Twoja wyszukiwarka
Forum dyskusyjne użytkowników
PoradnikOgrodniczy.pl

Zapraszamy także do:
Księgarnia Ogrodnicza
Encyklopedia Roślin
Blogi naszych przyjaciół:
Ogród Danieli Ogród Wrocławski Blog Zielarski Choroby i Szkodniki Roślin
Forum Ogrodnicze
Kochasz ogrody? Przyłącz się do nas!

FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Reklama 

Poprzedni temat :: Następny temat
czy bonsai może rosnąć w domu?
Autor Wiadomość
agaszkrab 
Powoli się rozkręca

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-09-30, 09:27   czy bonsai może rosnąć w domu?

Miałam kiedyś bonsai, nie wiedziałam jednak co dokładnie bo nie miało nazwy jak kupowałam. Stalo w domu na szafce ale po jakiś 2 tygodniach zaczęło gubić liście. Opadały zielone. I mam takie pytanie, bo słyszałam, że bonsai mogą rosnąć tylko na świeżym powietrzu, nie nadaja się do domu, poniewaz to drzewa a nie kwiatek do hodowli. Czy to prawda? Każde bonsai, które kupię wkrótce zgubi liście i uschnie? Moja mama miała tak samo jak ja. Kupiła w sklepie drzewko i nawet miesiąca nie wytrzymało.

Daniela 
Mistrz dyskusji!

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2009-09-30, 14:19   

Istnieją rośliny, które można prowadzić jako bonsai w domu (indoor), a są takie które należy trzymać w miarę naturalnych warunkach, w tym poddanie ich zmianowości pór roku (outdoor).

Oczywiście w okresie wiosenno jesiennym można bonsai outdoor wstawiać do pomieszczeń, ale na krótko. Tak robią np. wystawcy bonsai, gdy na targi czy wystawy wstawiają na 2-3 dni swoje okazy do pomieszczeń. Podobnie bonsai indoor można w okresie przyjaznym dla rośliny wystawiać na balkon czy do ogrodu.

Przykłady roślin do bonsai:

INDOOR Ficus benjamina, Ficus retusa, Grubosz drzewiasty, Karmona drobnolistna, Ligustr chiński, Sageretia, Serissa, Wiąz drobnolistny

OUTDOOR Buk pospolity, Dąb, Jałowiec Pfitzera, Jałowiec rozesłany, Sosna górska, Sosna pospolita, Irga pozioma

Wiele na te tematy można znaleźć w internecie. Na aukcjach allegro bonsai często mają zaznaczone czy są indoor czy outdoor.

rafaloku 
Administrator

Wysłany: 2009-10-01, 09:15   

Tak jak napisała Daniela - na przyszłość do domu wybieraj bonsai z roślin, wymienionych tu jako INDOOR (nie chodzi o indyka :mrgreen: ). Daniela podała bardzo popularne, często spotykane gatunki. Z kupieniem ich nie powinno być problemu.

Jeżeli to bonsai, które Ci marnieje ma jeszcze liście, to wstaw tu proszę zdjęcia, może rozpoznamy co to jest. Wówczas będzie można określić jak to uprawiać, jakie ma wymagania dana roślina.

drzewo
Witamy na forum!

Wysłany: 2009-10-23, 17:27   

Mam podobny problem co agaszkrab tyle ze chyba doszedlem co to moze byc .W zalaczonej instrukcij jest napisane ze plant nalezy przesadzic do wiekszej doniczki jezeli korzenie zaczna go wypychac do gory moj juz "wyszedl" jakies 7 cm , problem w tym jak dalej pisza nalezy to robic tylko wiosna lub latem.Nie wiem czy moze go podciac na zime czy tez ryzykowac i przesadzic.

A oto i on "Fikus tępy (odmiana ‘Ginseng’) Ficus microcarpa "

agaszkrab 
Powoli się rozkręca

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-25, 22:05   

ja bym dała mu spokój do wiosny, tyle juz pięknie wyrósł i bałabym sie ryzykować obcinać go teraz

azi161 
Witamy na forum!

Wysłany: 2009-10-29, 16:21   

Ja też od niedawna mam takie dzewko też nie wiem jaki to jest rodzaj i boję sie że też mi zacznie schnąć :-?
Chciałabym się też dowiedziec jak go obcinać bo nie wiem za bardzo jak itp
jakaś pomoc??? ;-)

ewakatarzyna 
Lubi podyskutować

Wysłany: 2010-01-21, 19:13   

Trzy lata temu dostałam w prezencie bonsai z jarzębiny i lipy. Zgodnie z radą osoby która mi je dała na zimę wkopywałam rośliny do ziemi i przesadzałam wiosną do doniczek. W tym roku zrobiono mi jeszcze bonsai z czeremchy, brzozy i sosny.
Tego roku jednak postawiłam rośliny za domem i zapomniałam o nich :cry:
Przypomniało mi się kiedy chwyciły te straszne mrozy, nie dało się już kopać w ziemi więc wstawiłam je do garażu. W garażu temperatura nie spada poniżej 5 stopni i zauważyłam na bonsai z lipy wyraźne pączki.
Nie wiem teraz czy mam już je zostawić do wiosny w garażu, czy ocieplić i postawić w ogrodzie. Boję się, że zaczną wypuszczać regularne liście? Boję się teraz z tymi pączkami wynieść do ogrodu.
Nie mogę ich zmarnować bo już w życiu nic nie dostanę :-(

drzewo
Witamy na forum!

Wysłany: 2010-03-06, 11:45   

No tak, już niedługo wiosna. Nie wiem jak zabrać się za moje "bonsai". Rośnie w górę ale wciąż traci liście. Może wie ktoś jak mu pomóc? (wygląda cały czas tak samo jak na zdjęciu poniżej, no może trochę mniej liści ma.

Od Moderatora: Proponuję rozpocząć przygodę z forum od zapoznania się z Regulaminem forum, szczególnie z § 2 punkt 6.

Odpowiedz do tematu