cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2013-10-12, 19:38

Hi Hi ja pamiętam ten zapaszek brrrr fujjjj, czasem całe słoje wynosiłam do śmieci, tyle pracy pieniędzy i zmarnowane dobro to było najgorsze, a teraz ogóreczki jak z o0brazka
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1348
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: goja.k » 2014-07-22, 06:45

mmmm5 pisze:A ja nawet ogórki kiszone pasteryzuję.Nie wierzę w przepisy bez pasteryzowania chyba ,ze te zalewane spirytusem :lol:

Marysiu masz rację. Kiszone ogórki trzeba pasteryzować żeby przerwać proces kiszenia. Ja to właściwie wszystko pasteryzuję i jak trafi mi się 1 słoik zepsuty to zazwyczaj przez zakrętkę.
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 258
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: goskamaja » 2014-10-22, 17:34

Witajcie - Podłączę się do wątku,chyba będzie na temat:) Sezon w pełni dyniowy - w ogrodach,w sklepach, na targach i u mnie w kuchni. Dynia olbrzymia już w słoikach w formie pulpy przygotowana do zupy krem, którą uwielbiają moi wszyscy domownicy. A dziś na obiad były placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane ale smak jest zuuuuupełnie inny, i są delikatniejsze.
No więc dla chętnych na spróbowanie:
ok 1kg dyni obieramy ze skórki, trzemy na tarce na dużych oczkach
dodajemy jajko,
kilka łyżek mąki
odrobinę soli, cukru
Placuszki smażymy na oleju z obu stron tak żeby się zarumieniły, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym,
podajemy ze śmietaną i cukrem.
Polecam wszystkim dzieciom i wnukom, a także łasuchom:) Smacznego
Załączniki
Zdjęcie0878.jpg
Zdjęcie0879.jpg
włalaaaaaa....
pozdrawiam Gośka
goskamaja zapraszam do mnie:
a na mojej działce...
Awatar użytkownika
goskamaja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1003
Rejestracja: 2014-07-13, 22:34
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: malina » 2014-10-22, 17:59

Gosiu , dzisiaj robiłam na obiad placki z dyni ,dodałam jeszcze starte 2 ziemniaki i otręby orkiszowe ,które wchłonęły sok .Super
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5598
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Danka » 2014-10-22, 19:22

malina pisze:Gosiu , dzisiaj robiłam na obiad placki z dyni ,dodałam jeszcze starte 2 ziemniaki i otręby orkiszowe ,które wchłonęły sok .Super

Szkoda, że gdy ja robiłam placki dyniowe nie było mąki orkiszowej :-?
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12965
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: goskamaja » 2014-10-22, 20:16

Halinko właśnie moja dynia nie była zbyt wodnista i za bardzo nie musiałam jej zagęszczać , ale pomysł z otrębami kupuję - następne placuszki będą właśnie takie:)
pozdrawiam Gośka
goskamaja zapraszam do mnie:
a na mojej działce...
Awatar użytkownika
goskamaja
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1003
Rejestracja: 2014-07-13, 22:34
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: tadek » 2014-10-23, 18:12

Danusia napisała:
Szkoda, że gdy ja robiłam placki dyniowe nie było mąki orkiszowej :-?

Danusiu, a gdzie się podziewała mąka orkiszowa, jak robiłaś dyniowe placuszki, stała sobie na sklepowej półce?
:zdziwko: ;)

W porównaniu z innymi odmianami pszenicy uprawa orkiszu jest marginalna a dzieje tak dlatego, że orkisz daje mniejszy plon ziarna niż reszta jego rodziny. Nasze uprzemysłowione społeczeństwo preferuje masę - w tym przypadku jakość musiała ustąpić. Ma to jednak jeden, ogromny plus. Otóż zapomniany przez ludzi orkisz pozostał nietknięty przez zabiegi "uszlachetniające" stosowane przez rolniczy biznes. Nie poddano go obróbce w celu ulepszenia zbieralności, przyswajalności nawozów sztucznych. I tak oto mamy do dyspozycji zboże o tych samych, naturalnych wartościach co przed kilku tysiącami lat...
Więcej -PSZENICA ORKISZ
(Triticum spelta)
l ink
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Danka » 2014-10-23, 20:22

tadek pisze:
Danusia napisała:
Szkoda, że gdy ja robiłam placki dyniowe nie było mąki orkiszowej :-?

Danusiu, a gdzie się podziewała mąka orkiszowa, jak robiłaś dyniowe placuszki, stała sobie na sklepowej półce?
:zdziwko: ;)

Tadziu, gdy musiałam żywić swoje "wegetariańskie" dzieci nikt nie słyszał o mące orkiszowej :hyhy: Dopiero zaczęły pokazywać się płatki kukurydziane ;-)
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12965
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Iga51 » 2016-09-28, 19:18

Cukinia w tym roku tak obrodziła, że robię niej różne potrawy. Od ponad miesiąca piekę pasztety z cukinii, bo jest na nie dużo chętnych. A i gościom smakują, bo to zawsze coś innego.
Podam przepis i pokażę jak go robię.
Składniki:
- 0,75 litra (3 szklanki) cukinii, startej na tarce o dużych oczkach. Trzeba dokładnie odcisnąć sok.
- 1-2 marchewki, też starta na dużych oczkach
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 4 całe jajka
- zioła: pęczek zielonej pietruszki, koperek i to co mamy w ogrodzie: hyzop, oregano, tymianek, bazylia. Jak nie mamy, można dać suszone przyprawy
- sól do smaku i mielony czarny pieprz.
--------------------------------------------------------------
Z takiego przepisu robiłam po raz pierwszy.
Teraz już modyfikuję, za każdym razem coś tam zmieniam. Albo przyprawy, albo dodaję trochę grzybów, ewentualnie startego żółtego sera. Każdy może robić według własnego uznania.
Kilka dni temu upiekłam bez żadnych dodatków i ten pokażę.
20160925_100542 odciśnięta cukinia.jpg
Utarta cukinia (bez pestek). Jeszcze przed odciśnięciem soku.

20160925_102603.jpg
Starta marchewka

20160925_110035 cebula i czosnek na patelni.jpg
Podsmażona cebula i czosnek na całej oliwie

20160925_104658.jpg
Jajka

20160925_103936.jpg
Zioła

Teraz przyprawy: sól, pieprz, można dodać po pół łyżeczki curry, kurkumy (jak ktoś lubi).
Dodać bułkę tartą i dokładne wymieszać (wyrobić). Ja dodaję jeszcze czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Pasztet jest wówczas bardziej ścisły.
20160925_111828 przed piczeniem.jpg
Włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja piekę na papierze, łatwiej wówczas wyjąć z formy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
20160925_134406 pasztet z cukinii.jpg
po upieczeniu

20160925_171157 gotowy pasztet z cukinii.jpg

20160925_171351 pasztet z sosem czosnkowym.jpg
Plaster pasztetu z sosem czosnkowym. Tak lubię najbardziej.

Można go podawać z sosami, z majonezem, chrzanem, jak kto lubi.
Smaczny jest również na gorąco.
SMACZNEGO !
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Danka » 2016-09-28, 19:37

Smakowicie wygląda. Szkoda,że nie mam już cukinii :->
Awatar użytkownika
Danka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 12965
Rejestracja: 2008-03-11, 21:17
Lokalizacja: dolnośląskie, lubuskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: tadek » 2016-09-28, 20:52

.
Fajny przepis.
- Powtórzę za Danusią - ,,Apetycznie wygląda''.
Ja również nie mam cukinii. U mnie nim obrodzi to do korzenia zjadają ją ślimaki. :/
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7076
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Sylwia,Gosia » 2016-09-28, 22:14

Pysznie wygląda!. Tutaj mam w sprzedaży małe cukinie ,które w kuchni używam zawsze ze skórką -będzie jeszcze kolorowiej .Spróbuję ,może dodam starty ser żółty ,bo syn lubi bardziej treściwie,ja natomiast wolę lżejsze potrawy ,choć te inne też bardzo lubię .Dzięki Igo za przepis ! :-D
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 6071
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: malina » 2016-09-29, 07:22

Jak kupię cukinię też zrobię ten pasztet , wygląda apetycznie i będzie smakował bo przepisy Igi są świetne :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Nowy Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5598
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Iga51 » 2016-09-29, 09:48

Halinko, dziękuję za miłe słowa. Ja to samo myślę i mówię o Twoich przepisach.
Gosiu, Tadziu, Danusiu i Wam dziękuję.
Dodam jeszcze, że ten pasztet robi się o wiele krócej, niż ja wstawiałam tego posta z fotkami. Chyba się za bardzo rozpisałam.
Wczoraj odwiedził nas kolega z Ostrudy. Tak mu smakowało, że zabrał kawek dla swojej małżonki.
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Iga51 » 2016-09-29, 11:13

Dopiero zauważyłam błąd: "z Ostródy", a nie "Ostrudy"
Awatar użytkownika
Iga51
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 4153
Rejestracja: 2013-10-07, 17:53
Lokalizacja: Kujawsko-pomorskie

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza