia (tym bardziej, że nie cierpię pisać na telefonie). Też nie mogłam wysyłać zdjęć i czytać postu na podglądzie. Telefon od razu mi się zawieszał. Otwierałam go więc, wyjmowałam baterie, wkładałam ponownie, uruchamiałam telefon od nowa, żebym chociaż mogla przyjmować rozmowy, czy czytać forum, bo z internetem (z przeglądarką) nie mam żadnego problemu.
W swoim smartfonie mam zaktualizowanego Androida, ale nic mi to nie daje.
Może Rafał znajdzie jakieś wytłumaczenie tego problemu.
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Merghen » 2015-03-28, 22:45

Ja używam fablet i bez problemu piszę i wysyłam zdjęcia które mam w google plus albo jak kto woli na dawnej picassa...choć muszę przyznać, że nie próbowałam dodawać zdjęć przez załącznik. Może nie jest to za wygodne ale idzie się przyzwyczaić. Mój działa na androidzie 4.2.
Awatar użytkownika
Merghen
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 2345
Rejestracja: 2010-09-01, 07:22
Lokalizacja: Małopolska

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Sylwia,Gosia » 2015-03-28, 23:54

Dziekuje dziewczyny za empatie.Dobrze jest wiedzieć ,ze w swojej bezsilności nie jesteśmy sami.Pisanie na smartfonie nie jest zbyt wygodne,a ja do tego jestem kompletna ignorantka ,prawie wogóle nie korzystalam z internetu. Tym bardziej czuje sie zagubiona. Moja Nokia nie jest androidem i nie bardzo wiem gdzie sie zwrócić o pomoc .Dzwonilam juz do mojego operatora kom.ale powiedzieli mi ,ze musze sie zwrócić do serwisu? W domu internet nie dziala i prawdopodobnie jest to wina modemu. Musze to zalatwić,a potem nareszcie mam doping zeby kupić laptopa,tylko to potrwa. Jeśli ten post dotrze ,to chcialam uprzedzić ,ze jeśli nie odpiwiem,na jakiś post(tak jak Petrusowi dzisiaj),to znaczy po prostu,ze nie jestem w stanie go wyslać.Z góry przepraszam. Za to na szczeście moge zawsze czytać i ogladać. No ,troszke nie fajnie ,bo czuje sie wylaczona z dyskusji.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Iga51 » 2015-03-28, 23:57

Gosiu, cierpliwości. Wszystko będzie dobrze. A my tu o Tobie nie zapominamy. Rafał na pewno coś poradzi.
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Sylwia,Gosia » 2015-03-30, 00:20

Dzisiaj robiac duze przerwy udalo mi sie wyslać sporo postów,za wyjatkiem kilku porazek.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: rafaloku » 2015-03-30, 09:38

Coś pewnie poprawimy w tym zakresie ale to potrwa, bo muszę znaleźć inną firmę, która to poprawi. Nie chcę już korzystać z tej, która robiła obecną szatę graficzną poradnika i forum. Wydębienie od nich wszystkich poprawek to droga przez mękę - udają, że nie widzą, że czegoś nie zrobili. A jak coś poprawią, to psuje się coś innego...

Ostatecznie starałem się aby forum dobrze wyglądało i działało przede wszystkim na komputerach i laptopach, bo jednak z tego typu urządzeń korzysta najwięcej osób. Ze smartfona na pewno lepiej się korzysta niż na poprzedniej szacie graficznej ale na ile jest to wygodne zależy też od samego smartfona, jego możliwości i wielkości wyświetlacza.

Mam ograniczone możliwości testowania strony na smartfonie, a raczej na wielu różnych smartfonach żeby porównać ale rzeczywiście, o ile sam poradnik jest ok, to forum na wielu urządzeniach nie wygląda tak jak powinno, przyciski nawigacyjne są zbyt małe itp (tzn. nie wygląda tak jak miało wyglądać i tak jak myślałem że wygląda). Ostatnio posprawdzałem na różnych telefonach znajomych i rzeczywiście różnie z tym bywa. Kompletnie nie wiem dlaczego na różnych urządzeniach różnie to wygląda, na ile to ustawienia w przeglądarce smartfona a na ile rzeczywiście wina po stronie forum.

Co do wstawiania zdjęć jako załącznik, skoro działa to na komputerach i tabletach, prawdopodobną przyczyną w smartfonach jest po prostu zbyt mała wydajność/moc tych urządzeń i dlatego się zawiesza podczas wgrywania zdjęcia. Dla osób korzystających ze smartfona pozostaje wstawianie zdjęć przez picasa itp. Problem będę próbował rozwiązać ale jak wspomniałem nie będzie to "od ręki".
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1581
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Danka » 2015-03-30, 09:41

A ja przed chwilą miałam problem z umieszczeniem linka w [youtube][/youtube]. Po prostu nie działa. Wczoraj nie było tego problemu. Sam link bez nawiasów działa ;-)
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12958
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: malina » 2015-03-30, 09:41

Witaj Rafale - chciałam wysłać zdjęcie przez "dodaj załącznik " , ale nie ma żadnej reakcji łapką na to hasło , mam laptopa . Gdzie problem ? Pozdrawiam
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5593
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: rafaloku » 2015-03-30, 13:43

Ciężko mi się odnieść do dwóch ostatnich postów Danki i Maliny, gdyż sprawdzałem linki youtube i wstawianie zdjęć na 2 różnych laptopach z różnymi przeglądarkami/rozdzielczościami ekranów i wszędzie to działa poprawnie.
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
 
Posty: 1581
Rejestracja: 2007-12-06, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Komunikaty o błędach

Postautor: Danka » 2015-03-30, 15:04

rafaloku pisze:Ciężko mi się odnieść do dwóch ostatnich postów Danki i Maliny, gdyż sprawdzałem linki youtube i wstawianie zdjęć na 2 różnych laptopach z różnymi przeglądarkami/rozdzielczościami ekranów i wszędzie to działa poprawnie.

Jeszcze raz wszystko sprawdziłam i rzeczywiście działa ale muszę kopiować adres linku filmiku. Wcześniej kopiowałam adres podany przez "udostępnij". Może w moich ustawieniach coś się pozmieniało, bo teraz korzystam tylko z laptopa ;-)
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12958
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Następna

Wróć do Regulamin, Ogłoszenia Admina, Instrukcje, Opinie