Grill- potrawy mięsne i nie tylko
Grill- potrawy mięsne i nie tylko
Poniższy przepis zamieściłam na stronie z opisem ogrodu, ale Gosia podpowiedziała mi, żebym go przeniosła do przepisów, co niniejszym czynię
Przepis pochodzi z programu "Maja w ogrodzie" (chyba....):
Lekko twarde gruszki należy obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć pestki. W miejsce wydrążenia wsypać trochę cukru waniliowego. Każdą połówkę zawinąć w folię i piec na grillu do miękkości. Pycha - polecam!!! Przepis sprawdzony przez moją rodzinę i przyjaciół
Zapraszam do wpisywania własnych ciekawych (i prostych!!!) przepisów na potrawy z grilla
Przepis pochodzi z programu "Maja w ogrodzie" (chyba....):
Lekko twarde gruszki należy obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć pestki. W miejsce wydrążenia wsypać trochę cukru waniliowego. Każdą połówkę zawinąć w folię i piec na grillu do miękkości. Pycha - polecam!!! Przepis sprawdzony przez moją rodzinę i przyjaciół
Zapraszam do wpisywania własnych ciekawych (i prostych!!!) przepisów na potrawy z grilla
Amatorka...z sercem do roślin!!!
- Ania Zielonka
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 290
- Rejestracja: 2008-09-16, 17:10
Ja w podobny sposób robię jabłka z grilla:
wydrążone połówki jabłek układam na folii posypuje zwykłym cukrem i cynamonem, zawijam folie i piekę do miękkości. Dla smakoszy bardziej słodkiego po ułożeniu i rozwinięciu folii na talerzu posypuje tartą czekoladą, albo powidłami śliwkowymi.
Smacznego
Szczególnie moje dzieci przepadają za tym smakołykiem, czasami robię to też w piekarniku
wydrążone połówki jabłek układam na folii posypuje zwykłym cukrem i cynamonem, zawijam folie i piekę do miękkości. Dla smakoszy bardziej słodkiego po ułożeniu i rozwinięciu folii na talerzu posypuje tartą czekoladą, albo powidłami śliwkowymi.
Smacznego
Szczególnie moje dzieci przepadają za tym smakołykiem, czasami robię to też w piekarniku
taaa Grilowanie mmm Mój M lubi kompozycje z Bananem. Nacinasz bananka wkładasz czekoladę ile tam się uda. Zawijasz w sreberko i na grilla. Ja tam nie za bardzo przepadam za bananami ani za czekoladą ale jemu smakuje i się tym zajada.
Ja tam wole np chleb pieczony na grillu i następnie wcieram w niego czosnek (trze się jak na tarce) i potem pomidorem nacieram i posypuje solą i polewam troszkę oliwą z oliwek pyyyyychota Oczywiście jeżeli ktoś lubi czosnek
Podobnie robię z cukinią lub papryką. Kroje w paseczki albo talarki albo kto jak woli. Tylko wtedy nie nacieram czosnkiem tylko robię taki jakby sosik z oliwy z oliwek czosnku pietruszki, soli itp itd(co kto lubi do smaku) polewam na tacy i też pychotka
Ja tam wole np chleb pieczony na grillu i następnie wcieram w niego czosnek (trze się jak na tarce) i potem pomidorem nacieram i posypuje solą i polewam troszkę oliwą z oliwek pyyyyychota Oczywiście jeżeli ktoś lubi czosnek
Podobnie robię z cukinią lub papryką. Kroje w paseczki albo talarki albo kto jak woli. Tylko wtedy nie nacieram czosnkiem tylko robię taki jakby sosik z oliwy z oliwek czosnku pietruszki, soli itp itd(co kto lubi do smaku) polewam na tacy i też pychotka
=>Moje Pole<=-Wiola
- Ania Zielonka
- Zagorzały dyskutant
- Posty: 290
- Rejestracja: 2008-09-16, 17:10
No to się zaczęło, slinotok w pełni
Moje dzieciaki lubią jeszcze szaszłyki:
na plaster boczku wędzonego (parzonego)układam ser zółty i śliwkę suszoną, a potem zawijam w rulonik i nadziewam na patyk do szaszłyków ---->>> i na grilla (na jednym takim patyku mieszczą się trzy - cztery takie zawijaki)
Smacznego
Moje dzieciaki lubią jeszcze szaszłyki:
na plaster boczku wędzonego (parzonego)układam ser zółty i śliwkę suszoną, a potem zawijam w rulonik i nadziewam na patyk do szaszłyków ---->>> i na grilla (na jednym takim patyku mieszczą się trzy - cztery takie zawijaki)
Smacznego
- zielino mi
- Witamy na forum!
- Posty: 14
- Rejestracja: 2008-01-25, 12:40
Potrawy z grilla
Co prawda pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, ale mam nadzieję, że taki stan wiecznie trwać nie będzie i doczekamy się ciepłych dni i wieczorów, które chętnie spędzimy ze znajomymi czy w gronie rodzinnym przy grillu.
Dlatego chciałabym zachęcić do dzielenia się przepisami swoich ulubionych dań z grilla.
Jako, że to forum ogrodnicze zacznę od dań, do których produkty znajdziemy na własnej działce.
Ziemniaki z serkiem ziołowym
6 dużych ziemniaków
kilka gałązek natki pietruszki
olej do smarowania
Serek ziołowy:
opakowanie serka homogenizowanego (20 dag)
po pól łyżeczki świeżych posiekanych lub po pół łyżeczki suszonych ziół (bazyli, tymianku, oregano)
ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz, sól.
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, posmarować olejem, zaqwinąć w folię i piec między rozżażonymi węgielkami, kilkakrotnie odwracając. Można również ziemniaki podgotować w mundurkach, posmarować olejem, zawinąć w folię i upiec na grillu. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, połączyć z serkiem, ziołami i pieprzem. Ziemniaki wyjąć, folię rozchylić, naciąć na krzyż, podawać z serkiem ziołowym, udekorowane pietruszką.
Bakłażany nadziewane
3 bakłażany
olej do smarowania, sól.
Nadzienie:
miąższ z bakłażanów
cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju
3 łyżeczki tartej bułki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki mielonej papryki
2 liście laurowe
szczypta cukru
świeżo zmielony pieprz
Bakłażany umyć, odciąć łodyżki, przekroić wzdłuż na pół, wybrać miąższ, tak by przy skórce pozostało około 0,5 cm, lekko posolić, odstawić na 40 min, następnie opłukać, osuszyć i posmarować skórkę olejem. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, miąższ z bakłażanów drobno pokroić. Na rozgrzany tłuszcz włożyć cebulę, czosnek i liście laurowe, udusić. Wyjąć liście laurowe. Dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Bakłażany napełnić farszem, zawinąć w folię i upiec na kratce grillowej.
I może jeszcze jeden prościutki przepis, ale danie bardzo smaczne.
Marchewki pieczone
50 dag średnich marchewek,
olej do smarowania,
Marchewki obrać, umyć, osuszyć, posmarować olejem. Ułożyć na grillu i piec, często obracając, aż się przyrumienią, a w środku będą miękkie. Na kilka minut przed końcem pieczenia można je posmarować ostrym sosem grillowym. Ale i bez tego są bardzo smaczne.
Dlatego chciałabym zachęcić do dzielenia się przepisami swoich ulubionych dań z grilla.
Jako, że to forum ogrodnicze zacznę od dań, do których produkty znajdziemy na własnej działce.
Ziemniaki z serkiem ziołowym
6 dużych ziemniaków
kilka gałązek natki pietruszki
olej do smarowania
Serek ziołowy:
opakowanie serka homogenizowanego (20 dag)
po pól łyżeczki świeżych posiekanych lub po pół łyżeczki suszonych ziół (bazyli, tymianku, oregano)
ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz, sól.
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, posmarować olejem, zaqwinąć w folię i piec między rozżażonymi węgielkami, kilkakrotnie odwracając. Można również ziemniaki podgotować w mundurkach, posmarować olejem, zawinąć w folię i upiec na grillu. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, połączyć z serkiem, ziołami i pieprzem. Ziemniaki wyjąć, folię rozchylić, naciąć na krzyż, podawać z serkiem ziołowym, udekorowane pietruszką.
Bakłażany nadziewane
3 bakłażany
olej do smarowania, sól.
Nadzienie:
miąższ z bakłażanów
cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju
3 łyżeczki tartej bułki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki mielonej papryki
2 liście laurowe
szczypta cukru
świeżo zmielony pieprz
Bakłażany umyć, odciąć łodyżki, przekroić wzdłuż na pół, wybrać miąższ, tak by przy skórce pozostało około 0,5 cm, lekko posolić, odstawić na 40 min, następnie opłukać, osuszyć i posmarować skórkę olejem. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, miąższ z bakłażanów drobno pokroić. Na rozgrzany tłuszcz włożyć cebulę, czosnek i liście laurowe, udusić. Wyjąć liście laurowe. Dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Bakłażany napełnić farszem, zawinąć w folię i upiec na kratce grillowej.
I może jeszcze jeden prościutki przepis, ale danie bardzo smaczne.
Marchewki pieczone
50 dag średnich marchewek,
olej do smarowania,
Marchewki obrać, umyć, osuszyć, posmarować olejem. Ułożyć na grillu i piec, często obracając, aż się przyrumienią, a w środku będą miękkie. Na kilka minut przed końcem pieczenia można je posmarować ostrym sosem grillowym. Ale i bez tego są bardzo smaczne.
Gosiu, dziękuję za przepis na marchewki z grilla Przeróżne rzeczy już grillowałam, ale jakoś nie pomyślałam, żeby rzucić na ruszt marchewki.
Z warzyw uwielbiam pieczarki i paprykę z grilla, z owoców banany z czekoladą , z serów camembert, z pieczywa chleb tostowy i ryżowy, a mięs nie jadam.
Tak w środku zimy, to może nie jest najstosowniejszy temat, ale z drugiej strony, lepiej popatrzyć na grillowane pomidorki, niż na niekończącą się biel za oknem. Jeśli już weszłam na ten twój Gosiu, letni temat, to wyszukam grillowe zdjęcia z mojej dawnej działki w Kędzierzynie.
lipiec 2007
papryka i pomidorki z własnej uprawy
w trakcie pieczenia
i już gotowe
Z warzyw uwielbiam pieczarki i paprykę z grilla, z owoców banany z czekoladą , z serów camembert, z pieczywa chleb tostowy i ryżowy, a mięs nie jadam.
Tak w środku zimy, to może nie jest najstosowniejszy temat, ale z drugiej strony, lepiej popatrzyć na grillowane pomidorki, niż na niekończącą się biel za oknem. Jeśli już weszłam na ten twój Gosiu, letni temat, to wyszukam grillowe zdjęcia z mojej dawnej działki w Kędzierzynie.
lipiec 2007
papryka i pomidorki z własnej uprawy
w trakcie pieczenia
i już gotowe
Re: Grill- potrawy mięsne i nie tylko
Podam Wam przepis na świetną sałatkę do mięsnych z grilla, jest świetnym uzupełnieniem. U mnie bije rekordy popularności. Zawsze dla gości ją serwuję i są naprawdę zachwyceni. Spróbujcie naprawdę się opłaci:
1kg ziemniaków
3 ogórki
2 pomidory
2 cebule
150 ml jogurtu, 4 dag majonezu, 1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
½ pęczka pietruszki (niekoniecznie)
mielona papryka, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy, obieramy, kroimy w talarki. Ogórki obieramy, kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidory myjemy, kroimy. W dużej salaterce układamy warstwę ziemniaków, lekko skrapiamy octem, posypujemy solą pieprzem. Na wierzch kładziemy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli i ponownie warstwami ziemniaki i ogórki z cebulą aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy octem. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy dekorujemy pomidorem i pietruszką.
PS.
To jest oryginalny przepis. Osobiście nie warstwuję tej sałaty tyko w każdym z osobna pojemniku solę, pieprzę, kwaszę octem i potem mieszam razem składniki polewam od razu sosem i zostawiam w lodówce na min godz.
1kg ziemniaków
3 ogórki
2 pomidory
2 cebule
150 ml jogurtu, 4 dag majonezu, 1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
½ pęczka pietruszki (niekoniecznie)
mielona papryka, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy, obieramy, kroimy w talarki. Ogórki obieramy, kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidory myjemy, kroimy. W dużej salaterce układamy warstwę ziemniaków, lekko skrapiamy octem, posypujemy solą pieprzem. Na wierzch kładziemy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli i ponownie warstwami ziemniaki i ogórki z cebulą aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy octem. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy dekorujemy pomidorem i pietruszką.
PS.
To jest oryginalny przepis. Osobiście nie warstwuję tej sałaty tyko w każdym z osobna pojemniku solę, pieprzę, kwaszę octem i potem mieszam razem składniki polewam od razu sosem i zostawiam w lodówce na min godz.
Zapraszam do domu Małgorzata