czereśnie wiśnia jak ją przetworzyć
czereśnie wiśnia jak ją przetworzyć
Proszę, porozmawiajmy o czereśniach! Jak je przetworzyć aby równie smaczne jak teraz były zimą. Banalny kompot nie wchodzi w rachubę. Czekam na pomysły!
Ja też najbardziej lubię czereśnie z kompotu i wbrew pozorom jeśli chodzi o przetwory, to w tej postaci są one najlepsze. Czereśnie po jakiejkolwiek obróbce termicznej robią się mdłe i mało wyraziste w smaku. Na wszelki wypadek sprawdziłam jeszcze w książkach naszych przedwojennych kulinarnych wyroczni, ale są tego samego zdania. U Ochorowicz-Monatowej czereśnie istnieją tylko w kompocie i to pół na pół z wiśniami. Disslowa podaje przepis na marmoladę - również czereśniowo-wiśniową. Ćwierczakiewiczowa żadnych wyzwań się nie boi, więc eksperymentuje z konfiturą z czereśni, ale jednak zastrzega: "z czereśni będzie konfitura ładna, ale bardzo słodka. Białe są lepsze do smażenia, bo mają troszeczkę winkowatości". Ot i chyba tyle. Cieszmy się świeżymi czereśniami w sezonie, bo nie da się ich ulotnego uroku zamknąć w słoiku.
W necie natomiast znalazłam przepis na dżem z czereśni i muszę przyznać, że brzmi zachęcająco. Mała ilość cukru i ten sok z cytryny bardzo mnie przekonują. Może sama wypróbuję w tym roku?
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... rot-glowy/
W necie natomiast znalazłam przepis na dżem z czereśni i muszę przyznać, że brzmi zachęcająco. Mała ilość cukru i ten sok z cytryny bardzo mnie przekonują. Może sama wypróbuję w tym roku?
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... rot-glowy/
Dziękuję za zachęcanie do czereśniowego kompotu, też kiedyś uwielbiałam. Kupiony w sklepie jeszcze w latach 80 -tych smakował doskonale, czereśnie były chrupiące i smakowite. Ja mam w sadzie nowe czereśnie myślę, że nie mają więcej jak 5-7 lat i są wodniste. W zeszłym roku zamroziłam, a w tym wyrzuciłam. Jestem przekonana, że w kompocie będą takie same jak te zamrożone. Mam nadzieję, że zrobię osiem albo sześć słoiczków czegoś czereśniowego, o co będą się biły moje dorosłe dzieci. Nie ustaję w poszukiwaniach.
m.
m.
U mnie mama zawsze robiła tylko kompot z czereśni. Ale koleżanka wypróbowała kiedyś gruszki, śliwki i czereśnie w occie i były pyszniutkie. Takie owocki słodko-kwaśne. W necie można znaleźć przepisy. Natknęłam się nawet na czereśnie po francusku, marynowane w winie i rumie. Próbowałam też kiedyś czereśniówkę - to bardzo prosta nalewka.
Re: czereśnie wiśnia jak ją przetworzyć
A co z robaczkami w czereśniach?
Chodzi mi o owoce z ekologicznej uprawy, bez pryskania. Nie przeszkadzają wam w kompocie? Mi przeszkadzają.
Wiem ze czereśnie moczy się w zimnej wodzie, wtedy lokatorzy opuszczają swoje domki.
Ale mimo tego zabiegu, zawsze znajdzie się jakiś na dnie słoika.
Chodzi mi o owoce z ekologicznej uprawy, bez pryskania. Nie przeszkadzają wam w kompocie? Mi przeszkadzają.
Wiem ze czereśnie moczy się w zimnej wodzie, wtedy lokatorzy opuszczają swoje domki.
Ale mimo tego zabiegu, zawsze znajdzie się jakiś na dnie słoika.
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
- Małgorzata124
- Mistrz dyskusji!
- Posty: 1698
- Rejestracja: 2008-08-03, 19:47
Re: czereśnie wiśnia jak ją przetworzyć
Z czereśni można zrobić przepyszny dżem , jadłam taki u mojej koleżanki, był zupełnie inny od innych dżemów.
pozdrawiam Małgorzata
Re: czereśnie wiśnia jak ją przetworzyć
Swojej produkcji drzemy są bardziej owocowe od kupnych, z stąd ta wyjątkowość.
No a dżemik z czereśni bardziej lobię niż kompot...
W takim dżemiku nie dostrzeżemy już robaczków. Mniam !
No a dżemik z czereśni bardziej lobię niż kompot...
W takim dżemiku nie dostrzeżemy już robaczków. Mniam !
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>