cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

kiszona cukinia

Postautor: Agata Fasolka » 2011-08-08, 11:45

U mnie też obrodziły w tym roku cukinie :-) Gdy już skończyło się miejsce w zamrażarce, postanowiłam wziąć się za kiszenie. Przepis jest prosty (postępować jak z kiszonymi ogórkami):
1). szykuję słoiki o pojemności 0,9l (takie jak po ogórkach konserwowych)
2). cukinię myję, kroję w słupki, wkładam do słoików
3) do każdego słoika wkładam ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu i gałązkę kopru z nasionami oraz wsypuję łyżkę soli
4). na wierzch kładę kawałek liścia chrzanu, z nadzieją że ochroni moją cukinię przed zepsuciem się :lol:
5). wszystko zalewam ciepłą, przegotowaną wodą, słoiki zamykam
6). przez pierwsze 3-4 dni trzymam je w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu(okres tzw. burzliwej fermentacji), póżniej przenoszę w chłodne miejsce
7). po 2 tygodniach już można spróbować czy się udały.

Może ktoś zna inny przepis?
A może ktoś robił cukinię w occie? Bo koper mi się kończy a cukinie rosną dalej jak szalone! ;-)
Agata Fasolka
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 4
Rejestracja: 2011-08-07, 11:05
Lokalizacja: okolice Warszawy

cukinia, kabaczek, patison-przepisy

Postautor: kasit » 2011-09-25, 20:33

Cukinia w occie:
zalewa-
1 szkl. octu 10%,
8 szkl. wody,
1 łyżka soli(2 dag),
6 łyżek cukru(8 dag)

Młodą nieobraną cukinie pokroić w plastry włożyć do słoików typu twist razem z zielonym koprem, angielskim zielem i liściem laurowym. Zalać zagotowaną zalewą. Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia.

Babka z cukini
składniki:
5 jaj,
40 dag cukini,
cebula,
20 dag żółtego sera,
20 dag boczku wędzonego, 20 dag mąki ,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szkl. oleju,
sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: cebulę, obraną cukinię i ser zetrzeć na tarce do warzyw, boczek pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do zmiksowanego oleju z żółtkami, połączyć z resztą składników i ubitą pianą z białek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć masę do nasmarowanej formy keksowej. Piec w temperaturze 180 st. C przez godzinę. Można podać na zimno lub na gorąco z sosem pomidorowym lub grzybowym.
kasit
kasit
Witamy na forum!
Witamy na forum!
 
Posty: 2
Rejestracja: 2007-12-28, 19:24
Lokalizacja: Imielin

Ciasto z cukini

Postautor: JaDorka » 2011-10-23, 11:04

Dla odmiany podam przepis na pyszne ciasto z cukini. Nie mam fotki, przy okazji następnego pieczenia tego ciasta zrobię, ciasto jest lekko wilgotne i nie musi być bardzo słodkie, co mnie akurat bardzo odpowiada.
Oto przepis:

3-4 jajka
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru ( taka proporcja sprawia, że ciasto nie jest bardzo słodkie, można tą ilość wg uznania modyfikować)
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju
2 szklanki startej na tarce cukinii ( odlać z niej nadmiar wody/soku)
olejek migdałowy
rodzynki, orzechy - wedle upodobania (ja daję bo lubię)

Jajka z cukrem ubić na gęstą pianę. Dodać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cynamon, potem olej i na koniec cukinię. Przełożyć do blaszki (najlepiej do wąskiej keksówki)
Piec ok 45 min. w temp. 180-200'C.

Polewa czekoladowa - jak ktoś lubi
10 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystko razem na malutkim ogniu wymieszać do konsystencji gęstej, lejącej masy i potem na ciacho. Nie gotować !!!!!
Tą polewę stosuję do większości ciast bo jest bardzo dobra i prosta w przygotowaniu, a przy tym pięknie się prezentuje na cieście bo jest błyszcząca i lśniąca. Polecam

Smacznego :)
Pozdrawiam - Dorota
******************
Zapraszam tam, gdzie Ogród mój azylem moim.
Awatar użytkownika
JaDorka
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1051
Rejestracja: 2009-09-30, 21:45
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: Amara » 2011-10-23, 16:40

Kotlety z kaszy jaglanej i dyni
1 szklanka kaszy jaglanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół małej dyni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka orkiszowej mąki razowej
natka pietruszki
olej
sól
przyprawy ziołowe

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w potrójnej ilości wody. Cebulę drobno posiekać i wraz z czosnkiem roztartym z solą podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić. Cebulę z dynią wymieszać z kaszą, mąką ziemniaczaną i orkiszową, natką pietruszki oraz przyprawami. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąki lub bułki tartej. Uformować małe kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć na ekologicznej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Podawać z warzywami np. z kapustą kiszoną.

* ja dodałam jajko i troche bułki tartej wyszły przepyszne :hyhy:
Awatar użytkownika
Amara
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 24
Rejestracja: 2011-09-01, 09:14

Postautor: Amara » 2011-10-23, 16:56

Cukinia z pieczarkami

Potrzebne składniki:

1 średnia cukinia
1/2 kg pieczarek
2 cebule
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki śmietany
2 łyżki margaryny
2 łyżki tartej bułki
natka pietruszki lub posiekany koperek
trochę wywaru z warzyw
sól
pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, skropić sokiem z cytryny, posolić i napełnić nadzieniem.

Przygotowanie nadzienia:

cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na margarynie, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w paski i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać bułkę tartą, śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Napełnić nadzieniem cukinię, ułożyć ją w żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem naczyniu i podlać wywarem warzywnym. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec.

Cukinię podawać posypaną zieleniną.
Awatar użytkownika
Amara
Powoli się rozkręca
Powoli się rozkręca
 
Posty: 24
Rejestracja: 2011-09-01, 09:14

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: donata » 2012-10-14, 14:47

Gdyby ktoś nie wiedział,co zrobić z dynią,oto propozycja:
Obrazek
Wyszperałam przepis na blogu kulinarnym. Ciacho jest pyszne, wilgotne. Najwięcej roboty jest z obrobieniem dyni,potem już z górki :-D W przepisie podane jest przygotowanie puree.Z kilograma miąższu wyjdzie ok.1,5szkl. Dynię pokrojoną trzeba zapiec w ok. 180 stopniach przez ok 40 min., po czym zmiksować-i już jest puree :-) Można zrobić więcej, poporcjować i zamrozić. Przepis oryginalny był na małą tortownicę-22cm, więc składniki dałam razy dwa. Przepis na blaszkę 40\28cm:
Ciasto:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody oczyszcz.
2 łyżeczki cynamonu(można dodać przyprawy korzennej do pierników)
szczypta soli
4 jajka
1,5 szkl puree dyniowego(dynię można też rozgotować w wodzie,przecedzić, i zmiksować)
1 szkl oleju
Jaja całe zmiksować z olejem. Sypkie składniki wymieszać w osobnej misce i połączyć z jajkami. Na koniec dodać przestudzone puree. Wymieszać, wylać do standardowo przygotowanej foremki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok. 40 min.
Polewa czekoladowa:
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
1/3 kostki margaryny
Składniki wpakować do garnka, podgrzać na gazie mieszając, doprowadzić do zagotowania-rozpuszczenia, ostudzić, wylać na przestudzone ciacho. Posypać pestkami dyni, wiórkami kokosowymi, migdałami, orzechami- według uznania. Smacznego :-)
Awatar użytkownika
donata
Lubi podyskutować
Lubi podyskutować
 
Posty: 73
Rejestracja: 2011-07-13, 19:36
Lokalizacja: Toruń

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: goja.k » 2013-08-08, 17:04

Kochani polecam Wam bardzo przetwory z cukinii:
Ogórki mi nie dopisały w tym roku więc może chociaż z cukinią mi się poszczęści. W tamtym roku zrobiłam około 20 słoików i zostały mi dwa. Córcie pałaszują nieziemsko.

Składniki:

4 kg ogórków lub cukinii
6 cebul
3 filiżanki cukru
2 filiżanki octu
2 łyżki soli
1 torebka przyprawy curry



Ogórki umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z octem, cukrem, solą i przyprawą curry. Odstawić na 3 godziny (Ważne!). Przemieszać między czasie. Po upływie 3 godzin wymieszać i wkładać do słoików. Na wierzch wlać powstałą zalewę tak by przykryły ogórki (po 2 łyżki stołowe wystarczy). Zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Ogórki kroiłam ze skórką, natomiast cukinię obrałam, przekroiłam wzdłuż na 4 części, pozbyłam się gniazd nasiennych i wówczas kroiłam w plastry. Jeżeli są młode cukinie wystarczy przekroić na połowę.
Załączniki
cukinia.JPG
Przepis prosty i smaczny na zimę jak znalazł
Zapraszam do domu Małgorzata
Awatar użytkownika
goja.k
Zagorzały dyskutant
Zagorzały dyskutant
 
Posty: 259
Rejestracja: 2013-04-03, 20:17
Lokalizacja: Małopolskie

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2013-09-15, 20:15

Polecam pasztet z cukinii z dodatkami, dzisiaj mam marchew i dynię.
składniki: cukinia, u mnie duża
3 jaja
marchew / dynia
cebula i czosnek
pieczarki
przyprawy ( liście selera i bazylii, sól pieprz gałka muszkatołowa)
olej do smażenia
2 łyżki kaszy manny
Obraną dynię ucieram na tarce jarzynowej na grubych oczkach solę i pozostawiam do puszczenia soku
w garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulkę z pieczarkami potem dodaję startą marchew lekko podduszam, wyciskam utartą dynię i dokładam do garnka przyprawiam. Teraz mam świeże zioła to siekam bazylię i liście selera wyciskam 2 ząbki czosnku dodaję 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej + żółtak z jaj, a białka ubijam osobno na sztywno potem delikatnie wymieszam i całość wylewam do wysmarowanych i oprószonych foremek
Załączniki
pasztet z cukinii i ... 004.jpg
produkty uszykowane a cukinia już utarta puszcza sok
pasztet z cukinii i ... 009.jpg
dusimy wszystkie utarte produkty, lubię pieczarki i mojej wersji zawsze znajdzie się na nie miejsce
pasztet z cukinii i ... 012.jpg
pasztet w gotowy foremkach
pasztet z cukinii i ... 013.jpg
po upieczeniu. Przy okazji w piekarniku znajdzie się miejsce na mało co nieco, dziś dodałam faszerowanie pomidorki, mogą być z fetą lub camember
pasztet z cukinii i ... 010.jpg
Sos pomidorowy już "dochodzi", do tego pasztetu pysznie smakuje też sos serowy na beszamelowej podstawie
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1314
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: tadek » 2013-09-15, 20:28

A na pierwszym zdjęciu, to co to jest za czerwony owoc, postawiony kolo tarki stojącej na desce do krojenia? :zdziwko:

Mam cukinie, dynie też mam, jak nie zapomnę kupić pieczarek, to wypróbuje Twój przepis.

A z odciśniętym sokiem z dyni, to coś robisz, czy wylewasz?

1-P1040814.JPG
Dynia olbrzymia
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7018
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2013-09-17, 09:37

Tadziu to kawałek dyni, hokkaido - moja ulubiona, jest przepyszna, trochę skarlała, za mało podlewałam miałam kłopoty z wodą,

-- Ostatnio dodano 17 wrz 2013, o 08:38 --

Widzę, że zaprezentowałeś piękny okaz swojej dyni, co z niej będziesz robił?
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1314
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: tadek » 2013-09-17, 19:42

To jest okaz dyni zeszłoroczny.
W tym roku dynia urosła ciut mniejsza, w tej chwili jeszcze dojrzewa w ogródku.

A o dyni hokkaido nie słyszałem.
Tak z ciekawości, gdzie kupiłaś nasiona tej dyni?
Może też taką posadzę w przyszłym roku... :oczami:

A co będę robił z dyni?
Część podzielę pomiędzy chętnych na takie warzywo, a część zamrożę aby potem mógł piec z niej placki, oraz dodawać do zup warzywnych.

Dynia jadalna - odmiany, uprawa, zbiór i przechowywanie
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7018
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2013-09-20, 12:28

Dla mnie to rewelacyjna dynia, co jest ważne po upieczeniu ma miękką skórkę, często robię ją w całości faszerowaną, odcinam górę z ogonkiem- będzie służyła jako przykrywka, wybieram miąższ i faszeruję np. ryż z mięsem mielonym lub ryż z warzywami, z cukinią papryką pieczarkami lub kurkami, Całą dynię wkładam w rękaw do pieczenia i na blaszkę do piekarnika. Naprawdę ma niepowtarzalny smak. Znana bywa pod nazwą uchiki kuri, a nasiona kupiłam w sklepie ogrodniczym, są one znacznie droższe o d innych dyniowatych, ale uważam że warto, tym bardziej, że paczka wystarcza mi na 2 sezony.
Łatwość w przygotowaniu ( w zeszłym roku nie dostałam hokkaido i wysiałam inną i to był błąd, bez porównania i jak ciężko obiera się twardą skórę
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1314
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: tadek » 2013-09-20, 20:33

Czy dobrze rozumiem?
Dynię hokkaido nie obierasz, podajesz razem ze skórą, którą można bez obaw zjeść? :niepewny:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7018
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: Bettiw » 2013-09-25, 12:10

Tak Tadku, piekę w całości faszerowaną, lub robię zupę krem, czasem też coś na kształt leczo czy ratatuj bez obierania i to jest wspaniałe, a mając porównanie z innymi dyniami ta odmiana ma rewelacyjny smak, nigdy nie byłam fanką dyni, do czasu aż spróbowałam to maleństwo, teraz przykładam się żeby mieć spory zapas tego warzywa na zimę.
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1314
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: cukinia, kabaczek, patison, dynia-przepisy

Postautor: tadek » 2013-09-25, 20:06

A nasiona tej dyni gdzie kupujesz?
Wydaje mi się że wspomniałaś o tym we wcześniejszych wpisach, ale jakoś nie mogę znaleźć. :wstyd:
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7018
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza