cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2016-10-22, 22:22

Dzisiaj przygotowuję dynię faszerowaną
Załączniki
20161022_211112.jpg
Mąź wydrązył dynię
20161022_212713.jpg
20161022_213302.jpg
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1312
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2016-10-22, 22:35

Wygodniej pisze mi się z kompa, to resztę opiszę teraz.
Chociaż pewnie też podobnie robicie, dynie mam nieduże więc dlatego dwie od razu przygotowuję. Po umyciu trzeba odkroić górę, tak aby powstała z tego pokrywka, potem wydrążyć z pestek i miąższu i posolić dynię od środka. Farsz tym razem przygotowałam klasyczny jak na gołąbki z tym, że dodałam jajko dla większej zwięzłości, bo kroję plastry poziomo i nie chcę żeby się rozpadły. Często robię też z kaszą jaglaną, cukinią i pieczarkami, czy grubą kaszą pęczak i grzybami leśnymi.
Zapakowałam w rękaw do pieczenia i hop do piekarnika, teraz pieką się, jeszcze zdążę przygotować sos tym razem będzie pomidorowy, ja wolę beszamelowy z gałką muszkatołową, ale jutro mam dzieci to robię pod ich gust. Jak uda się to jutro pokażę upieczone.
Przed pieczeniem smaruję dynię olejem, tak dla ostrożności.
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1312
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: malina » 2016-10-23, 10:22

Betti , pięknie i smacznie wyglądają te dynie .
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5349
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Danka » 2016-10-23, 16:55

Rzeczywiście smacznie wyglądają. Jeszcze takich nie jadłam. Papryki faszerowane tym nadzieniem jadłam ale dyni nie :-o
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12583
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2016-10-27, 11:32

Po rozkrojeniu teź dobrze wygląda i smakuje wybornie, trzeba wcześniej wnętrze dyni dobrze nasolić
Załączniki
20161023_124101.jpg
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1312
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: marta_35 » 2018-02-08, 12:14

Pyszności! :-D Ja uwielbiam faszerowane mięskiem patisony, a także ich marynowaną wersję - ze słoiczka smakują niczym korniszony.
marta_35
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 2
Rejestracja: 2018-02-08, 10:44

Poprzednia

Wróć do Kącik smakosza